Αναιμία στη βρεφική ηλικία και θηλασμός

Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
www.lactation.gr

Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη υποστήριξή σας και το σπουδαίο έργο σας!


Κάναμε αιματολογικές εξετάσεις στην 11 μηνών κόρη μας και οι οποίες δείχνουν αναιμία. Πολύ χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη 29,
αιμοσφαιρίνη 8, MCV 54,3, MCH 14,9, RDW-CV 25.9, σίδηρος 17, φερριτίνη 4. Οι υπόλοιπες τιμές και του θυρεοειδή είναι φυσιολογικές. 


Ξεκινήσαμε άμεσα χορήγηση σιδήρου και σε 1 εβδομάδα επαναληπτικές. Να σημειώσω ότι το μωρό γεννήθηκε χαμηλού βάρους 2200 στην 37η εβδομάδα και νοσηλεύτηκε 4 ημέρες στην ΜΕΝΝ. 


Μητρικό γάλα πήρε από την δεύτερη μέρα και θηλάζει αποκλειστικά (χωρίς συμπλήρωμα) από την 28η ημέρα μέχρι και σήμερα. Στερεές ξεκίνησε έξι μηνών, αλλά ουσιαστικά τρώει καλές ποσότητες εδώ και 2 μήνες. 


Υπάρχει περίπτωση τώρα που διαγνώστηκε αναιμία να χρειάζεται κάποιο γάλα ενισχυμένο με σίδηρο; Πως επηρεάζει, αν επηρεάζει το μητρικό γάλα τα παιδιά με αναιμία; 


Πιστεύω πολύ στον θηλασμό και παλέψαμε πολύ για να το πετύχουμε. Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι μήπως έχω κάνει κάτι λάθος ή δεν πρόσεξα κάτι νωρίτερα (δική μου επιθυμία ήταν οι αιματολογικές γιατί δεν μου άρεσε το χρώμα του παιδιού – και δυστυχώς είχα δίκιο). 


Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Αγγελική, Αθήνα
27/03/2014
Αγαπητή Αγγελική,

Δε χρειάζεται να ανησυχείς όσον αφορά το θηλασμό. Το μητρικό γάλα είναι πολύ καλύτερο από το αγελαδινό, όσον αφορά την απορρόφηση του σιδήρου. Αντίθετα παιδιά που πίνουν μεγάλες ποσότητες αγελαδινού γάλατος έχουν προδιάθεση για αναιμία.

Το γεγονός ότι γεννήθηκε λίγο πρόωρο και δεν έτρωγε “καλά” μέχρι  πρόσφατα μπορεί να συνέβαλαν στην αναιμία του.

Υπάρχει και πιθανότητα να συνυπάρχει και στίγμα μεσογειακής αναιμίας; Υπάρχει ιστορικό από τους γονείς;

Η αναιμία στη βρεφική ηλικία, γύρω στο 1ο έτος είναι αρκετά συχνή, γιατί συνήθως τα παιδιά δεν τρώνε επαρκείς ποσότητες τροφής με σίδηρο και έχουν αυξημένες ανάγκες.

Προσπάθησε λοιπόν να δώσεις τη θεραπευτική αγωγή με σίδηρο (δοσολογία 3-6 mg/kg/24h στοιχειακού σιδήρου) για τουλάχιστον 3-6 μήνες (ίσως και περισσότερο), να προσφέρεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο (κυρίως κόκκινο κρέας και αυγά, αλλά και όσπρια, λαχανικά, εμπλουτισμένα δημητριακά) και τροφές με βιταμίνη C (πχ ένα φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι την ημέρα) που βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *