Πότε είναι ώρα για το μαιευτήριο και τι θα συμβεί εκεί

Πότε είναι ώρα για το μαιευτήριο και τι θα συμβεί εκεί

Όταν πλησιάζει η ώρα του πελαργού! 

 

Η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η έγκυος από το σπίτι της για να πάει στο μαιευτήριο είναι όταν σιγουρευτούμε ότι οι ωδίνες έχουν γίνει ρυθμικές ή/και επώδυνες. Στη διάγνωση ότι ο τοκετός έχει ξεκινήσει μας βοηθά και η εμφάνιση αμνιακού υγρού ή αιματηρής βλέννας. Περίπου 1 στους 10 τοκετούς ξεκινούν με ρήξη των υμένων χωρίς πόνους («σπάνε τα νερά»).

Γράφει ο επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Αφού επικοινωνήσει με το γιατρό της, η γυναίκα χωρίς πανικό αλλά και χωρίς άσκοπη καθυστέρηση μεταφέρεται συνήθως στο μαιευτήριο για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η εισαγωγή της εγκύου στο μαιευτήριο

Μόλις η έγκυος φτάσει στο μαιευτήριο, θα διαπιστωθεί ότι πραγματικά έχει ξεκινήσει ο τοκετός και ακολουθεί η παραλαβή, η φροντίδα και η παρακολούθηση της μητέρας και του εμβρύου. Ενώ γίνονται από το συνοδό της εγκύου οι απαραίτητες διαδικασίες για την εισαγωγή της εγκύου στο μαιευτήριο, προχωράμε σε  μια γενική εκτίμηση της κατάστασης της εγκύου, με μέτρηση αρτηριακής πίεσης, παλμών, θερμοκρασίας και λήψη αίματος για εργαστηριακό έλεγχο. Απαραίτητη είναι η ακρόαση των παλμών της καρδιάς του εμβρύου για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποια δυσφορία του εμβρύου.

Απαραίτητη είναι και η κολπική εξέταση της εγκύου για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο τράχηλος της μήτρας (πχ διαστολή) αλλά και τη θέση του εμβρύου. Η διαστολή του τραχήλου μετριέται σε εκατοστά.

Συνήθως γίνεται υποκλυσμός της επιτόκου για να αδειάσει το κατώτερο τμήμα του εντέρου, ώστε να αποφύγουμε την αποβολή κοπράνων κατά των τοκετό. Επίσης,  αν συμφωνεί και η έγκυος, γίνεται και ευπρεπισμός (ξύρισμα) του τριχωτού των γεννητικών οργάνων.

Στην αίθουσα τοκετών

Αφού η γυναίκα ντυθεί με τα κατάλληλα ρούχα, προσέρχεται στην αίθουσα τοκετών του μαιευτηρίου, όπου και τοποθετείται ορός και συνδέεται με τον  καρδιοτοκογράφο, για τη συνεχή παρακολούθηση των εμβρυικών καρδιακών παλμών και των συστολών της μήτρας. Φυσικά αν η γυναίκα το επιθυμεί μπορεί να αποσυνδεθεί από τον καρδιοτοκογράφο και τον ορό και να σηκωθεί όρθια, αν όλα είναι ευνοϊκά και ασφαλή για την πορεία του τοκετού.

Αν η γυναίκα το επιθυμεί, μπορεί να γίνει τοποθέτηση επισκληριδίου καθετήρα για την αντιμετώπιση του πόνου από τις συστολές της μήτρας. Έτσι, καταργώντας κάθε αίσθημα πόνου βελτιώνουμε την ψυχολογία της επιτόκου αλλά και τη βοηθάμε να χαλαρώσει πολύ περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό την βοηθάμε να βιώσει χωρίς πόνο τον τοκετό αλλά και να διευκολύνει το πέρασμα του εμβρύου μέσα από τους μύες της πυέλου, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας ενός φυσιολογικού τοκετού. Καλό είναι η αναισθησία να γίνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να είναι αποτελεσματική ανακουφίζοντας την επίτοκο, αλλά και να μην επηρεάζει σε τίποτα την εξέλιξη του τοκετού.

Όταν ο τοκετός πλησιάζει στο τέλος, γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες και προετοιμασίες για την ολοκλήρωση του. Πολλά από τα μαιευτικά κρεβάτια παρέχουν τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί ο τοκετός πάνω στο ίδιο κρεβάτι, χωρίς μεταφορά της επιτόκου.

Ο ρόλος της μαίας

Σε όλη την πορεία του τοκετού, από την άφιξη της γυναίκας στο μαιευτήριο μέχρι και την ολοκλήρωση του τοκετού και τον πρώτο θηλασμό του μωρού, σημαντικότατη είναι η βοήθεια που δίνει η μαία στη γυναίκα που γεννά, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχοπροφυλακτικό επίπεδο. Η μαία είναι η πολύτιμη συνεργάτιδα που θα βοηθήσει το μαιευτήρα, καθώς βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της επιτόκου, φροντίζοντας την και εξυπηρετώντας όλες της τις ανάγκες και επιθυμίες.

Δημοσίευση: 21/10/2016

Σχετικά άρθρα:

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *