Η διατροφή της εγκύου που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Η διατροφή της εγκύου που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

To να τρώει μια έγκυος γυναίκα υγιεινά, είναι πάντα μια καλή ιδέα…

 

Σύμφωνα με μια σκανδιναβική επιστημονική μελέτη οι έγκυες γυναίκες που πίνουν πολύ νερό και ακολουθούν μια διατροφή με αρκετά φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. 

Οι πρόωροι τοκετοί ποικίλουν στις διάφορες χώρες για λόγους που δεν είναι πάντα κατανοητοί από τους επιστήμονες. Έτσι, στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό τους είναι 6% στο σύνολο των γεννήσεων, αλλά στις ΗΠΑ είναι 12%. Ορισμένοι λόγοι γι’ αυτό είναι το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και η ηλικία της μητέρας.

Για πολλούς ερευνητές η διαφορά στα ποσοστά των πρόωρων τοκετών ανάμεσα στις διάφορες χώρες δεν είναι άσχετη με τη διατροφή. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο και μια νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.

Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, με επικεφαλής τη Λίντα Έγκλουντ-Έγκε της σουηδικής Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν στοιχεία πρόωρων τοκετών μεταξύ περίπου 66.000 γυναικών, από τις οποίες οι 3.500 ή το 5,3% είχαν γεννήσει πρόωρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν αρκετό νερό και ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά είχαν περίπου 12% μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού, ειδικά αν ήταν με το πρώτο τους παιδί, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Οι κίνδυνοι επίσης είχαν μειωθεί κατά περίπου 9% για εκείνες που ακολουθούσαν μια  πιο παραδοσιακή δίαιτα με πολλές βραστές πατάτες, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά.

Ο πρόωρος τοκετός, πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, έχει συσχετιστεί με διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας των παιδιών, ενώ ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα (το 75%) των θανάτων των νεογέννητων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.

Σε ένα άρθρο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, η καθηγήτρια του King’s College του Λονδίνου Λουσίλα Πόστον ανέφερε πως η μελέτη δείχνει ότι το να τρώει μια έγκυος γυναίκα υγιεινά, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Όπως επισημαίνει, οι γιατροί οφείλουν να περνάνε το μήνυμα στις έγκυες ότι πρέπει να κάνουν υγιεινή διατροφή.

Δημοσίευση: 6/12/2016

Σχετικά άρθρα:

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *