Σημαντικό ποσοστό πρόωρων τοκετών μπορεί να αποφευχθεί

Σημαντικό ποσοστό πρόωρων τοκετών μπορεί να αποφευχθεί

Τρεις τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να κάνουν τη διαφορά

 

Σημαντικό ποσοστό πρόωρων τοκετών μπορεί να αποφευχθεί εάν περιοριστούν ή εξαλειφθούν τρεις βασικοί παράγοντες κινδύνου, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Maternal and Child Health Journal.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι που εκπόνησαν τη μελέτη εκτιμούν ότι οι πρόωρες γεννήσεις -δηλαδή ο τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες της κύησης- μπορούν να μειωθούν έως και κατά 25% εάν ελεγχθούν οι τρεις τροποποιήσιμοι παράγοντες.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ένας στους τέσσερις πρόωρους τοκετούς μπορεί να αποδοθεί στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από μία εγκυμοσύνη έως την επόμενη, στον Δείκτη Μάζας Σώματος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη ή στα κιλά που πήρε η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού παρατηρείται στις γυναίκες που είναι λιποβαρείς πριν τη σύλληψη, δεν πήραν πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη τους ή συνέλαβαν ξανά πολύ σύντομα μετά από έναν τοκετό» αναφέρει η Έμιλι ΝτεΦράνκο, γιατρός και ερευνήτρια στο Νοσοκομείο και στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. «Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη για τις παχύσαρκες γυναίκες αυξάνει επίσης τον κίνδυνο» προσθέτει η ΝτεΦράνκο.

Η ΝτεΦράνκο και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 400.000 γεννήσεις ζώντων. Πιθανώς τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό εντοπίστηκαν σε ποσοστό άνω του 90% των γυναικών.

«Πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή σε παρεμβάσεις που αφορούν τη σημασία της χρονικής απόστασης που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες, το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη αλλά και το ιδανικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» υπογραμμίζει η ΝτεΦράνκο, συμπληρώνοντας πως «η βελτίωση σε αυτούς τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των πρόωρων τοκετών και τη βρεφική θνησιμότητα παγκοσμίως».

ΠΗΓΗ: nooz.gr

Σχετικά άρθρα:


Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *