Ο μητρικός θηλασμός είναι το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο μητρικός θηλασμός είναι το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2016 (1–7 Νοεμβρίου)

 

Η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού επικεντρώνεται στη στενή σχέση της προώθησης του μητρικού θηλασμού με την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εορτάζεται κάθε χρόνο από 1 έως 7 Νοεμβρίου επισημαίνοντας την κρίσιμη σημασία της προώθησης του μητρικού θηλασμού σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Για τα μωρά και τις μητέρες

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF συνιστούν:

  • Έναρξη του μητρικού θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.
  • Διατροφή του παιδιού αποκλειστικά μέσω μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες.
  • Συνέχιση του θηλασμού για 2 χρόνια ή και περισσότερο σε συνδυασμό με επαρκή συμπληρωματική τροφή από τους 6 μήνες.

Η τήρηση των παραπάνω κατευθυντήριων γραμμών μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση και την υγεία των παιδιών και των μητέρων.

Με λίγες εξαιρέσεις, ο μητρικός θηλασμός είναι μικρότερης διάρκειας σε χώρες υψηλού εισοδήματος από ότι σε φτωχές σε πόρους χώρες. Για τα παιδιά, οι μεγαλύτερες περίοδοι μητρικού θηλασμού συνδέονται με τη μείωση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας. Ο μητρικός θηλασμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του δείκτη νοημοσύνης (IQ) τριών έως τεσσάρων μονάδων.

Για τις μητέρες, τα οφέλη του θηλασμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού.
  • Βελτίωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ τοκετών.
  • Μείωση του κινδύνου από διαβήτη.

Ο μητρικός θηλασμός έχει οικονομική ανταποδοτικότητα, γιατί βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα από τα πρώτα δικαιώματα του νεογέννητου και προσφέρει στο μωρό την πιο υγιεινή και θρεπτική τροφή. Το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο για όλα τα μωρά ανεξαρτήτως εισοδήματος, γεωγραφικής θέσης, φυλής και θρησκείας.

Δημοσίευση: 4/11/2016
ΠΗΓΗ: unicef.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *