Απορίες για το πλάνο διατροφής του μωρού

Πριν από περίπου 5 μήνες γέννησα το γιο μου με πρόκληση τοκετού στις 38 εβδομάδες διότι σύμφωνα με έναν υπέρηχο υπήρχε μια σχετική δυσαρμονία στην ανάπτυξη κοιλιάς – μηρού.

Τον υπέρηχο τον έκανα 1 ημέρα πριν κανονιστεί η πρόκληση του τοκετού και παρότι γενικά πιστεύω πολύ στην φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και όχι στην βίαιη επέμβαση επ’ αυτών, τελικά συμφώνησα με την πρόκληση.Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω μάλλον θα εξαντλούσα περισσότερα περιθώρια πριν προχωρήσω στην πρόκληση (ίσως να κανόνιζα άλλον έναν υπέρηχο), διότι τελικά επηρεάστηκα πολύ και δυσμενώς, αφενός συναισθηματικά (δεν δέθηκα αμέσως και αβίαστα με το μωρό μου) και αφετέρου βιολογικά (αγχώθηκα ότι δεν θα έχω γάλα, μέχρι να φύγω από το μαιευτήριο δεν είχα σταγόνα). Πιστεύω ότι αν είχα αφήσει τις ορμόνες του τοκετού να κάνουν τη δουλειά τους αβίαστα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, πιο ομαλά για μένα.

Το μωρό μου γεννήθηκε μόλις 2.420 γραμ. Αμέσως μου πρότειναν να του δώσω συμπλήρωμα λόγω μικρού βάρους. Προσπάθησα να θηλάσω στο μαιευτήριο αλλά επειδή ήταν πολύ μικρός δεν μπορούσε να πιαστεί στη θηλή, έκλαιγε και έκλαιγα και εγώ.

Στο μαιευτήριο λοιπόν έδωσα τη συναίνεσή μου για συμπλήρωμα με πόνο ψυχής αφού κατά την εγκυμοσύνη θεωρούσα ότι ο θηλασμός θα γίνει ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αβίαστο, χωρίς προσπάθεια ούτε δική μου ούτε του μωρού.

Φεύγοντας από το μαιευτήριο (συγκεκριμένα ένα βράδυ πριν την έξοδο) φροντίζω και βρίσκω και κανονίζω συνάντηση με σύμβουλο θηλασμού στο σπίτι έτσι ώστε να μην ξαναδώσω συμπλήρωμα με την επιστροφή μας. Έτσι και έγινε. Γυρνώντας στο σπίτι και μέχρι σήμερα το μωρό θηλάζει αποκλειστικά, το βάρος του είναι εξαιρετικό (7.500 γρ.) και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό. Είναι ένα υγιές, χαρούμενο μωρό.

Να επισημάνω ότι κατά το θηλασμό το πρόβλημά μου δεν ήταν μόνο το μικρό βάρος του μωρού, πράγμα που έκανε τον θηλασμό κουραστικό γι’ αυτόν, αλλά και οι επίπεδες θηλές που έχω και το γεγονός ότι έπαθα 2 φορές (το πρώτο 2μηνο) απόφραξη αδένα, στα πρόθυρα μαστίτιδας, πράγμα που σήμαινε πόνο, θήλαστρο για την αποσυμφόρηση του στήθους, μαλάξεις κλπ αλλά κυρίως ασύλληπτο πόνο.

Συνέχισα όμως, πάλι με τη βοήθεια συμβούλου, δεν σταμάτησα δευτερόλεπτο, γιατί θεωρούσα αδιαπραγμάτευτο το παιδί να έχει μητρικό γάλα. Να επισημάνω επίσης ότι μου έδωσαν πολύ κουράγιο οι συμβουλές σας σε αντίστοιχες περιπτώσεις με την δική μου, για επίλυση θεμάτων δυσκολίας με τον θηλασμό κλπ.

Φτάσαμε λοιπόν στο τώρα, που η ηλικία του μωρού μου πλησιάζει στον χρόνο εισαγωγής των στέρεων τροφών. Επειδή έχω φροντίσει να ενημερωθώ για τα βασικά πράγματα και επειδή είμαι υπέρμαχος της φυσικής διατροφής (όχι τεχνητές ουσίες, γλυκαντικά, λίπη κλπ) γα τους ενήλικες πόσο μάλλον για τα βρέφη, με κατάπληξη πληροφορήθηκα από την παιδίατρο ότι η πρώτη τροφή του μωρού θα είναι ρυζάλευρο και μάλιστα του εμπορίου και μάλιστα όχι καν βιολογικό!

Μετά το πρώτο σοκ, έψαξα το θέμα και επιβεβαιώθηκε η υποψία μου ότι το ρύζι δεν είναι τροφή θεμελιώδους σημασίας ή θρεπτικής αξίας για να εισαχθεί ως πρώτη στη ζωή του βρέφους. Ενόψει των ανωτέρω και με δεδομένο ότι είναι πολύ δύσκολο να βρω ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής, θα ήθελα την συνδρομή σας στα εξής:

1. Η σωστή ηλικία για την εισαγωγή των στέρεων τροφών είναι οι 6 ή οι 7 μήνες; Το παιδί μου γίνεται 6 μηνών 23 Μαρτίου, θεωρητικά από 24 Μαρτίου μπορεί να δοκιμάσει τροφή; Να σημειώσω ότι προτίθεμαι να συνεχίσω τον θηλασμό κατ’ απαίτηση του βρέφους, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο ζωής του.

2. Έχει σημασία ότι το παιδί έχει συχνές γουλιές; Αλλάζει κάτι αυτό/επηρεάζει την επιλογή πρώτης τροφής/πρόσληψη τροφής;

3. Ισχύει ότι χρήσιμος ως πρώτη τροφή είναι ο ζωμός κρέατος;

4. Το πλάνο διατροφής του βρέφους είναι αρμοδιότητα των παιδιάτρων και αν ναι, για πιο λόγο επιμένουν σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις; (έχω ακούσει το φαινόμενο ρυζάλευρο και από γνωστή).

Σας υπερευχαριστώ για το χρόνο σας και συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας να ενημερώνετε υπεύθυνα τις γυναίκες. Είναι πραγματικά πολύτιμη.

Με εκτίμηση,

Χριστίνα, Αθήνα
13/3/17
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Γεια σας!
Να χαίρεστε το μωρό σας και συγχαρητήρια για την επιλογή και την επιμονή σας να θήλασετε!Το θέμα της εισαγωγής στερεών τροφών στο διαιτολόγιο των βρεφών έχει απασχολήσει εξαιρετικά την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τη βρεφική και παιδική διατροφή, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, τους παιδιάτρους, τους παιδογαστρεντερολογους και τους διαιτολόγους.

Κάποια πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει με επιστημονικές μελέτες, όπως για ποιο λόγο χρειάζεται ένα βρέφος να ξεκινήσει στέρεες τροφές. Σχετικά με την ηλικία έναρξης και το ποια τροφή πρέπει να είναι πρώτη, οι επιστημονικές αποδείξεις μας δίνουν κάποιες γενικές οδηγίες, και στη συνέχεια εξατομικεύουμε ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του βρέφους. Τέλος, για το πότε εισάγουμε κάθε τροφή, ειδικά τις αλλεργιογόνες, τα επιστημονικά δεδομένα συνεχώς ανατρέπονται.

Μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής, οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές στο θηλασμό (ή στη φόρμουλα). Μέσα σε αυτούς τους μήνες το μωρό χρειάζεται να μάθει να μασά και να καταπίνει, να δοκιμάσει όλες τις ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και δημητριακά) και ίσως να διαπιστωθεί αν έχει κάποια αλλεργία σε αυτές τις τροφές. Το σημαντικότερο όμως είναι να μάθει πως το φαγητό είναι μια ευχάριστη διαδικασία, στην οποία συμμετέχει όλη η οικογένεια, και να εδραιώσει σωστές διατροφικές συνήθειες από νωρίς.

Ένα βρέφος για να ξεκινήσει τις στέρεες τροφές χρειάζεται να είναι αναπτυξιακά έτοιμο:

  1. Να κρατά το κεφάλι και να κάθεται στο καρεκλάκι
  2. Να μπορεί να υποδεχθεί το φαγητό στο στόμα (εξαφάνιση του πρωτόγονου αντανακλαστικού εξώθησης της γλώσσας) και να μπορεί να μεταφέρει φαγητό από το στόμα στον οισοφάγο και να συντονίζει την μάσηση με την κατάποση.
  3. Να έχει διπλασιάσει το βάρος της γέννησης
  4. Να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό, δηλαδή να παρακολουθεί έντονα όταν τρώνε μπροστά του, να ανοίγει το στόμα ίσως και να προσπαθεί να πιάσει την τροφή

Αυτές οι προϋποθέσεις εξασφαλίζονται στατιστικά σε ένα βρέφος περίπου 6 μηνών. Κάθε αναπτυξιακό ορόσημο (όπως το ρολάρισμα, το περπάτημα και άλλα) δεν επιτυγχάνεται από όλα τα παιδιά την ίδια στιγμή. Συνεπώς, για να διαπιστώσουμε αν ένα μωράκι είναι έτοιμο να φάει είναι καλύτερα να παρατηρούμε το μωρό και όχι το ημερολόγιο.

Συνήθως ένα παιδί με συχνές γουλιές παρουσιάζει σημαντική βελτίωση με την έναρξη των στερεών τροφών. Κάποιες όξινες τροφές (πχ χυμός πορτοκάλι) σε αυτά τα παιδιά μπορεί να μην είναι πολύ καλά ανεκτές.

Ο βασικότερος λόγος για την εισαγωγή των στερεών τροφών είναι η φυσιολογική αναιμία που παρατηρείται στα βρέφη που έχουν διπλασιάσει το βάρος της γέννησης.

Η καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου γίνεται μέσα από την κατανάλωση κρέατος για αυτό και είναι καλό να είναι από τις πρώτες τροφές που θα καταναλώσει ένα μωρό, συνήθως αναμεμειγμένο με λαχανικά, με τη μορφή της κρεατοχορτόσουπας. Μπορούμε να δοκιμάσουμε και μόνο ζωμό κρέατος στην αρχή, ειδικά σε παιδιά που δεν είναι δεκτικά στην τροφή ή εμφανίζουν αλλεργίες.

Άλλος τρόπος, πολύ διαδεδομένος ακόμα και σήμερα, είναι η χορήγηση βρεφικής κρέμας, συνήθως ρυζάλευρου, ενισχυμένης με σίδηρο σαν πρώτη επιλογή για την εισαγωγή των στερεών τροφών. Το ρυζάλευρο είναι μεν ενισχυμένο με σίδηρο και εύπεπτο, αλλά αν εξαιρέσει κανείς την προσθήκη του σιδήρου δεν είναι και τόσο θρεπτικό. Υπάρχουν και καλύτερες πηγές σιδήρου,όπως το κρέας.

Πολύ συχνά συστήνεται η βρεφική κρέμα ρυζάλευρο σαν πρώτη τροφή του μωρού, αλλά συνήθως είναι μια επιλογή που βασίζεται στην συνήθεια, στην παράδοση και στην κουλτούρα κάθε χώρας παρά σε επιστημονική απόδειξη.

Υπάρχουν ακόμα και ολικής άλεσης δημητριακά όπως η βρώμη, το κριθάρι και κάστανο ρύζι, επίσης ενισχυμένα με σίδηρο, υψηλότερης θρεπτικής αξίας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ένταξη των δημητριακών στην διατροφή του βρέφους.

Η εισαγωγή των δημητριακών αυτών μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους: βρασμένα σε νερό, αναμεμιγμένα με μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλα, μέσα στην κρεατοχορτόσουπα ή στα φρούτα, και τέλος ως βρεφική κρέμα εμπορίου.

Όπως και να ξεκινήσετε σας εύχομαι να πάνε όλα καλά. Το φαγητό για το μωράκι σας είναι ένας εντελώς καινούριος θαυμαστός κόσμος και σας εύχομαι να απολαύσετε και εσείς τη διαδρομή μαζί του χωρίς άγχος.

Σχετικά άρθρα:

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *