Είναι στους 9 μήνες πια η μπέμπα μου και θηλάζω αποκλειστικά από τη μέρα που γεννήθηκε! Μέχρι τον 4ο μήνα ο βραδινός ύπνος της ήταν από τις 9 το βράδυ μέχρι κάποιες φορές και 8 το πρωί. Από τέλη Δεκέμβρη και μέχρι τώρα ξυπνάει κάθε δύο με τρεις ώρες το βράδυ.
Με την παιδίατρό μου είδαμε ότι δεν πρόκειται για θέμα πείνας καθώς είχα δοκιμάσει κάποιες μέρες να της δώσω αρκετό γάλα πριν τη κοιμίσω το βράδυ αλλά και πάλι ξύπναγε. Σημειωτέον ότι έχει βγάλει 6 δόντια. Η γιατρός θεωρεί ότι ίσως είναι τα δόντια ίσως και η σχέση παρηγοριάς που έχει αναπτύξει με το στήθος και με συμβουλεύει υπομονή.
Εγώ κουράζομαι πολύ με αυτούς τους βραδινούς ρυθμούς. Ωστόσο στα τέλη Μάη θα ξεκινήσω να εργάζομαι και με αγχώνει πολύ πώς θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα πρωί και βράδυ με αυτά τα ξενύχτια.
Να αναφέρω επίσης ότι τη κοιμίζω στο κρεβάτι μας και τη μεταφέρω στη κούνια όταν πλέον έχει βαθύ ύπνο και τα βράδια που ξυπνάει πάντα με κλάμα αμέσως τη βάζω στο στήθος και συνεχίζει τον ύπνο της, αλλά όλο αυτό στο κρεβάτι μου όπου τις περισσότερες φορές με παίρνει και μένα ο ύπνος και ξυπνάω ίσως και μετά από μια ώρα και τη βάζω στη κούνια.
Εσείς που πιστεύετε ότι οφείλεται; Θα με βοηθούσε πολύ η γνώμη σας! Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.Έλλη, Πετρούπολη
Αγαπητή Έλλη,
Συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θηλάζεις τη μικρή σου!
Το γεγονός ότι ο ύπνος ενός μωρού 9 μηνών είναι διακοπτόμενος τη νύχτα είναι φυσιολογικό και αυτή η συμπεριφορά παρουσιάζεται στα περισσότερα μωρά.
Οι βασικότερες αιτίες είναι
- Η οδοντοφυΐα, μετά τους έξι μήνες, η ενόχληση από τα δόντια είναι έντονη και ο θηλασμός λειτουργεί ως ανακούφιση από τον πόνο και ως παρηγοριά
- Άγχος αποχωρισμού. Στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό σου, στους 9-10 μήνες, ξεκινάει το άγχος αποχωρισμού και κορυφώνεται περίπου στους 18, το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα από τη μαμά του, αναζητάει την επαφή και την επανασύνδεση με τη μαμά, και ο θηλασμός είναι από τους βασικότερους τρόπους κάλυψης της ανάγκης αυτής για επαφή αλλά και μείωσης του άγχους.
- Οι φυσιολογικοί κύκλοι ύπνου των βρεφών διαφέρουν κατά πολύ από τους κύκλους ύπνου μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων κύκλοι ύπνου ενός βρέφους διαρκούν πολύ λιγότερο, συνήθως 1 με 2 ώρες. Τα βρέφη είναι σχεδιασμένα ώστε να κοιμούνται ανήσυχα και να ξυπνάνε συχνά, αναζητώντας τους γονείς τους για επανασύνδεση και θηλασμό.
- Άλματα ανάπτυξης, κάθε φορά που το μωρό σου αποκτά και μια καινούργια δεξιότητα ή ένα αναπτυξιακό στάδιο (μπουσούλημα, περπάτημα κτλ) μπορεί το βράδυ να έχει πιο ανήσυχο ύπνο.
- Εργασία της μαμάς, με την επιστροφή στην εργασία τα περισσότερα βρέφη, ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα για θηλασμό, στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τις ώρες που έμειναν χώρια από τη μαμά τους και να επανασυνδεθούν.
Η βραδινοί θηλασμοί και τα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά του μωρού σου, ο θηλασμός και η συγκοίμηση θα σας βοηθήσουν να περάσετε αυτές τις φάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Με ηρεμία και υπομονή, είναι φάσεις που θα αλλάζουν συνεχώς. Έχε υπόψη ότι το πρόγραμμά του και οι συνήθειες στον ύπνο θα αλλάξουν ξανά και ξανά, ακολούθησε το και ανταποκρίσου στις ανάγκες του.
Ο θηλασμός στην ξαπλωτή θέση ώστε να κοιμάστε και οι δύο, θα σε βοηθήσει και σένα να ξεκουραστείς, όπως και ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι, αν αυτό δεν σε βολεύει και χρειάζεστε περισσότερο χώρο, μπορείτε να ενώσετε την κούνια με το κρεβάτι χωρίς το κάγκελο ώστε να έχετε περισσότερο χώρο.
Εκμεταλλεύσου ακόμα και τους μικρούς ύπνους του μωρού μέσα στην ημέρα ώστε να ξεκουράζεσαι. Και προσπάθησε να κρατάς μια συγκεκριμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο ή να κάνετε πράγματα που το χαλαρώνουν, μπανάκι, απαλή μουσική για παράδειγμα.
Υπομονή, επιμονή, ελεύθερος θηλασμός, αγκαλιά και συγκοίμηση, καλή συνέχεια και καλούς θηλασμούς!
Σχετικά άρθρα:
- Θα διακόψω το θηλασμό λόγω εξαντλήσεως και αϋπνίας!
- Έχω εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά με τα βραδινά ξυπνήματα του μωρού
- Άυπνη θηλάζουσα μαμά ζητά συμβουλές!
- Θέλει να θηλάζει όλο το βράδυ! Πώς θα αντέξω την εξάντληση;
- Ξυπνά τη νύχτα κάθε δυο ώρες για να θηλάζει. Τι θα κάνω;
- Πέντε βήματα για να μάθετε στο μωρό να κοιμάται χωρίς το στήθος!
- Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς για τον (κοινό) ύπνο του μωρού και το θηλασμό
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com