Ελκώδη κολίτιδα και θηλασμός

Θηλάζω αποκλειστικά το κοριτσάκι μου που είναι επτά μηνών και ήθελα να συνεχίσω όσο πάει.Όμως παρουσίασα ελκώδη κολίτιδα και μου είπαν ότι είναι χρόνιο.

Ο γαστρεντερολόγος μου έδωσε αγωγή που περιλαμβάνει τρία Salofalk granostics των 1000 mg ημερησίως για έξι μήνες και μετά θα πρέπει να συνεχίσω να λαμβάνω μια ποσότητα ημερησίως συνεχώς.

Η παιδίατρός μου είναι κατηγορηματική ότι δεν πρέπει να συνεχίσω να θηλάζω και να κάνω την αγωγή και μου συνέστησε να απογαλακτίσω το μωρό μου σταδιακά μειώνοντας γεύματα.

Η ερώτησή μου είναι αν μπορώ τελικά να θηλάσω το μωρό μου και να παίρνω και την αγωγή. Δεν θέλω να αποθηλάσω πρόωρα αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Σας ευχαριστώ πολύ! 

Θεοδώρα, Ναύπακτος

3/8/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αφροδίτη Κονδύλη, Φαρμακοποιός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Θεοδώρα,
Συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάζεις το μωρό σου.

Όσον αφορά τη χρήση του salofalk (mesalamine) τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε έως τώρα είναι ότι το φάρμακο είναι ασφαλές για το μωρό, όταν το λαμβάνει η μητέρα. Σου παραθέτω παρακάτω πολλές πηγές που θα μπορούσες να συζητήσεις με τον θεράποντα ιατρό σου αλλά και την παιδίατρο που παρακολουθεί το μωρό σου.

Το mesalamine είναι ένας αντιφλεγμονώδης παράγοντας που χρησιμοποιείται στην ελκώδη κολίτιδα. Περιέχει 5-αμινοσαλικυλικό οξύ (5-ASA) και το ακετυλ-5- αμινοσαλικυλικό οξύ είναι ο μεταβολίτης του και αυτό που ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο στο μητρικό γάλα.

Σημαντικός αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η συγκέντρωση του φαρμάκου στο μητρικό γάλα είναι συνήθως κάτω του 10% της δόσης που λαμβάνει η μητέρα. Η συγκέντρωση αυξάνεται αν η θεραπευτική δόση που λαμβάνει η μητέρα είναι πάνω από 4500mg.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί συμπτώματα σε θηλάζοντα μωρά, όπως διάρροιες, όλες αυτές είναι αναφορές βρίσκονται σε μελέτες που έγιναν την δεκαετία του 80.

Οι περισσότερες πλατφόρμες και γιατροί που ασχολούνται με τα φάρμακα και το θηλασμό, δεν προτείνουν διακοπή του θηλασμού, αλλά παρακολούθηση του μωρού για τυχόν συμπτώματα στο γαστρεντερικό (διάρροιες, βλέννες στα κόπρανα, έμετο). H χρήση του φαρμάκου θα πρέπει να διακόπτεται σε αυτές τις περιπτώσεις ή μείωση του θηλασμού σε πιο μεγάλα βρέφη.

Επίσης, προτείνετε η χρήση από την μητέρα από του ορθού υπόθετα καθώς έτσι μειώνεται η συγκέντρωση του φαρμάκου στο αίμα (καθώς το φάρμακο δεν απορροφάται στη συστηματική κυκλοφορία στα ίδια επίπεδα με την από του στόματος χορήγηση) και κατ’ επέκταση μειώνονται και άλλο τα επίπεδα του φαρμάκου στο μητρικό γάλα.

Πηγές:
http://www.infantrisk.com/ 
http://www.e-lactancia.org/sinonimo/721
https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~QNsNWX:1
https://www.drugs.com/breastfeeding/mesalamine.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774385/
http://www.netdoctor.co.uk/medicines/digestive-health/a8020/salofalk-mesalazine/

Σου εύχομαι καλή συνέχεια.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *