Πώς θα θηλάσω αποκλειστικά μετά τις λανθασμένες οδηγίες του παιδιάτρου;

Πώς θα θηλάσω αποκλειστικά μετά τις λανθασμένες οδηγίες του παιδιάτρου;

 

Ξεκίνησα να θηλάζω αποκλειστικά, μα στις 30/8 μου είπε ο παιδίατρος να αρχίσω να του δίνω και συμπλήρωμα σε σκόνη επειδή του είπα ότι είναι λίγο ανήσυχος κάποιες φορές και μου είπε ότι δεν χορταίνει μάλλον και να του δίνω να δούμε πόσο θα πιει για να καταλάβουμε (αν θα έπινε 20-30ml ακόμη πχ).

Τελικά ο μικρός έπινε 60-70 και έτσι ο παιδίατρος είπε να το καθιερώσουμε, μετά από κάθε θηλασμό, να πίνει συμπλήρωμα ξένο (πλέον πίνει μέχρι και 110 κάποιες φορές).Επίσης μου είπε να μην τον ταΐζω ανά 2ωρο ή οπότε κλαίει, δηλαδή και στην 1,5 ώρα, αλλά να τον ξεγελάω με τσάι και με πιπίλα και να περιμένω τουλάχιστον 3ωρο για να μπει σε ένα πρόγραμμα.Τέλος, μου είπε να μην ταΐζω πάνω από 20′ γιατί όσο γάλα έχω θα το βγάλω στο εικοσάλεπτο και μετά όσο και να ρουφάει θα πιει το πολύ 5ml με αποτέλεσμα να ρουφάει αέρα και να υπάρχει η πιθανότητα κολικών.

Να σημειώσω ότι μου είχε πει ότι είτε θα ταΐζω 10′ στο ένα και 10′ στο άλλο, είτε 20′ στο ένα μόνο στήθος, και μετά στο επόμενο τάισμα 20′ στο άλλο.

Από τότε που άρχισα το θηλασμό ανα 3ωρο και σταματάω και στα 20′ ακριβώς, νομίζω μειώθηκε το γάλα και μετά που άρχισα και το συμπλήρωμα μου μειώθηκε κι άλλο.

Πλέον ο μικρός είναι 8½ εβδομαδων και ενώ θηλάζει σε 10 λεπτά το αφήνει και γκρινιάζει, σαν να ρουφάει και να μην βγαίνει τίποτα.

Φοβάμαι μην μου κοπεί το γάλα. Ήθελα και θέλω αποκλειστικό θηλασμό, μα με αυτές τις οδηγίες θα μου κοπεί στο τέλος και ήθελα μια δεύτερη γνώμη.

Να σας πω επίσης ότι χρησιμοποιώ θηλές σιλικόνης. Διάβασα διάφορα άρθρα και νομίζω ότι πρέπει να σταματήσω τις θηλές σιλικόνης, να σταματήσω να ταΐζω μόνο 20′ στο ένα στήθος αλλά να τον βάζω και στο άλλο μετά, και να σταματήσω να περιμένω να περάσει 3ωρο, να τον ταΐζω πιο συχνά ώστε να παράγω και πάλι πολύ γάλα και να χορταίνει ώστε να μην πίνει πολλά ml ξένο μέχρι που σταδιακά να μην χρειάζεται καθόλου συμπλήρωμα. Θέλω όμως τη γνώμη σας ως ειδικός.

Επίσης έχω θήλαστρο, αλλά δεν το χρησιμοποιώ. Μήπως να διατηρήσω το 3ωρο, αλλά πρώτον να θηλάζω και απ’ τα δυο στήθη για όσο θέλει και δεύτερον να αντλώ στην 1,5 ώρα ότι βγάλουν και να του το δίνω για συμπλήρωμα;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας.

Αγγελική, Πάφος
6/10/2016

Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
Να σας ζήσει το μωρό σας και συγχαρητήρια για την επιμονή και την προσπάθεια σας να πετύχετε τον αποκλειστικό θηλασμό αφού είναι το καλύτερο δώρο για το μικρό σας αγόρι!Δυστυχώς, όπως και μόνη σας το σχολιάζετε, σας δόθηκαν λανθασμένες οδηγίες όσον αφορά το θηλασμό του βρέφους σας με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή γάλακτός σας και να μπερδευτείτε.Τα πράγματα είναι πιο απλά! Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος, κατά απαίτηση του βρέφους, ανάλογα με τα σημάδια πείνας του. Δε βάζουμε πρόγραμμα, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει πρόγραμμα! Όσο περισσότερο θηλάζει ένα μωρό, τόσο περισσότερο γάλα παράγει.

Δίνοντας τσάι (κάτι που δε συστήνεται πλέον ακόμα και για τα μωρά που σιτίζονται με τεχνητό γάλα), πιπίλα ή συμπλήρωμα “για να δούμε πόσο θα φάει”, μειώνεται το γάλα της θηλάζουσας αφού το παιδί αντί να κάνει θηλαστική κίνηση στο στήθος και να δοθεί το μήνυμα στον εγκέφαλο για να παραχθεί μητρικό γάλα,ικανοποιεί την πείνα  και τη δίψα του με κάτι άλλο.

Χρονικοί περιορισμοί του τύπου “θηλάζω 10 λεπτά στο ένα στήθος και 10 λεπτά στο άλλο” είναι λανθασμένοι. Πετάξτε τα ρολόγια και θηλάστε όσο χρειάζεται για να είναι ικανοποιημένο το μωρό σας, να βρέχει με ούρα 6-8 πάνες την ημέρα, να κάνει 3-4 κενώσεις και να λαμβάνει καλό βάρος σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης των βρεφών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ψευδοθηλές, σε περιπτώσεις που όντως χρειάζονται -όπως σε εισέχουσες θηλές ή σε προβλήματα σωστής σύλληψης της θηλαίας άλω από το μωρό- μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς πρόβλημα. Δε θέλουμε να γίνεται κατάχρηση, γιατί όντως μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην παραγωγή γάλακτος. Ένας πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας θα σας βοηθήσει από κοντά να θηλάσετε σωστά χωρίς ψευδοθηλές.

Για να πετύχετε τον αποκλειστικό θηλασμό, θα πρέπει να διακόψετε σταδιακά το συμπλήρωμα και να αυξήσετε το χρόνο θηλασμού ως σας εξήγησα παραπάνω.

Το θήλαστρο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε την παραγωγή σας κάνοντας 8 αντλήσεις τουλάχιστον το 24ωρο (1 από αυτές απαραίτητα τη νύχτα) μετά από κάθε θηλασμό για 15 λεπτά, για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων.

Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία υγείας να σας βοηθήσει από κοντά.

Καλή συνέχεια!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *