Τα κομβικά στάδια προτού περπατήσει ένα μωρό

Τα κομβικά στάδια προτού περπατήσει ένα μωρό

Πότε περπατάνε τα μωρά;

Υπάρχει για τους περισσότερους γονείς η εντύπωση ότι παιδί θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα κλείνοντας τον πρώτο του χρόνο. Είναι όμως αυτό κανόνας απαράβατος κι όταν δεν συμβαίνει πρέπει να ανησυχούμε;


Αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα το μυϊκό σύστημα ενδυναμώνεται. Τα κομβικά στάδια είναι τα εξής:

  1. Πρώτα αποκτά τον έλεγχο της κίνησης του κεφαλιού του (2-3 μηνών). 
  2. Περίπου στους 6 μήνες το μωρό είναι σε θέση να κάθεται χωρίς στήριξη. 
  3. Αρχή μπουσουλήματος περίπου στους 9 μήνες.

Φυσικά, η ηλικίες-ορόσημα είναι πέρα για πέρα ενδεικτικές. Κάθε παιδί έχει τους ρυθμούς του και σε καμία περίπτωση εάν έχουν ξεπεραστεί αυτά τα ηλικιακά φράγματα, δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Τα περισσότερα παιδιά μέχρι 18 μηνών έχουν περπατήσει. Από εκείνο το σημείο και μετά καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας και σε πιθανή συνεργασία με κάποιον αναπτυξιολόγο να εξετάσουν τι μπορεί να συμβαίνει.

Να θυμάστε πως σε σχέση με το αργοπορημένο περπάτημα συνήθως οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι το οικογενειακό ιστορικό και η αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Το πόσο γρήγορα θα περπατήσει ένα παιδί δεν έχει σχέση με την ευφυΐα του. Έχει παρατηρηθεί πως τα κορίτσια συνήθως περπατούν πιο γρήγορα, χωρίς φυσικά κι αυτό να σημαίνει κάτι.

Δημοσίευση: 2/9/2016
ΠΗΓΗ: juniorsclub.gr
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *