Ο θηλασμός προκαλεί τερηδόνα στα βρεφικά δόντια;

Ο θηλασμός προκαλεί τερηδόνα στα βρεφικά δόντια;

Χειρουργός Οδοντίατρος
www.smiledesign.gr

Γεια σας,
ο γιος μου είναι 15 μηνών και μόλις ανακαλύψαμε ότι έχει τερηδόνα στα δόντια. Από 6 μηνών και μέχρι σήμερα βουρτσίζαμε τα δόντια μια φορά την ημέρα.

Η οδοντίατρος που συμβουλευτήκαμε μας έδωσε οδηγίες για πιο συχνό βούρτσισμα και μας σύστησε να αλλάξουμε συνήθειες πριν τον ύπνο.

Τώρα μου φαίνεται ότι το μεγάλο λάθος ήταν ότι του έδινα κρέμα πριν τον ύπνο και τον τελευταίο θηλασμό, αλλά η οδοντίατρος επέμενε ότι αιτία της τερηδόνας είναι ο νυχτερινός θηλασμός. Σύστησε να διακόψουμε τον θηλασμό την νύχτα (κοιμάται θηλάζοντας και ξυπνάει την νύχτα 2-3 φορές για να πιει).

Δεν θέλω να σταματήσω να θηλάζω και αναρωτιέμαι αν η συμβουλή της είναι η μόνη λύση για να προφυλάξουμε τα δοντάκια του. Μπορείτε παρακαλώ να με συμβουλέψετε;

Ευχαριστώ πολύ
Έλενα Γ., Χαλκίδα

5/3/2013

Δε γνωρίζω να υπάρχουν μελέτες που μπορούν να συνδέσουν τον μητρικό θηλασμό με εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια, αντιθέτως, οι μελέτες που γνωρίζω, δείχνουν, ότι ο μητρικός θηλασμός δεν συνιστά παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη τερηδόνας, ενώ, ταυτόχρονα, οι αποδείξεις για τα οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός στην υγεία των παιδιών, είναι πάμπολλες.

Θα συνιστούσα προσπάθεια βελτίωσης της στοματικής υγιεινής του παιδιού και, οπωσδήποτε, βούρτσισμα των δοντιών του μετά τη βραδινή κρέμα, αλλά και κάθε άλλο γεύμα του, και επανέλεγχο της κατάστασης του στόματός του, ανά διαστήματα.

4 Σχόλια

  1. Η καλή στοματική υγιεινή στα παιδιά και ιδίαιτερα στο μωρά είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να τα μάθετε από μικρά να είναι συνεπείς στο βούρτσισμα των δοντιών τους.

  2. Μήπως φταίνε οι κρέμες, οι οποίες είναι γεμάτες ζάχαρη ή υποκατάστατα αυτής;; Η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *