Κίνδυνος τερηδόνας για τα μωρά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα

Κίνδυνος τερηδόνας για τα μωρά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη τερηδόνας στα παιδικά δόντια
Τα μωρά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τερηδόνα σε ηλικία τριών ετών, συγκριτικά με ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τον καπνό. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται συσχέτιση μεταξύ τερηδόνας και παθητικού καπνίσματος. Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό έχουν λιγότερο σιαλικό οξύ στο στόμα τους, κάτι που οδηγεί στο σχηματισμό πλάκας στα δόντια και τελικά σε φθορά.

Μια προηγούμενη μελέτη που αφορούσε 18,142 έφηβους στη Σουηδία βρήκε το 2009 ότι η έκθεση στον καπνό σε νεαρή ηλικία σχετίζεται με τη φθορά των δοντιών αργότερα.

Στις 10 από τις έντεκα μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και τερηδόνας στη νεαρή ηλικία.

Μεγαλύτερος κίνδυνος κατά 50%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του του Κιότο μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 76.920 παιδιά, τα οποία είχαν γεννηθεί το διάστημα 2004-2010. Τα παιδιά είχαν εξεταστεί μετά τη γέννησή τους και στη συνέχεια όταν έφτασαν στους 4 μήνες, στους 9 και στους 18 μήνες καθώς όταν έγιναν 3 χρονών.

Οι μητέρες τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το αν υπήρχε καπνιστής στο σπίτι, την έκθεση του παιδιού στο παθητικό κάπνισμα, τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και την οδοντική φροντίδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 55% των γονέων κάπνιζαν και το 7% των παιδιών είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου. Εντοπίστηκαν σχεδόν 13.000 περιπτώσεις τερηδόνας στα δόντια των παιδιών όταν αυτά ήταν 3 χρονών και η στατιστική ανάλυση έδειξε πως υπήρχε στενή σύνδεση με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, και συγκεκριμένα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%.

Οι ερευνητές είπαν ότι ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη τερηδόνας στα παιδικά δόντια.

“Το παθητικό κάπνισμα είναι διάχυτο πρόβλημα, επηρεάζοντας τέσσερα στα 10 παιδιά παγκοσμίως”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κότζι Καβακάμι.

“Η μελέτη μας έδειξε ότι το 55% των οικογενειών έχουν μέλη που καπνίζουν και οι περισσότεροι καπνιστές είναι οι μπαμπάδες. Εντοπίσαμε συσχέτιση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και τερηδόνας, κάτι που έχει αναδειχθεί και σε άλλες εργασίες. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι οδοντίατροι πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ρωτούν για την παρουσία καπνιστή στο σπίτι, όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά τερηδόνας σε πολύ μικρά παιδιά», κατέληξε ο Καβακάμι.

Δημοσίευση 13/4/2016
ΠΗΓΕΣ: healthyliving.gr

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *