Κορονοϊός και θηλασμός: Διεθνείς συστάσεις

Θηλασμός και κορονοϊός (συστάσεις)Ο νέος κορονοϊός (COVID-19) που βρίσκεται επί του παρόντος στις ειδήσεις είναι μια ταχέως εξελισσόμενη παγκόσμια ιατρική κατάσταση με περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Παρακάτω το mitrikosthilasmos συγκέντρωσε όλες τις μέχρι τώρα διαθέσιμες διεθνείς συστάσεις για το θηλασμό εν μέσω κορονοϊού COVID-19, γρίπης ή άλλων μολυσματικών ασθενειών και αναπνευστικών λοιμώξεων, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), την UNICEF και τον Διεθνή Σύνδεσμο Θηλασμού “La Leche League International” (LLLI).

Όλες οι έγκυες γυναίκες καθώς και οι μητέρες σε περιοχές που έχουν πληγεί και βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσουν νωρίς την ιατρική περίθαλψη και να ακολουθήσουν τις οδηγίες ενός επαγγελματία υγείας.

Κορονοϊός και θηλασμός

Μετάδοση του κορονοϊού COVID-19 μέσω του μητρικού γάλακτος

Πολλά δεν είναι γνωστά για τον τρόπο διάδοσης του COVID-19. Η εξάπλωση από άτομο σε άτομο θεωρείται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών οδών που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, παρομοίως με τον τρόπο διάδοσης της γρίπης και άλλων λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού. Σε περιορισμένες μελέτες σε γυναίκες με επιβεβαιωμένο COVID-19 (βλ. μια σχετική μελέτη εδώ), άλλη μόλυνση από κορονοϊό και σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV), ο ιός δεν ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα, ωστόσο, σύμφωνα με το CDC, δεν γνωρίζουμε αν οι μητέρες με COVID-19 μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω του μητρικού γάλακτος.

Είναι ασφαλές μια μητέρα να θηλάζει αν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και της UNICEF, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη του θηλασμού και τον ασήμαντο ρόλο του μητρικού γάλακτος στη μετάδοση άλλων αναπνευστικών ιών, η συμπτωματική μητέρα μπορεί να συνεχίσει τον θηλασμό, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης τη χρήση μάσκας προσώπου όταν πλησιάζει, φροντίζει, θηλάζει ή ταΐζει κλπ το παιδί, το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την επαφή της με το παιδί και τον καθαρισμό/απολύμανση μολυσμένων επιφανειών – περιπτώσεις όπου κάποιος με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο COVID-19 αλληλεπιδρά με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Επίσης, με πάνω από 60 χρόνια εμπειρίας στο θηλασμό, ο Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού “La Leche League International” (LLLI) στέκεται αποφασισμένος να ενθαρρύνει όλες τις οικογένειες να αναγνωρίσουν τη σημασία του θηλασμού στην παροχή ανοσολογικής προστασίας στο παιδί που θηλάζει και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές τα μωρά που θηλάζουν παραμένουν υγιή ακόμη και όταν οι γονείς τους ή άλλα μέλη της οικογένειας αρρωσταίνουν με μολυσματική ασθένεια, ενώ υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που δείχνει ότι τα μωρά επωφελούνται από πολλαπλές και ποικίλες ανοσολογικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων, που παρέχονται στο ανθρώπινο γάλα, ιδιαίτερα μέσω του άμεσου θηλασμού.

Συστάσεις για το θηλασμό εν μέσω κορονοϊού (2019-nCoV, COVID-19), γρίπης ή άλλων μολυσματικών ασθενειών και αναπνευστικών λοιμώξεων

Το μητρικό γάλα παρέχει προστασία από πολλές ασθένειες. Υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις όπου δεν συνιστάται θηλασμός ή σίτιση μέσω αντλημένου μητρικού γάλακτος. Το CDC δεν έχει συγκεκριμένη καθοδήγηση για το θηλασμό κατά τη διάρκεια μόλυνσης με παρόμοιους ιούς όπως ο SARS-CoV ή το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), ωστόσο, εκτός από το άμεσο διάστημα μετά τον τοκετό όπου υπάρχουν ειδικές οδηγίες (βλ. εδώ), και το CDC συνιστά να συνεχίσει η μητέρα με γρίπη να θηλάζει ή να χορηγεί το αντλημένο μητρικό γάλα στο βρέφος της, ενώ λαμβάνει προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση του ιού στο βρέφος της.

Ομοίως και ο LLLI συνιστά να συνεχίσουν οι συμπτωματικές μητέρες να θηλάζουν, καθώς όπως αναφέρει εκείνες που μολύνθηκαν λίγο πριν τον τοκετό και στη συνέχεια άρχισαν να θηλάζουν και εκείνες που μολύνονται καθώς θηλάζουν, θα παράγουν συγκεκριμένα εκκριτικά IgA αντισώματα και πολλούς άλλους κρίσιμους ανοσοποιητικούς παράγοντες στο γάλα τους για να προστατεύσουν τα θηλάζοντα βρέφη τους και να ενισχύσουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις των βρεφών τους. Τη δεδομένη στιγμή, αυτοί οι ανοσολογικοί παράγοντες θα βοηθήσουν τα σώματα των βρεφών τους να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στην έκθεση και τη μόλυνση, ενώ η εφαρμογή καλών πρακτικών υγιεινής θα συμβάλει επίσης στη μείωση της μεταφοράς του ιού.

Για το λόγω αυτό, ο LLLI τονίζει ότι εάν κάποια μητέρα που θηλάζει αρρωσταίνει, είναι σημαντικό να μην διακόπτει τον άμεσο θηλασμό. Το μωρό έχει ήδη εκτεθεί στον ιό από τη μητέρα ή/και την οικογένεια και θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συνέχιση του άμεσου θηλασμού. Σύμφωνα με τον LLLI, εάν μια μητέρα είναι πάρα πολύ άρρωστη, τόσο που να απαιτείται ακόμη και η νοσηλεία της, θα πρέπει να επιτρέπεται στο μωρό να συνεχίσει το θηλασμό -αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τον παρακάτω κατάλογο πιθανών αποτελεσμάτων από οποιοδήποτε αποχωρισμό ή διακοπή του θηλασμού που παραθέτει, ενώ σημειώνει ότι σε ακραίες περιπτώσεις, εάν η διακοπή του θηλασμού κρίνεται ιατρικά απαραίτητη,  θα πρέπει η μητέρα να ενθαρρύνεται για άμελξη με το χέρι ή για άντληση του γάλακτος της.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το αντλημένο γάλα που περιέχει πολλαπλούς ανοσοποιητικούς παράγοντες μπορεί να δοθεί στο μωρό μέσω ενός καθαρού κυπέλλου ή/και κουταλιού (όλα ακολουθώντας τις ίδιες μεθόδους πρόληψης των λοιμώξεων) για να βοηθήσει στο να αποτρέψει το μωρό από το να αποκτήσει τη λοίμωξη ή να συμβάλει στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας μίας μόλυνσης εάν το μωρό αρρωστήσει.

COVID-19 και θηλασμός
Αν μια μητέρα προσβληθεί από τον κορονοϊό (COVID-19) μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει;

Οδηγίες για το θηλασμό για μητέρες με επιβεβαιωμένο COVID-19 ή υπό έρευνα για το COVID-19

Η παρακάτω προσωρινή καθοδήγηση του CDC βασίζεται στο τι είναι επί του παρόντος γνωστό για το COVID-19 και τη μετάδοση άλλων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και  απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν COVID-19 ή είναι άτομα υπό έλεγχο (PUI) για το COVID-19 και θηλάζουν αυτή τη στιγμή, ενώ το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δηλώνει ότι θα επικαιροποιεί αυτήν την προσωρινή καθοδήγηση ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς θα είναι διαθέσιμες πρόσθετες πληροφορίες.

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή διατροφής για τα περισσότερα βρέφη. Ωστόσο, πολλά δεν είναι γνωστά σχετικά με το COVID-19. Το εάν και πώς να ξεκινήσει ή να συνεχιστεί ο θηλασμός θα πρέπει να καθορίζεται από τη μητέρα σε συντονισμό με την οικογένειά της και τους επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με την προσωρινή καθοδήγηση του CDC, μια μητέρα με επιβεβαιωμένο COVID-19 ή που είναι ένα συμπτωματική PUI θα πρέπει να λάβει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση του ιού στο βρέφος της, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών πριν πλησιάσει ή αγγίξει το βρέφος και φορώντας μάσκα προσώπου, αν είναι δυνατόν, και ενώ το μωρό τρέφεται από το στήθος. Εάν αντλεί μητρικό γάλα με χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία στήθους, η μητέρα θα πρέπει να πλένει τα χέρια της πριν αγγίξει οποιαδήποτε μέρη της αντλίας ή των μπουκαλιών και να ακολουθεί τις συστάσεις για τον κατάλληλο καθαρισμό της αντλίας μετά από κάθε χρήση. Επίσης, εάν είναι δυνατόν, συνιστά να σκεφτείτε να έχετε κάποιον που να είναι καλά στην υγεία του ώστε να χορηγεί το αντλημένο μητρικό γάλα στο βρέφος σας.

Η διακοπή του θηλασμού μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα θέματα:

  • σημαντικό συναισθηματικό τραύμα για το θηλάζον μωρό ή μικρό παιδί,
  • μείωση της παραγωγής γάλακτος λόγω της ανάγκης άντλησης/άμελξης του γάλακτος,
  • κατοπινή απόρριψη του μαστού από το βρέφος λόγω της εισαγωγής μπιμπερό,
  • μείωση των προστατευτικών ανοσολογικών παραγόντων λόγω έλλειψης άμεσου θηλασμού και αντλημένου γάλακτος που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του βρέφους σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και
  • αυξημένος κίνδυνος νόσησης του βρέφους εξαιτίας της έλλειψης ανοσοποιητικής υποστήριξης από τον άμεσο θηλασμό.

Το τελευταίο σημείο είναι κρίσιμης σημασίας: όταν οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας έχει εκτεθεί, το βρέφος έχει εκτεθεί. Ως εκ τούτου, κάθε διακοπή του θηλασμού μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο να αρρωστήσει το βρέφος και ακόμη και να γίνει σοβαρά άρρωστο.

Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να έχει COVID-19 (επίσης γνωστός ως νέος κοροναϊός, 2019-nCoV, SARS-CoV-2), ενθαρρύνεται να ακολουθεί καλές πρακτικές υγιεινής, όπως σχολαστικό πλύσιμο των χεριών τους και χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου για την αποφυγή διάδοσης του ιού.

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν επίσης για τις οικογένειες που κινδυνεύουν ή βιώνουν τη γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Επιμέλεια/Μετάφραση: mitrikosthilasmos.com
Τελευταία ενημέρωση: 11/3/20

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

ΠΗΓΕΣ & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
ΠΗΓΕΣ
• La Leche League International (LLLI) (February 2020) | Continuing to Nurse Your Baby Through Coronavirus (2019-nCoV; COVID-19) and Other Respiratory Infections. Accessed 19 February 2020 from https://www.llli.org/coronavirus/
• UNICEF (February 2020) | Coronavirus disease (COVID-19): What parents should know. Accessed 18 February 2020 from https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
• WHO (February 2020) | Interim guidance: Home care for patients with suspected novel coronavirus (nCoV) infection presenting with mild symptoms and management of contacts. Accessed 4 February 2020 from https://www.who.int/publications-detail/home-care-for-patients-with-suspected-novel-coronavirus-(ncov)-infection-presenting-with-mild-symptoms-and-management-of-contacts

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

• Centers for Disease Control and Prevention (CDC; 28 January 2020). About 2019 Novel Coronavirus (2019 – nCoV). Accessed 29 January 2020 and 12 February 2020 from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/index.html
• Centers for Disease Control and Prevention (CDC; 17 February 2020). Frequently Asked Questions and Answers: Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) and Pregnancy. Accessed 18 February 2020 from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-faq.html
• Centers for Disease Control and Prevention (CDC; 15 February 2020). Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): Frequently Asked Questions and Answers. Accessed 19 February 2020 from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html
• Centers for Disease Control and Prevention (CDC; 19 February 2020). Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): Interim Guidance on Breastfeeding for a Mother Confirmed or Under Investigation For COVID-19 from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-guidance-breastfeeding.html
• Chen H, Guo J, Wang C, et al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Lancet 2020; published online Feb 12 2020 at https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30360-3
• China National Health Commission. Transcript of Press Conference on Feb 7, 2020 in Chinese. Available at http://www.nhc.gov.cn/xcs/s3574/202002/5bc099fc9144445297e8776838e57ddc.shtml
• Lam, C.M., Wong, S.F., Leung, T.N., Chow, K.M., Yu, W.C., Wong, T.Y., Lai, S.T. and Ho, L.C. (2004), A case‐controlled study comparing clinical course and outcomes of pregnant and non‐pregnant women with severe acute respiratory syndrome. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 111: 771-774.
• Scientific American (12 February 2020). Disease Caused by the Novel Coronavirus Officially Has a Name: COVID-19. Accessed 12 February 2020 from https://www.scientificamerican.com/article/disease-caused-by-the-novel-coronavirus-officially-has-a-name-covid-19/
• Shek CC, Ng PC, Fung GP, et al. Infants born to mothers with severe acute respiratory syndrome. Pediatrics 2003; 112: e254.
• Wong SF, Chow KM, Leung TN, et al. Pregnancy and perinatal outcomes of women with severe acute respiratory syndrome. Am J Obstet Gynecol 2004; 191: 292–97.
• World Health Organization (WHO; 20 January 2020). Home care for patients with suspected novel coronavirus (nCoV) infection presenting with mild symptoms and management of contacts: Interim guidance 20 January 2020. Accessed 29 January 2020 from https://www.who.int/publications-detail/home-care-for-patients-with-suspected-novel-coronavirus-(ncov)-infection-presenting-with-mild-symptoms-and-management-of-contacts
• World Health Organization (WHO, 2020). Novel coronavirus (2019-nCoV). Accessed 12 February 2020 from https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
• Zhu H, Wang L, Fang C, et al. Clinical analysis of 10 neonates born to mothers with 2019-nCoV pneumonia. Transl Pediatr 2020; published online Feb 10 2020. DOI:10.21037/tp.2020.02.06.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *