Από τα 180ml τώρα με το ζόρι αντλώ 80ml! Μπορώ να αυξήσω ξανά το γάλα μου;

Από τα 180ml τώρα με το ζόρι αντλώ 80ml! Μπορώ να αυξήσω ξανά το γάλα μου;

Έχω 2 αγόρια, ο μεγάλος μου είναι 3 χρόνων σε ένα μήνα και ο μικρός ειναι σχεδόν 5 μηνών. Τον μικρό τον θηλάζω αποκλειστικά μέχρι που πήγα δουλειά στους 4 μήνες. 

Δεν είχα ενημερωθεί για τη φύλαξη γάλακτος στην κατάψυξη και έτσι δεν κατάφερα να φυλάξω αρκετό… Κάθε πρωί θήλαζε αποκλειστικά και μετά από 6 ώρες που είναι το διάλειμμα μου αντλώ με την μηχανή… 

Τις πρώτες μέρες έβγαζα αρκετό, σχεδόν 180ml. Το απόγευμα όταν πήγαινα σπίτι, αν ήταν ώρα του μωρού να φάει, θήλαζε, αλλιώς αντλούσα με την μηχανή. Κάποιες ξερες επειδή με ει χε ανάγκη κι ο μεγάλος γιος μου δεν αντλούσα το απόγευμα και έτσι έμεινα με τον θηλασμό το πρωί και το βράδυ. 

Τώρα με το ζόρι αντλώ 80ml το μεσημέρι, μετά από 6 ώρες από τον πρωινό θηλασμό. Σημείωση ότι πριν 2 βδομάδες έτυχε ένα ατύχημα στην οικογένεια και με αναστάτωσε. Από εκείνη την μέρα μειώθηκε το γάλα μου. 

Εδώ και μια βδομάδα περίπου, το μωρό κλαίει έντονα όταν πάω να τον ταΐσω. Δοκίμασα να τον ταΐσω εναλλάξ από το ένα στήθος και μετά από το άλλο αλλά δεν σταματά να κλαίει. 

Δοκίμασα να του δώσω συμπλήρωμα για να δω πόσο θα πιει και ήπιε μια περισσότερο από 250ml. Έχει 3 μέρες που είμαι συνέχεια μαζί του και του έδωσα συμπλήρωμα μετά που προσπάθησα να τον θηλάσω. 

Αύξησα την δόση των χαπιών που έπινα, τα Fenugreek, 3 πρωί, 3 μεσημέρι και 3 βράδυ. Μπορώ να αυξήσω ξανά το γάλα μου; Εύχομαι να μου πείτε ναι και να μου πείτε τον τρόπο… :/ Λυπήθηκα παρ πολύ που μειώθηκε… 🙁 

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,

Στέλλα, Λευκωσία, Κύπρος


22/5/17
Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Συγχαρητήρια για τη σταθερή σας επιθυμία να συνεχίσετε να προσφέρετε στο μωρό σας το πιο πολύτιμο δώρο, το δικό σας γάλα, την άριστη τροφή, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για τη ψυχική και σωματική του υγεία.

Τα μωρά δυσκολεύονται να πιάσουν το στήθος όταν τους έχουν δοθεί μπιμπερό και πιπίλες. Όταν τοποθετηθούν στο στήθος παθαίνουν σύγχυση θηλών, εκνευρίζονται και δυσανασχετούν. Η σύγχυση προκαλείται με τη διαφορετική τεχνική που πρέπει να χρησιμοποιεί το μωρό κάθε φορά.

Επιπλέον, η ροή με το μπιμπερό είναι τόσο μεγάλη που δεν χρειάζονται θηλαστικές κινήσεις και το μωρό μαθαίνει να τοποθετεί τη γλώσσα του μπροστά από την τρύπα της πιπίλας για να σταματά τη ροή. Όταν λοιπόν τοποθετηθεί στο στήθος χρησιμοποιεί τον ίδιο επιφανειακό τρόπο θηλάσματος με αποτέλεσμα να σπρώχνει τη θηλή της μητέρας του έξω από το στόμα του.

Είναι λοιπόν είναι αναμενόμενο να διαμαρτύρεται και να κλαίει στο στήθος. Σας λέει με το δικό του τρόπο ότι ο θηλασμός απαιτεί ενεργότερο ρόλο εκ μέρους του, το αντανακλαστικό ροής εκλύεται μετά από ένα λεπτό για να κατέβει το γάλα και εκείνο πεινάει και δεν θέλει να περιμένει και ότι η ποσότητα του μητρικού γάλακτος έχει μειωθεί.

Θα επιστρέψει αποκλειστικά στο στήθος αφού βεβαιωθεί ότι οι διατροφικές του ανάγκες θα ικανοποιούνται σε ικανοποιητικό βαθμό με το γάλα της μάνας του.

Εφόσον η παραγωγή σας τους πρώτους μήνες ήταν ικανοποιητική και ο ρυθμός ανάπτυξης του μωρού φυσιολογικός, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσετε την παραγωγή στο γάλα σας με την προϋπόθεση ότι θα δείξετε υπομονή και είστε αποφασισμένη να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες:

• Ξεκινάμε με συχνές αντλήσεις, δηλαδή μία το πρωί, δύο φορές στη διάρκεια της εργασίας, το απόγευμα ανά 3ωρο και μία φορά τη νύχτα με διπλό θήλαστρο Νοσοκομειακού επιπέδου που αυξάνει την ποσότητα του γάλακτος και συντομεύει τη διάρκεια άντλησης.

• Προετοιμάζουμε τους μαστούς με ζεστό μπάνιο, ήπιο κούνημα, ελαφρές εντριβές και καθόμαστε αναπαυτικά σε φωτεινό και ήρεμο περιβάλλον. Στη διάρκεια κάθε άντλησης εφαρμόζουμε συμπίεση του στήθους.

• Τις πρώτες ημέρες χρησιμοποιείται μπιμπερό και η σίτιση γίνεται κατά προτίμηση με τρόπο που μιμείται το θηλασμό. Δηλαδή κρατιέται το μωρό σε αρκετά κεκλιμένη θέση από το οριζόντιο επίπεδο και το μπιμπερό σχεδόν σε οριζόντια θέση αλλά με γεμάτη πάντα τη θηλή με γάλα.

• Ερεθίζουμε το άνω και κάτω χείλος του μωρού με την άκρη της θηλής του μπιμπερό και αφού ανοίξει διάπλατα το στόμα, προσφέρουμε να πάρει όσο γίνεται πιο βαθιά το μεγαλύτερο τμήμα της πιπίλας του μπιμπερό.

• Χρησιμοποιούμε ίσο μπιμπερό, μακριά, μαλακή θηλή με στρογγυλεμένο άκρο, μετρίου μεγέθους βάση και μικρή ροή.

• Στην αρχή να προσφέρεται το στήθος αντί πιπίλας με σωστή τοποθέτηση και πρόσφυση.

• Υπομονή. Δεν πιέζουμε το μωρό, δεν δείχνουμε άγχος ή θυμό στη διάρκεια του γεύματος.

Ενθαρρύνεται η συχνή άμεση δερματική επαφή στο κρεβάτι ή μοιραζόμαστε μαζί του το μπάνιο. Πάρτε το μωρό στο κρεβάτι σας (λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας) για 2-3 μέρες για απεριόριστες ευκαιρίες θηλασμού.

• Ο θηλασμός να γίνεται σε ήρεμο περιβάλλον, χωρίς την παρουσία άλλων παιδιών, παιχνιδιών, τηλεόρασης, για να μην αποσπάται η προσοχή και των δύο. Επιλέγουμε ένα απαλά φωτισμένο δωμάτιο με χαλαρωτική μουσική

• Τις πρώτες 3-4 μέρες δίνουμε αποκλειστικά μπιμπερό.

• Όταν η παραγωγή του μητρικού γάλακτος αρχίζει να αυξάνεται, μειώνουμε την ποσότητα του γάλακτος στο μπιμπερό κατά 30 γραμμάρια, ανά 3 ημέρες και τοποθετούμε το μωρό στο στήθος μέχρι να χορτάσει. Όσο θηλάζει συμπιέζουμε το μαστό. Όταν η ροή στο γάλα μειωθεί, τοποθετούμε το μωρό στον άλλο μαστό.

• Προτιμούμε τις πρώτες μέρες να τοποθετούμε το μωρό να θηλάσει τη στιγμή που το παίρνει ο ύπνος, όταν αρχίζει να ξυπνά ή όταν βρισκόμαστε εν κινήσει.

• Να μην το αφήνουμε να πεινάσει υπερβολικά με τη σκέψη ότι θα υποχρεωθεί τελικά να θηλάσει. Αντίθετα τοποθετείται να θηλάσει σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πείνας όταν ακόμη είναι ήσυχο και μπορεί να συγκεντρωθεί.

Να αυξηθούν οι αγκαλιές και τα χαϊδέματα.

• Να προσφέρεται ο μαστός αντί πιπίλας τη στιγμή που αρχίζει να πιπιλά τον αντίχειρα.

• Αντλούμε με το χέρι, με ηλεκτρική απλή ή διπλή αντλία ανάμεσα στους θηλασμούς.

• Βρέχουμε με λίγο γάλα την άλω αν το μωρό αρνείται να θηλάσει.

• Μπορεί να χρησιμοποιείται τις πρώτες μέρες SNS.

Αν παρ’ όλη την προσπάθεια η παραγωγή δεν αυξηθεί ικανοποιητικά, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε ένα παιδίατρο-σύμβουλο θηλασμού για το ενδεχόμενο συνταγογράφησης του γαλακταγωγού φαρμάκου domperidone το οποίο αυξάνει έως 40% την παραγωγή μητρικού γάλακτος, εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις από την πλευρά σας και συμφωνείτε για τη λήψη του.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *