Τι φταίει και κάποια μωρά κάνουν γουλίτσες ενώ άλλα όχι;

Τι φταίει και κάποια μωρά κάνουν γουλίτσες ενώ άλλα όχι;

4 οι πιθανοί ένοχοι!

 

Οι  γουλίτσες -όπως τις ξέρουν οι γονείς- δηλαδή το φαινόμενο των αναγωγών παρατηρείται σε μερικά βρέφη.


Ακόμα και από τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση ένα μωρό μπορεί να αρχίσει τις γουλιές ενώ μειώνονται σταδιακά μετά τον 5ο μήνα λόγω της εισαγωγής στερεών τροφών όπως φρουτόκρεμες και κρέμες στη διατροφή τους.

Τι φταίει όμως και κάποια μωρά κάνουν γουλίτσες ενώ άλλα όχι;

4 πιθανοί ένοχοι!

1  Το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού του πρώτους μήνες ζωής είναι ακόμα ανώριμο. Πιο συγκεκριμένα ο σφικτήρας που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι είναι χαλαρός με αποτέλεσμα εάν το βρέφος είναι ζωηρό ή υπερκινητικό, πολύ εύκολα μπορεί να κάνει αναγωγές .

2  Εάν η μητέρα ξυπνάει το μωρό για να το ταΐσει, χωρίς αυτό να ξυπνήσει μόνο του, που σημαίνει ότι δεν πεινάει, πολύ εύκολα μπορεί να κάνει αναγωγές.

3  Αρκετά νεογνά έχουν το στόμιο του οισοφάγου που συνδέεται με το στομάχι μεγαλύτερο του φυσιολογικού με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομεί προς τα επάνω και να δημιουργεί αναγωγές. Είναι η λεγόμενη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση ( Γ.Ο.Π.) η οποία διαπιστώνεται εύκολα με έναν υπέρηχο οισοφάγου και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.

4  Τέλος υπάρχει και η περίπτωση ένα βρέφος να κάνει «ρουκετοειδείς» εμέτους μετά τον ενάμιση μήνα ζωής. Είναι η λεγόμενη πυλωρική στένωση και αντιμετωπίζεται μόνον χειρουργικά.

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει οδηγίες που δίνονται για τις απλές αναγωγές και οι οποίες όμως ισχύουν και στην περίπτωση που το μωρό έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) Μόνο που στην δεύτερη περίπτωση συνήθως χρειάζεται να χορηγηθούν για ένα διάστημα και φάρμακα.

Δημοσίευση: 9/9/2016
ΠΗΓΗ: juniorsclub.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *