Κατάψυξη ωαρίων: Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται και ποια είναι η ιδανική ηλικία για να πραγματοποιηθεί

Κατάψυξη ωαρίων: Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται και ποια είναι η ιδανική ηλικία για να πραγματοποιηθεί

 

Σήμερα οι γυναίκες όλο και πιο συχνά αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Η κατάψυξη ωαρίων φαίνεται πως είναι μια αξιόπιστη λύση για τη διατήρηση της γονιμότητας.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Αρχικά η μέθοδος αναπτύχθηκε για ασθενείς που έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπείες που επηρεάζουν τη γονιμότητα (π.χ. χημειοθεραπεία) με στόχο την επίτευξη εγκυμοσύνης στο μέλλον. Τελικά όμως εφαρμόζεται κυρίως για κοινωνικούς λόγους.

Οι γυναίκες πλέον καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να εδραιωθούν επαγγελματικά ή πολύ απλά, γιατί ακόμα δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο.

Οι γυναίκες αναφέρουν ότι έτσι απαλλάσσονται από το άγχος ότι “τελειώνει ο χρόνος” τους και ότι τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν σωστές αποφάσεις για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να πραγματοποιηθεί;

Εδώ ισχύει το “όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα”. Η βιβλιογραφία θέτει ως όριο τα 38 έτη, πάντα μετά από εκτίμηση της υγείας και της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας με βάση το ιατρικό ιστορικό της.

Αν μια γυναίκα καταψύξει ωάρια στα 35 της και αποφασίσει να μείνει έγκυος με αυτά στα 42, τότε η αναπαραγωγική της ηλικία είναι τα 35, όχι τα 42. Με λίγα λόγια, η κατάψυξη ωαρίων “παγώνει το χρόνο”.

Το πιο συχνό λάθος των γυναικών όμως είναι ότι το αποφασίζουν όταν είναι ήδη αργά. Μια γυναίκα άνω των 40, στην οποία έχουν αρχίσει οι ανωμαλίες του κύκλου, δε θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια νεότερη.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνουν εξετάσεις και έλεγχος γονιμότητας;

Οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι αναπαραγωγής προτείνουν την ενημέρωση όλων των γυναικών και τον έλεγχο της γονιμότητας προληπτικά. Αν δε συντρέχουν άλλοι λόγοι, συστήνουμε τον έλεγχο της γονιμότητας μετά τα 30, σίγουρα πριν τα 35.

Λέγοντας “έλεγχο γονιμότητας” εννοούμε το ραντεβού με το γυναικολόγο αναπαραγωγής το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και την εξέταση με υπέρηχο. Κατά την εξέταση, ο γιατρός ελέγχει πρωτίστως τις ωοθήκες (τα αποθέματά τους σε ωάρια, την ωορρηξία, αν υπάρχουν κύστες κλπ), αλλά και τη μήτρα.

Πριν την κατάψυξη ωαρίων, ο γιατρός θα ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος (ορμονικό προφίλ), οι οποίες μας δείχνουν πώς λειτουργούν οι ωοθήκες. Συχνά συστήνεται και η ορμόνη ΑΜΗ (Anti- Mullerian Hormone), ενδεικτική των αποθεμάτων των ωοθηκών σε ωάρια (πόσα ωάρια ‘απομένουν’).

Οι απαντήσεις από τις εξετάσεις αυτές συν-εκτιμώνται με την εικόνα από τον υπέρηχο και μας δίνουν πληρέστερη εικόνα. Έτσι ο γιατρός εξατομικεύει το πρωτόκολλο των φαρμάκων.

 

Είναι βέβαιο ότι θα μπορέσω να μείνω έγκυος με τα κατεψυγμένα ωάρια;

Φυσικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μια εγκυμοσύνη στο μέλλον. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και τον αριθμό ωαρίων την ημέρα της ωοληψίας. Ιδανικά, θέλουμε 10-12 ώριμα ωάρια. Τόσα απαιτούνται για να μπορούμε να μιλάμε για μια ρεαλιστική ελπίδα για μια εγκυμοσύνη στο μέλλον, με βάση τη βιβλιογραφία και τη διεθνή κλινική εμπειρία.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για την κατάψυξη ωαρίων από την ομάδα γυναικολόγων αναπαραγωγής και μαιών του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF.

Δημοσίευση: 27/12/2016
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *