Η UNICEF δημοσίευσε τα ευρήματα έρευνας, βάση της οποίας, περίπου 77 εκατομμύρια νεογέννητα μωρά στον κόσμο (1 στα 2 με άλλα λόγια) δεν θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα από την γέννησή τους, με αποτέλεσμα να στερούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα τις πρώτες ώρες της ζωής τους και να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Σύμφωνα με την UNICEF, αν καθυστερήσει ο πρώτος θηλασμός για 2 έως 23 ώρες μετά τη γέννηση, ο κίνδυνος θανάτου κατά τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής του παιδιού αυξάνεται κατά 40%. Εάν καθυστερήσει για 24 ώρες και πάνω, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80%.
Ο άμεσως, πρώτος θηλασμός μειώνει τη βρεφική θνησιμότητα
«Ο πρώτος θηλασμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», σχολίασε η επικεφαλής σύμβουλος της UNICEF σε θέματα διατροφής, France Bégin στο επίσημο δελτίο Τύπου του Οργανισμού, προσθέτοντας: «Αν όλα τα μωρά τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους, τότε πάνω από 800.000 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο».
Η ξεχωριστή σημασία του πρώτου θηλασμού
Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο “εμβόλιο” ενός μωρού, η πρώτη και καλύτερη προστασία από ασθένειες. Επίσης, όταν το μωρό ακουμπάει πάνω στο στήθος της μητέρας του, η άμεση δερματική επαφή του δίνει τα απαραίτητα αντισώματα. Αν αυτή η επαφή καθυστερεί, η πιθανότητα επιβίωσης του μωρού μειώνεται, η παραγωγή γάλακτος της μητέρας ελαττώνεται και μαζί μειώνονται και οι πιθανότητες του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η πρόοδος στον από νωρίς θηλασμό των νεογέννητων είναι πολύ αργή, τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, τονίζεται ότι οι γυναίκες δεν έχουν τη βοηθεια που χρειάζονται για να ξεκινήσουν να θηλάσουν ακόμη κι αν υπάρχει γιατρός ή μαία κοντά τους.
Πώς να επιτύχουμε την έναρξη του μητρικού θηλασμού κατά την πρώτη ώρα της ζωής του βρέφους
Επιπλέον, κερδίζουν έδαφος άλλα υγρά για τις πρώτες ώρες των μωρών… αγελαδινό γάλα, ζαχαρόνερο ή άλλα σκευάσματα προτιμώνται σε πολλές χώρες. Παγκοσμίως, μόνο το 43% των νεογέννητων κάτω των 6 μηνων θηλάζουν αποκλειστικά, σημειώνει η έρευνα.
Η UNICEF παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας με αφορμή την , με στόχο τη βελτίωση της βρεφικής διατροφής.
Σχετικά άρθρα:
- Αλλαγές στην περιγεννητική φροντίδα για την προστασία του θηλασμού
- Ο θηλασμός σώζει ζωές
- Όταν λέμε αποκλειστικός μητρικός θηλασμός…
- Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός από την αρχή!
- Οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο: χρειάζεται τελικά ο θηλασμός;
- Τι να ζητήσω από το μαιευτήριο για να έχω μια καλή αρχή με τον θηλασμό;
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com