Πως να προφυλάξω το μωρό μου από μικρόβια μέσω του θηλασμού ή της επαφής;

Πως να προφυλάξω το μωρό μου από μικρόβια μέσω του θηλασμού ή της επαφής;

Σε λίγο καιρό περιμένω να γεννηθεί το δεύτερο μωράκι μου και φυσικά ο φόβος μου για τα μικρόβια και τις λοιμώξεις είναι τεράστιος! 

Το πρώτο μου μωρό το χάσαμε ημερών πριν από 9 μήνες -πιθανότατα- από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και φοβάμαι μήπως μετέφερα εγώ το μικρόβιο στο παιδί μου, είτε από την επαφή είτε μέσω του θηλασμού. 

Αν θα ήταν εφικτό, δεν θα ήθελα να γίνει δημοσίευση όλου του μηνύματος μου, μιας και υπάρχουν πολλές έγκυες αναγνώστριες που πιστεύω ότι δεν θα ήταν καλό για την ψυχολογία και την ψυχραιμία τους να διαβάσουν την ιστορία μου. 

Σημ.: παραλείφθηκε τμήμα της ιστορίας.

Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάποιος τρόπος που θα μπορούσα όσο γίνεται να αποφύγω μικρόβια που θα μπορούσαν να μεταφερθούν και να βλάψουν το μικρό μου. Πχ με απολυμαντικά καντηλάκια να κάνω το στήθος πριν από κάθε θηλασμό; ή οτιδήποτε άλλο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Π., Αθήνα 

26/9/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειλικρινά λυπάμαι για την απώλειά σας.

Είναι απόλυτα κατανοητές και σεβαστές οι ανησυχίες σας, όμως κάθε εγκυμοσύνη, κάθε γέννα και κάθε παιδί είναι διαφορετικό και σαφώς δεν σημαίνει ότι αυτό που συνέβη στο πρώτο σας παιδί, θα ξανασυμβεί.

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πάντα την αιτία των λοιμώξεων, εάν υποθέσουμε βέβαια πως η αιτία θανάτου ήταν η λοίμωξη.

Στη βιβλιογραφία πάντως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνεται ειδική περιποίηση του στήθους πριν τον θηλασμό ή να λαμβάνονται ειδικά μέτρα πέρα της απλής υγιεινής.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις πρόωρων μωρών, όπου σε περίπτωση μαστίτιδας κάποιοι προτείνουν την αποφυγή χορήγησης του γάλακτος από τον πάσχοντα μαστό ή σε περίπτωση πάλι πρόωρου μωρού και λοίμωξης της μητέρας από κυτταρομεγαλοϊό, κάποιοι προτείνουν τη μη χορήγηση του γάλακτος.

Σε υγιή τελειόμηνα μωρά, αντένδειξη αποτελεί η λοίμωξη της μητέρας από HIV, από αθεράπευτη φυματίωση ή η τοπική λοίμωξη της θηλής από ερπητοϊό.

Εννοείται βέβαια πως προσέχετε τη μετάδοση λοιμώξεων μέσω άλλων οδών, όπως για παράδειγμα μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικού όταν έχετε συμπτώματα λοίμωξης από το αναπνευστικό ή μέσω των χεριών σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας.

Θα πρέπει να είστε σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο και τον παιδίατρό σας για οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία έχετε.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον τοκετό και με το δεύτερο παιδάκι σας.

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *