Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.
Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου από το 1996.
Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2016
Το σύνθημα που όρισε για το 2016 είναι “Θηλασμός: Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη” και συνδέεται με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015.
Το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2016 σχετίζεται με το ότι ο θηλασμός είναι ένα βασικό κλειδί που μας ωθεί να σκεφτούμε για το πώς να εκτιμούμε την ευημερία μας από την αρχή της ζωής, πώς να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να νοιαζόμαστε για τον κόσμο που μοιραζόμαστε.
Ο θηλασμός δεν είναι μόνο ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού, είναι επίσης το θεμέλιο της ανάπτυξης μιας χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης The Lancet, τα οποία επικαλείται η WABA, η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.
Ανάμεσα στους στόχους της WABA για τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, είναι να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τους νέους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals -SDGs) και πώς σχετίζονται με το θηλασμό και τη διατροφή των βρεφών και των νηπίων (Infant and Young Child Feeding -IYCF), ώστε να εδραιωθεί ο θηλασμός ως βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης.
Το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2016
Το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2016 σχεδιάστηκε από τον Ammar Khalifa και απεικονίζει μια «τριάδα» με δύο ενήλικες και ένα βρέφος, ενισχύοντας τη σημασία της υποστήριξης.
Οι αναλογίες και οι μορφές μεταξύ των δύο ενηλίκων έχουν εξισορροπηθεί για να συμβολίζουν την ισότητα, την ισότητα και την συνεργασία στην τέχνη της ανατροφής.
Το νέο σχέδιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού δείχνει μια σχέση με την εκστρατεία των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά τοποθετεί το βρέφος και τους φροντιστές του στο κέντρο.
#WBW2016 #breastfeeding #WBWGoals #SDGs |
Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα;
- Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία
- Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
- Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
- Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.
Σχετικά άρθρα:
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com