Το μωρό στο έτος δεν είχε διπλασιάσει το βάρος του

Το μωρό στο έτος δεν είχε διπλασιάσει το βάρος του

Θηλάζω αποκλειστικά το μωρό μου (13 μηνών) και αυτό που με προβληματίζει είναι το βάρος του. Όταν έφτασε το ένα έτος δεν είχε διπλασιάσει το βάρος του, υπολειπόταν κατά 1,5 κιλό. 

Η ανάπτυξη του είναι φυσιολογική, ύψος , κίνηση κλπ. Περπατάει από το 9 μήνα. Τρώει κανονικά γεύματα και θηλάζει συνεχώς (κάθε 1 με 2 ώρες το βράδυ και αρκετές φορές μέσα στην μέρα, κάθε 3 ώρες τουλάχιστον). 

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην παραγωγή του γάλατος. Δηλαδή είναι αρκετό ή χρειάζεται να κάνω κάτι γι αυτό; Τα γεύματα από στέρεες τροφές τα λαμβάνει κανονικά. 

Χαρά, Αττική

21/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Με βάση τα στοιχεία (και τα συμπληρωματικά) που μας δίνετε και με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι βασισμένες σε θηλάζοντα βρέφη, η ανάπτυξη του παιδιού σας βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Μόνη εξαίρεση στη φυσιολογική πορεία ανάπτυξής του, το δίμηνο 6-8 μηνών που παρατηρήθηκε μια στασιμότητα βάρους.

Φαντάζομαι τους προβληματισμούς σας θα τους είχατε συζητήσει τότε και με τον/την παιδίατρό σας, έτσι ώστε αν κάτι είχε προκύψει από την κλινική εξέταση και τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού σας, θα σας είχε δώσει τις αντίστοιχες οδηγίες.

Όσον αφορά την παραγωγή του γάλακτος, απ΄ότι καταλαβαίνω η γαλουχία σας είχε εδραιωθεί χωρίς προβλήματα και το παιδί σας εξακολουθεί να θηλάζει συχνά. Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, το μητρικό γάλα δεν μειώνεται χωρίς λόγο.

Παρακολουθείτε τακτικά τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού σας με τον/την παιδίατρό σας και συνεχίστε να θηλάζετε συχνά!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *