Ο πρώτος θηλασμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου

Ο πρώτος θηλασμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου

ΕΡΕΥΝΑ: Αν καθυστερήσει ο πρώτος θηλασμός μετά τη γέννηση, ο κίνδυνος θανάτου του παιδιού τις πρώτες ημέρες ζωής του αυξάνεται δραματικά


Η UNICEF δημοσίευσε τα ευρήματα έρευνας, βάση της οποίας, περίπου 77 εκατομμύρια νεογέννητα μωρά στον κόσμο (1 στα 2 με άλλα λόγια) δεν θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα από την γέννησή τους, με αποτέλεσμα να στερούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα τις πρώτες ώρες της ζωής τους και να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.


Σύμφωνα με την UNICEF, αν καθυστερήσει ο πρώτος θηλασμός για 2 έως 23 ώρες μετά τη γέννηση, ο κίνδυνος θανάτου κατά τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής του παιδιού αυξάνεται κατά 40%. Εάν καθυστερήσει για 24 ώρες και πάνω, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80%.

«Ο πρώτος θηλασμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», σχολίασε η επικεφαλής σύμβουλος της UNICEF σε θέματα διατροφής, France Bégin στο επίσημο δελτίο Τύπου του Οργανισμού, προσθέτοντας: «Αν όλα τα μωρά τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους, τότε πάνω από 800.000 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο».Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο “εμβόλιο” ενός μωρού, η πρώτη και καλύτερη προστασία από ασθένειες. Επίσης, όταν το μωρό ακουμπάει πάνω στο στήθος της μητέρας του, η άμεση δερματική επαφή του δίνει τα απαραίτητα αντισώματα. Αν αυτή η επαφή καθυστερεί, η πιθανότητα επιβίωσης του μωρού μειώνεται, η παραγωγή γάλακτος της μητέρας ελαττώνεται και μαζί μειώνονται και οι πιθανότητες του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η πρόοδος στον από νωρίς θηλασμό των νεογέννητων είναι πολύ αργή, τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, τονίζεται ότι οι γυναίκες δεν έχουν τη βοηθεια που χρειάζονται για να ξεκινήσουν να θηλάσουν ακόμη κι αν υπάρχει γιατρός ή μαία κοντά τους.

Επιπλέον, κερδίζουν έδαφος άλλα υγρά για τις πρώτες ώρες των μωρών… αγελαδινό γάλα, ζαχαρόνερο ή άλλα σκευάσματα προτιμώνται σε πολλές χώρες. Παγκοσμίως, μόνο το 43% των νεογέννητων κάτω των 6 μηνων θηλάζουν αποκλειστικά, σημειώνει η έρευνα.

Η UNICEF παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού(1-7 Αυγούστου), με στόχο τη βελτίωση της βρεφικής διατροφής.

Δημοσίευση: 12/8/2016
ΠΗΓΗ: www.un.org
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *