Μητρικός θηλασμός: Χρήσιμες συμβουλές για πρόληψη και διαχείριση μικρών δυσκολιών

Μητρικός θηλασμός: Χρήσιμες συμβουλές για πρόληψη και διαχείριση μικρών δυσκολιών

Συμβουλές για θηλάζουσες μαμάδες


Ο θηλασμός είναι τέχνη την οποία πρέπει να μάθει και η μητέρα και το βρέφος.Συχνότητα γευμάτων

 • Το βρέφος θηλάζει πολύ συχνά, αποκοιμάται και μετά πεινά και πάλι. Είναι φυσιολογικό να θηλάζει συχνά, άλλωστε μέσα στη μήτρα τρεφόταν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
 • Συχνά το βρέφος κουράζεται και αποκοιμάται στο στήθος χωρίς να έχει τελειώσει το γεύμα του, και επειδή νιώθει ασφάλεια στην αγκαλιά της μητέρας του.
 • Μπορείτε να βοηθήσετε με μαλάξεις στον μαστό, ενώ θηλάζει το βρέφος, για να το κρατήσετε σε εγρήγορση και να βοηθήσετε στην πιο γρήγορη σίτιση.Διαβάστε επίσης: Η καθημερινότητα του θηλασμού τον πρώτο μήνα


Πληγωμένες θηλές (ραγάδες θηλών)

 • Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η σωστή σύλληψη του στήθους από το μωρό προλαμβάνει τις ραγάδες.
 • Η υγιεινή των θηλών σημαίνει καθημερινό πλύσιμο κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αλλά όχι πλύσιμο με νερό ή με κάτι άλλο πριν και μετά από τους θηλασμούς, ώστε να μην ερεθίζεται περισσότερο το δέρμα.
 • Μετά από τον θηλασμό, κρατήστε τις θηλές στεγνές χωρίς να αγγίζουν πουθενά, βάλτε λίγες σταγόνες γάλα να στεγνώσει στις θηλές και μετά, αν χρειάζεται, βάλτε κρέμα λανολίνης.
 • Οι θηλές επουλώνονται γρήγορα και δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα μετά τις πρώτες δέκα μέρες.

Υπερφόρτωση (σπάργωμα) μαστών

 • Μπορεί να συμβεί την 3η – 5η ημέρα, ιδιαίτερα αν το βρέφος δεν θηλάζει σωστά και συχνά.
 • Οι μαστοί φουσκώνουν από αυξημένο γάλα, κατακράτηση υγρών και αυξημένη κυκλοφορία αίματος. Το βρέφος δυσκολεύεται να θηλάσει και η ροή μειώνεται παρόλη την αυξημένη ποσότητα γάλακτος στο μαστό.
 • Η θηλή μπορεί να είναι σκληρή και να μην μπορεί να την πάρει το βρέφος. Σε αυτή την περίπτωση τοπική πίεση γύρω από τη θηλή με τα δάκτυλα θα βοηθήσει.
 • Για αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης, θηλάζετε συχνά και πριν από τον θηλασμό, κάντε ζεστές κομπρέσες ή ζεστό μπάνιο στο μαστό αλλά όχι στη θηλή, μαλάξεις στον μαστό κατά τη διάρκεια του θηλασμού και κρύες κομπρέσες μετά από τον θηλασμό. Αν δεν είναι ικανοποιητική η πιο πάνω θεραπεία ίσως χρειαστεί να βγάλετε γάλα (έκθλιψη γάλακτος) με το χέρι ή με θήλαστρο ή να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.
 • Σε περίπτωση που γίνεται έκθλιψη γάλακτος με το θήλαστρο ή το χέρι, βγάλτε αρκετό για αποσυμφόρηση των μαστών. Όμως, τόσο ώστε να μην αδειάσουν, επειδή έτσι θα προκληθεί υπερπαραγωγή γάλακτος.

Μειωμένη παραγωγή

 • Πολλές μητέρες θεωρούν ότι δεν έχουν γάλα ή ότι έχουν μειωμένη παραγωγή. Αυτό είναι σπάνιο αν ο θηλασμός ξεκινήσει και συντηρηθεί σωστά, δηλαδή αν το βρέφος θηλάσει αμέσως μετά από τη γέννηση και συνεχίζει να θηλάζει αποκλειστικά και ελεύθερα.
 • Μετά από τις πρώτες μέρες είναι φυσικό οι μαστοί να είναι πιο μαλακοί, χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει μειωμένη παραγωγή γάλακτος. Πολλές φορές η παραγωγή μειώνεται αν δώσουμε στο βρέφος συμπληρωματική τροφή από ξένο γάλα ή τσάι, ή αν περιορίσουμε τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού.
 • Σε περίπτωση που υπάρχει πραγματικά μειωμένη παραγωγή μπορείτε να βοηθήσετε:
  – Θηλάστε ελεύθερα όποτε και για όση ώρα θέλει το μωρό σας.
  – Κρατήστε το βρέφος σας σε απευθείας επαφή, δέρμα με δέρμα, με το σώμα σας (skin-to-skin) όσο πιο συχνά γίνεται.
  – Κάντε μαλάξεις στο μαστό για να αυξήσετε τη ροή προς το βρέφος.
  – Αντλήστε γάλα με το χέρι ή με θήλαστρο, αφού θηλάσει το μωρό σας για να αυξήσετε τη διέγερση στο μαστό.
  – Επικοινωνήστε με τον/την γιατρό σας ή με σύμβουλο γαλουχίας για βοήθεια επαναγαλακτισμού

Δημοσίευση: 6/7/17
  Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *