Ξεχωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες για το θηλασμό

Ξεχωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες για το θηλασμό

Θηλασμός: Από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια μητέρα στο παιδί της

 

Διάφορες προκαταλήψεις εμποδίζουν πολλές νέες μητέρες από το να θηλάσουν τα βρέφη τους. Θα αναφερθώ πολύ σύντομα στα πλεονεκτήματα του θηλασμού και θα προσπαθήσω να ξεχωρίσω τους μύθους από τις αλήθειες, εξηγεί η παιδίατρος, Ειρήνη Παφίτη.

 

Πλεονεκτήματα θηλασμού

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της.

Τα βρέφη που θηλάζουν προστατεύονται από διάρροιες και στομαχικές διαταραχές, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδες. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα ο αποκλειστικός θηλασμός προστατεύει από αυτά

Το μητρικό γάλα είναι εύκολο στην πέψη οπότε μειώνει την συχνότητα δυσκοιλιότητας και κωλικών. Επίσης ο θηλασμός βοηθά στη ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού, την κανονική ανάπτυξη της σιαγόνας και των δοντιών και είναι ανέξοδος και πρακτικός.

Για τη μητέρα εκτός από το συναισθηματικό δεσμό με το βρέφος, παρέχει προστασία από την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

 

Μύθοι & αλήθειες για το θηλασμόΜε τον θηλασμό θα χαλαρώσει το στήθος μου. Μύθος!
Η εγκυμοσύνη με τις ορμονικές μεταβολές προκαλεί αλλαγές στο στήθος κάθε γυναίκας. Ο ρόλος του θηλασμού σε αυτές τις αλλαγές είναι αμελητέος αλλά αυτά που σίγουρα επηρεάζουν είναι η κληρονομικότητα και οι απότομες μεταβολές βάρους.

Διαβάστε: Με το θηλασμό δεν «πέφτει» το στήθος!!

Με το θηλασμό θα πρέπει να τρώω περισσότερο και δεν θα χάσω βάρος. Μύθος!
Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση πολλών υγρών συνίσταται κατά το θηλασμό. Μια γυναίκα που θηλάζει καταναλώνει 500 περισσότερες θερμίδες ημερησίως και έτσι είναι πιο εύκολο να ξαναβρεί τη φόρμα της.


Διαβάστε: Πως ο θηλασμός βοηθά στην απώλεια βάρους


Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό και κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει πως να θηλάσει το παιδί της. Αλήθεια και μύθος!
Σίγουρα ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό αλλά και η νέα μητέρα και το βρέφος πρέπει να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα για το θηλασμό. Είναι καλό οι νέες μητέρες να μιλήσουν με κάποιο ειδικό πριν από τον τοκετό και ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει κάποιος να βοηθήσει την μητέρα με τους πρώτους θηλασμούς. Για να μπορέσει η μητέρα να θηλάσει με επιτυχία χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Σταμάτησα να θηλάζω γιατί δεν είχα αρκετό γάλα. Συνήθως μύθος, πολύ σπάνια αλήθεια!
Το στήθος κάθε γυναίκας είναι φτιαγμένο για να παράγει αρκετό γάλα για το ή τα βρέφη της. Η παραγωγή γάλακτος ακολουθεί τον κανόνα προσφοράς και ζήτησης. Όσο πιο πολύ γάλα χρειάζεται το βρέφος τόσο πιο πολύ γάλα είναι σε θέση να παράξει το στήθος. Για να γίνει αυτό, το βρέφος πρέπει να θηλάζει κάθε φορά που πεινάει και για όσο χρόνο θέλει και έτσι θα ρυθμίζεται καλύτερα η παραγωγή γάλακτος. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να μάθουμε αν ένα μωρό παίρνει αρκετό γάλα.

Πρέπει να δώσουμε στο μωρό συμπλήρωμα ή γλυκόζη όταν γεννηθεί μέχρι να “έρθει” το γάλα της μητέρας. Ο πιο διαδεδομένος μύθος που εμποδίζει τον επιτυχημένο θηλασμό!
Με όποιο τρόπο και αν έχει γεννηθεί το μωρό η μητέρα μπορεί σχεδόν αμέσως να θηλάσει το βρέφος εφόσον είναι υγιές. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ένα υγιές νεογέννητο δεν χρειάζεται περισσότερο γάλα από όσο παράγει η μητέρα. Το πρωτόγαλα που παίρνει το μωρό στους πρώτους θηλασμούς δεν είναι μεγάλο σε ποσότητα (4-14 ml, μία κουταλιά της σούπας) αλλά είναι αρκετό για το μωρό και πλούσιο σε προστατευτικά αντισώματα. Ο πρώτος θηλασμός συνίσταται να γίνεται όσο το δυνατό πιο νωρίς και τουλάχιστον μέσα στις πρώτες δύο ώρες μετά τον τοκετό. Το μωρό αυτές τις πρώτες ώρες είναι πιο πρόθυμο να θηλάσει πριν κοιμηθεί και έχει αποδειχτεί ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας του θηλασμού. Αν το μωρό πάρει συμπλήρωμα στην αρχή, μετά έχει χορτάσει, δεν παίρνει σωστά το στήθος και έχει χαθεί η χρυσή ευκαιρία να αρχίσει με επιτυχία ο θηλασμός.

Ο θηλασμός πονάει. Μύθος!
Αν μια καινούργια μητέρα πονάει όταν θηλάζει τότε το βρέφος δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σταματήσει στιγμιαία ο θηλασμός και το βρέφος να τοποθετηθεί σωστά στο στήθος.

Διαβάστε: Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος

Δεν μπορώ να θηλάσω γιατί έχω επίπεδες ή εισέχουσες θηλές. Μύθος!
Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους τους ή το σχήμα των θηλών. Αν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές ίσως είναι λίγο πιο δύσκολος ο θηλασμός στην αρχή αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό.

Διαβάστε: Επίπεδες και εισέχουσες θηλές

Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω λόγω ραγάδων στις θηλές ή λόγω μαστίτιδας. Μύθος!
Με τον όρο ραγάδες περιγράφονται πληγές που ίσως προκληθούν στις θηλές όταν το μωρό δεν “παίρνει” σωστά το στήθος. Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη ή από αποκλεισμένο γαλακτοφόρο πόρο. Κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν πρέπει να σας σταματήσουν από το να θηλάζετε. Φυσικά η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και ο σωστός θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες αυτών των επιπλοκών.

Τα μοντέρνα παιδικά γάλατα είναι τόσο καλά όσο και το μητρικό. Μύθος!
Όσο και αν μοιάζουν αυτά τα γάλατα με το μητρικό γάλα δεν έχουν τα αντισώματα και άλλα ευεργετικά συστατικά του. Ακόμη το μητρικό γάλα είναι πάντα έτοιμο για κατανάλωση, αποστειρωμένο και στη σωστή θερμοκρασία όπου και αν βρίσκεστε.

Αυτές είναι σε συντομία οι αλήθειες πίσω από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τον μητρικό θηλασμό. Γενικότερα η κοινωνία μας πιστεύει τόσο πολύ σε αυτούς τους μύθους που μερικές φορές μπορούν να εμποδίσουν τον θηλασμό. Για αυτό είναι σημαντικό κάθε νέα μητέρα πριν και μετά από τον τοκετό να συζητά με τον παιδίατρο της ή άλλο ειδικό για τον θηλασμό και ακόμα να εξασφαλίζει βοήθεια για τους τόσο σημαντικούς πρώτους θηλασμούς. ‘Έτσι ελπίζουμε να αυξηθούν τα βρέφη που θηλάζουν για να δώσουμε στις νέες γενιές μια σωστή αρχή.

Δημοσίευση: 6/1/17
ΠΗΓΗ: presspublica.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *