Θηλασμός μόνο από το ένα στήθος λόγω υπερπαραγωγής

Θηλασμός μόνο από το ένα στήθος λόγω υπερπαραγωγής

Το μωράκι μου είναι 5 μηνών και ζυγίσει 7,5 κιλά. Από την πρώτη στιγμή θηλάζω αποκλειστικά και δεν έχω δώσει συμπλήρωμα. Επίσης, το μωρό δεν δέχεται πιπίλα.

Μετά τον πρώτο μήνα το μωρό άρχισε να έχει αποστροφή στο δεξί μαστό (τεντωνόταν σαν τόξο και έκλαιγε) λόγω αυξημένης ροής και υπεργαλακτισμού ενώ συχνά πνιγόταν. Η ροή γάλακτος ήταν τόσο έντονη που μόλις το μωρό ρουφούσε το στήθος το γάλα πεταγόταν από διάφορα σημεία της θηλής με πίεση. 

Δοκίμασα να βγάζω γάλα πριν το θηλασμό με ηλεκτρικό θήλαστρο, να θηλάζω εν κινήσει, ή όταν είναι κοιμισμένο αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, μέχρι σήμερα τρέφεται μόνο από τον αριστερό μαστό και παίρνει ικανοποιητικό βάρος βάσει της παιδιάτρου μας. Ο δεξής μαστός δεν έχει πλέον την αρχική διόγκωση αλλά το μωρό εξακολουθεί να μην τον θέλει. 

Η διαφορά που υπάρχει στο μέγεθος των δύο μαστών πότε αποκαθίσταται; Επίσης, αν χρησιμοποιήσω θήλαστρο για λόγους αποθήκευσης γάλακτος στο δεξί μαστό, υπάρχει κίνδυνος διόγκωσης ξανά του μαστού λόγω υπεργαλακτισμού, δεδομένου ότι το στήθος δεν θα αδειάζει τελείως με το θηλασμό; 

Να σημειώσω ότι αντλήσεις έκανα μέχρι και τον τρίτο μήνα κυρίως στο δεξί μαστό (δημιουργώντας τράπεζα γάλακτος) για να μειωθεί η ροή του και από τότε τις σταμάτησα γιατί δεν είναι πλέον διογκωμένο. Θα επιστρέψω στην εργασία μου αρχές Αυγούστου που το μωρό θα είναι 10 μηνών και επιθυμώ να συνεχίσω το θηλασμό.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δήμητρα, Αθήνα

20/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Ιωάννα Κωνσταντοπούλου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Συγχαρητήρια για την επιμονή σας  η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Μην ανησυχείτε για τη διαφορά στο μέγεθος των μαστών θα αποκατασταθεί πλήρως όταν απογαλακτιστεί το παιδί.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε πάλι τον δεξιό μαστό με τις αντλήσεις. Δε νομίζω ότι υπάρχει πλέον κίνδυνος πρόκλησης  υπερπαραγωγής και υπερφόρτωσης του μαστού διότι η παραγωγή έχει ρυθμιστεί και το θήλαστρο δεν ενεργοποιεί το μαστό όπως η άμεση επαφή του μαστού   με το μωρό  που θηλάζει.

Επιπρόσθετα δεν έχετε ανάγκη από δημιουργία τράπεζας γάλακτος σε μεγάλη έκταση  διότι η επιστροφή σας σας στην εργασία θα γίνει όταν το μωρό θα έχει ήδη εισαχθεί στις στερεές τροφές που θα τον καλύπτουν κατά τη διάρκεια της απουσίας σας.

Επίσης, είναι πάντα πιθανή η επιστροφή του παιδιού και στο δεξιό μαστό και μπορείτε να τον βοηθήσετε με skin-to-skin, με κοινό μπάνιο και με την επαφή με το μαστό γενικότερα χωρίς να περιμένουμε αρχικά να τον θηλάσει. Αφού εξοικειωθεί με το μαστό, κάποια στιγμή θα θηλάσει και από το δεξιό μαστό.

Έχετε δημιουργήσει τις βάσεις για ένα επιτυχημένο και μακροχρόνιο θηλασμό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *