Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Είναι πολύτιμο εργαλείο για κάθε νέο γονιό!Έχω ένα μωράκι 30 ημερών που θηλάζω αποκλειστικά από τη δεύτερη μέρα της γέννησης του καθώς την πρώτη παρακολουθούνταν από παιδίατρους διότι παρουσίασε βρόγχο στην αναπνοή του.
Το πρόβλημα μου είναι το εξής!! Από την αρχή, παρόλο που μετά από κάθε θηλασμό τον κρατούσα για 10 λεπτά σε όρθια θέση και ρευόταν, μου έβγαζε πολλές γουλίτσες τις περισσότερες φορές πηχτές. Παρ’ όλα αυτά δε γκρίνιαζε πολύ και κοιμόταν αρκετά 3ωρα-2ωρα την ημέρα και τη νύχτα.Εδώ και μερικές ημέρες είναι πολύ ανήσυχος! Τον θηλάζω όποτε θέλει και για όσο θέλει. Όταν ξεκινάει να θηλάζει τρώει καλά και καταπίνει για 10 λεπτά ασταμάτητα. Μετά τραβιέται και αρχίζει να κλαίει, τον βάζω σε όρθια θέση όπου συνήθως θα βγάλει κάποια μικρή γουλίτσα και όταν ηρεμήσει αρχίζει να βάζει το χεράκι στο στόμα.
Με το που κάνω τη κίνηση να τον ξαναβάλω στο στήθος αρχίζει να κλαίει σπαραχτικά και αν εν τέλει πιάσει το στήθος μου πίνει γαλατάκι για 3 λεπτά και κλαίει πάλι και μόλις τον σηκώσω βγάζει μια μεγαλύτερη γουλιά!
Θεωρώ ότι το χεράκι στο στόμα είναι ένδειξη ότι πεινάει και άλλο όμως κλαίει μόλις πάω να τον βάλω ξανά στο στήθος. Επίσης σταμάτησε να κοιμάται βαθιά. Τις περισσότερες φορές κοιμάται για 10 λεπτά και ξυπνάει.
Πριν μερικές ημέρες έκανε για πρώτη φορά 2 εμετούς συνεχόμενα και πήγαμε στη παιδίατρο η οποία μας είπε ότι το μωράκι μας έχει ΓΟΠ (φυσικά κλείσαμε ραντεβού για υπέρηχο σε 5 ημέρες) και μας συμβούλεψε τώρα που έκλεισε ένα μήνα να τον ταΐζουμε κάθε 2,5 – 3 ωρες και οχι συνέχεια, λέγοντάς μας πως αυτό θα βοηθούσε στη ΓΟΠ και μάλιστα μας συνέστησε να του δίνουμε πιπίλα αν γκρινιάζει πριν από αυτό το διάστημα…
Είναι πολύ έμπειρη παιδίατρος και οι αρχικές της οδηγίες για το θηλασμό ήταν όποτε και όσο θέλει το μωράκι μας. Δυστυχώς βρίσκομαι σε νησί και δεν υπάρχει κάποιος σύμβουλος γαλουχίας εδώ.
Θεωρείται σωστές τις οδηγίες ή να συνεχίσω να θηλάζω χωρίς κανένα πρόγραμμα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ευγενία, Αργοστόλι -Κεφαλονιά
Εφόσον το μωρό σας παίρνει βάρος και δε δείχνει να ενοχλείται από τις γουλίτσες που βγάζει, δεν παρεμβαίνουμε. Ακολουθούμε γενικά μέτρα, όπως να θηλάζει σε περισσότερο όρθια θέση, να το κρατάμε όρθιο μετά τα γεύματα για να ρευτεί, να μην κάνουμε έντονους χειρισμούς μετά τα γεύματα (όπως αλλαγή πάνας) και να τρώει μικρά και συχνά γεύματα.
Παρόλα αυτά κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στα διάφορα μέτρα που λαμβάνουμε. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε επικοινωνία με την παιδίατρό σας και να την ενημερώνετε τακτικά για την πορεία του παιδιού σας.
Επίσης θα μπορούσατε να συζητήσετε με την παιδίατρο σας την πιθανότητα (μικρή μεν αλλά υπαρκτή), οι συχνές και ενοχλητικές πλέον αναγωγές, να σχετίζονται με αλλεργία στα γαλακτοκομικά που καταναλώνετε εσείς.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Τι είναι γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ);
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη: Πρακτικές οδηγίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση
- Γιατί κάνει συχνά εμετούς το μωρό μου;
- Γιατί πιάνει και αφήνει τη θηλή κλαίγοντας γοερά;
- Απομακρύνεται απότομα από το στήθος κλαίγοντας
- Το μωρό μου έχει γοπ και θηλάζει λίγα μόνο λεπτά
Παιδίατρος-Νεογνολόγος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com