Το μωρό εμφάνισε αναιμία. Πρέπει να διακόψω το θηλασμό;

Το μωρό εμφάνισε αναιμία. Πρέπει να διακόψω το θηλασμό;

 

Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Στους 6,5 μήνες ξεκινήσαμε την εισαγωγή στερεών τροφών, το μωρό όμως δεν έτρωγε σχεδόν καθόλου καμία τροφή. Συνέχισε να επιθυμεί μόνο να θηλάζει και έτσι συνεχίσαμε το θηλασμό.

Εδώ και 3 εβδομάδες έχει αρχίσει να τρώει κανονικά όλες τις τροφές (φρουτόκρεμα, γιαούρτι, σούπα λαχανικών με κρέας και κρόκο αυγού).
Την περασμένη εβδομάδα που πήγαμε στην παιδίατρο για εμβόλιο μας είπε πως τον βλέπει χλωμό και συνέστησε αιματολογικές εξετάσεις για αναιμία.
Όντως, κάναμε τις εξετάσεις και η γιατρός μας είπε πως το μωρό έχει σιδηροπενική αναιμία και πρέπει άμεσα να αρχίσει συμπλήρωμα σιδήρου 5ml την ημέρα για τουλάχιστον τρεις μήνες και να αρχίσω να δίνω συμπλήρωμα γάλακτος, γιατί ή αναιμία προήλθε από τον παρατεταμένο θηλασμό, τον οποίο πρέπει όπως μου είπε σιγά σιγά να σταματήσω.
Σας παραθέτω και κάποιες τιμές των εξετάσεων: WBC 7570, RBC 5080000, HB 9.4, HT 29.2, MCV 57.5, MCH 18.5, MCHC 32.2, PLT 509000, φερριτίνη ορού 8 και σίδηρος ορού 35. Επίσης σας ενημερώνω πως ο μπαμπάς και ο μεγάλος αδελφός έχουν στίγμα.
Θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας παρακαλώ, καθώς επιθυμώ να συνεχίσω να θηλάζω έως τουλάχιστον το 2ο χρόνο του παιδιού εφόσον δε του κάνω κακό στην υγεία του και δε θα ήθελα να διακόψω πρόωρα, ειδικά μετά τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε και εγώ και το μωρό να κατακτήσουμε το θηλασμό μέσα από τόσα προβλήματα που προέκυψαν!
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και για όλες τις φορές που ή ομάδα σας ήταν δίπλα μου και με στήριξε!!
Βασιλική, Μελίσσια
4/10/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Ιωάννα Κωνσταντοπούλου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχή πορεία στο θηλασμό και την επιθυμία σας να συνεχίσετε.

Το παιδάκι σας προσαρμόστηκε στις στερεές τροφές και αυτό είναι ευχάριστο, αλλά ακόμη και αν χρειαζόταν περισσότερο καιρό και πάλι δε θα μας απασχολούσε διότι τον πρώτο χρόνο της ζωής δίνουμε προβάδισμα στο θηλασμό και κανένα παιδάκι που θηλάζει -ακόμη και κατά προτεραιότητα τους πρώτους δώδεκα μήνες- δεν χρειάζεται συμπλήρωμα σιδήρου εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι.

Η αιματολογική του εικόνα είναι συμβατή με  ετεροζυγωτία μεσογειακής αναιμίας, το κοινά λεγόμενο στίγμα, για την οποία καλό είναι να πάρει φυλλικό οξύ κατόπιν σε επικοινωνία με τον παιδίατρό σας. Η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί με ηλεκτροδότηση αιμοσφαιρίνης μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής.

Είναι μια αθώα κατάσταση όπως όλοι ξέρουμε, που δεν δημιουργεί πρόβλημα στη ζωή του παιδιού.

Να συνεχίσετε το θηλασμό χωρίς καμία ανησυχία!!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *