Βογκητά και περίεργοι ήχοι κατά τον ύπνο του μωρού

Βογκητά και περίεργοι ήχοι κατά τον ύπνο του μωρού

Η μικρή μου είναι περίπου τριών μηνών. Θηλάζει αποκλειστικά και είναι ένα αρκετά απαιτητικό πλασματάκι που όταν θέλει κάτι, ο δικός μου χρόνος αντίληψης του τι χρειάζεται είναι αρκετά περιορισμένος!! Σύντομα έρχεται η έκρηξη! 

Έχω αρκετές απορίες σχετικά, αλλά ένα θέμα είναι που με προβληματίζει ιδιαίτερα. Το βράδυ, κατά το ξημέρωμα συνήθως, αρχίζει τα… βογκητά! Κάτι περίεργους ήχους που πολλές φορές συνοδεύονται και από αέρια! 

Αυτό μπορεί να κρατήσει ώρες χωρίς όμως αυτό να την ξυπνήσει… πράγμα που δεν ισχύει για μένα, καθώς κοιμόμαστε μαζί. Όταν το ξεκινάει αυτό εγώ τη θηλάζω ώστε να ξεχαστεί και να καλμάρει… αλλά μετά από λίγο ξαναρχίζει. 

Αν δω και είναι πολύ έντονο της αλλάζω πάνα και της κάνω τις ασκησούλες με τα πόδια για απελευθέρωση των αερίων αλλά δεν είναι στάνταρ ότι θα έχει. Το πρωί συνήθως ηρεμεί και κοιμάται καμιά ωρίτσα ήσυχη. 

Τι μπορεί να είναι αυτό; Έχει όντως σχέση με τα αέριά της; Και γιατί ενοχλείται τόσο; Αυτό είναι νορμάλ να συμβαίνει και αν ναι, πόσο μπορεί να κρατήσει;


Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,

Δήμητρα, Κιλκίς


7/7/17
Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Τα νεογνά και τα βρέφη δεν κοιμούνται πολλές ώρες και συνεχόμενα και έχουν μικρότερους κύκλους ύπνου.

Στα νεογνά ο κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί 50 λεπτά από τα οποία το 50% είναι επιφανειακός ύπνος. Στον επιφανειακό ύπνο το μωρό πέφτει κάθε φορά αμέσως μετά το γεύμα και διαρκεί 25 λεπτά. Ακολουθεί ο βαθύς ύπνος που διαρκεί επίσης 25 λεπτά.

Το μωρό δηλαδή φθάνει στο βαθύ ύπνο 25 λεπτά μετά το τέλος του γεύματος και ο γονιός τότε πρέπει να το τοποθετήσει στο κρεβατάκι του.

Τα στάδια αυτά εναλλάσσονται συνεχώς μεταξύ τους. Στον επιφανειακό ύπνο το μωρό ξυπνά εύκολα και ενώ κοιμάται παρουσιάζει γρήγορες κινήσεις των βολβών του ματιού, ανοιγόκλειμα των βλεφάρων και διάφορους ήχους. Είναι σημαντικός τόσο για την ωρίμανση του εγκεφάλου του μωρού όσο και των παιδιών μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Ο βαθύς ύπνος ξεκουράζει τον οργανισμό ενώ ο ελαφρύς συνοδεύεται από όνειρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι εφόσον το μωρό σας έχει ξεπεράσει το 2ο μήνα να κοιμάται περισσότερες ώρες, να αυξάνεται ο βαθύς ύπνος και τις πρώτες πρωινές ώρες να επικρατεί ο επιφανειακός με τις εκδηλώσεις που αναφέρατε. Τις πρωινές ώρες κινητοποιείται επίσης το έντερο και εμφανίζονται αέρια.

Μετά τον 3ο μήνα καθώς θα ωριμάζει το νευρικό του σύστημα και θα υπερισχύσει το πυραμιδικό, να είστε σίγουρη ότι μέχρι τον 5ο-6ο μήνα οι εκδηλώσεις αυτές θα περιοριστούν στο ελάχιστο ή θα σταματήσουν και ο ύπνος του θα είναι ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας και πιο αδιατάρακτος.

Καλή δύναμη

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *