10 φορές πιο δύσκολο να μείνει έγκυος μια γυναίκα στα 43 από ό, τι στα 37

10 φορές πιο δύσκολο να μείνει έγκυος μια γυναίκα στα 43 από ό, τι στα 37

Ο αριθμός των ωαρίων που απαιτούνται για μία βιώσιμη εγκυμοσύνη αυξάνεται με σχεδόν γεωμετρική πρόοδο μετά την ηλικία των 42 ετών

Όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί γιατροί σε μελέτη τους με 198 εθελόντριες, η επιτάχυνση του βιολογικού ρολογιού μετά τα 40 χρόνια σημαίνει ότι μία γυναίκα ηλικίας 43 ετών χρειάζεται κατά μέσον όρο 44 ωάρια για να παραχθεί ένα υγιές έμβρυο, ενώ στα 37 της χρόνια η ίδια γυναίκα θα χρειαζόταν μόλις 4,4 ωάρια κατά μέσον όρο.

Καθώς λοιπόν το σώμα της γυναίκας  απελευθερώνει κάθε 28 μέρες συνήθως ένα ωάριο, μια 43χρονη γυναίκα θεωρητικά χρειάζεται 41 μήνες (σχεδόν 3,7 χρόνια) για να μείνει έγκυος, αντί για περίπου 4 μήνες που θα χρειαζόταν στα 37 της.

Αυτά σημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να περιμένουν πολύ πριν αρχίσουν τις προσπάθειες τεκνοποίησης, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Μέρεντιθ Μπράουερ, από το Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Οι εθελόντριες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ηλικία 20-45 ετών και υποβλήθηκαν για διάφορους λόγους σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Μπράουερ και οι συνεργάτες της κατέγραψαν πόσα ωάρια παρήγαγαν σε κάθε κύκλο εξωσωματικής και πόσα υγιή έμβρυα δημιουργούνταν από την γονιμοποίηση αυτών των ωαρίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι νεαρές γυναίκες παρήγαγαν πολύ περισσότερα ωάρια και περισσότερα υγιή έμβρυα. Μία γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών χρειαζόταν μόλις 3,8 ωάρια για να δημιουργηθεί ένα υγιές έμβρυο, μία γυναίκα ηλικίας 35-37 ετών χρειαζόταν 4,4 ωάρια, μία γυναίκα ηλικίας 38-40 ετών 9,4 ωάρια και μία γυναίκα ηλικίας 41-42 ετών 10,1 ωάρια. Στα 43 απαιτούνταν 44 ωάρια για να παραχθεί ένα υγιές έμβρυο.

Αν και το ιδανικό για μια γυναίκα είναι να κάνει παιδιά στα 20-29 χρόνια, στη σημερινή ζωή αυτό φαίνεται δύσκολο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από τα μωρά που γεννήθηκαν το 2012 μόλις το 38,4% είχαν μαμά ηλικίας έως και 29 ετών. Το 56,5% γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίες 30-39 ετών, ενώ το 5% γεννήθηκαν από μητέρες πάνω από 40 ετών.

H εκπαίδευση, η επαγγελματική σταδιοδρομία, η έλλειψη χρημάτων και η αναμονή για τον σωστό σύζυγο έχουν βάλει τη μητρότητα σε δεύτερη μοίρα. Οι γιατροί όμως προειδοποιούν ότι είναι 10 φορές πιο δύσκολο για μια γυναίκα να μείνει έγκυος στα 43 από ό, τι στα 37 της χρόνια.

Ο αριθμός των ωαρίων που απαιτούνται για μία βιώσιμη εγκυμοσύνη αυξάνεται με σχεδόν γεωμετρική πρόοδο μετά την ηλικία των 42 ετών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *