Θηλασμός και άγχος για το βάρος του μωρού

Θηλασμός και άγχος για το βάρος του μωρού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που σας έδωσα, θα ήθελα να μου πείτε αν θα πρέπει να συνεχίσω να ανησυχώ για το βάρος του μωρού.

Να προσθέσω ότι κατά τον πρώτο μήνα το μωρό πήρε ελάχιστο έως καθόλου βάρος παρότι οι πάνες ήταν καλές. 

Το διάστημα εκείνο το μωρό έκλαιγε συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ηρεμούσε μόνο στο στήθος όπου και κοιμόταν. Μόλις την απομάκρυνα έκλαιγε πάλι. Ο ίκτερος έφυγε, το μωρό ήταν και είναι ζωηρό. 

Τώρα, 3 μηνών πλέον το μωρό, κοιμάται το βράδυ αρκετές ώρες σε σημείο που την ξυπνάω μια φορά για να φάει και δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας πάρα μόνο στη βόλτα με το καρότσι. 

Περνάει πολλές ώρες στο στήθος για να φάει, συνεχίζει να κοιμάται στο στήθος όπου αναγκάζομαι να την ξυπνάω με έντονο μασάζ στην πλάτη. Δεν υπάρχει ακόμα σαφές ωράριο στο θηλασμό.

Σύμφωνα με την παιδίατρο και τη μαία θα πρέπει σταματήσω να αγχώνομαι και να ζυγίζω το μωρό. Δυστυχώς δεν μπορώ ακόμα να αποβάλλω αυτό το άγχος. Επίσης έχω κουραστεί πολύ και αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να της δώσω κάποια κρέμα μετά τον 4. Προσπαθώ να κάνω 2 αντλήσεις την ημέρα για να της το δίνω συμπλήρωμα όμως η ποσότητα που βγάζω είναι πολύ λίγη. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

Χριστιάννα, Βουλιαγμένη

11/3/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Χριστιάννα,
Συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητα σου να θήλασεις το μωρό σου και την επιμονή σου να τα καταφέρεις παρά τις δυσκολίες του πρώτου μήνα.

Νομίζω όμως πως αυτές οι αρχικές αντιξοότητες σου έχουν αφήσει μια φοβία σχετικά με το βάρος του μωρού. ´Εχεις πολύ άγχος ακόμα και τώρα που αναπτύσσεται ικανοποιητικά, όπως σε έχουν ήδη διαβεβαιώσει τόσο η μαία όσο και η παιδίατρος σου, που έχει εξετάσει και τη συνολική ανάπτυξη του μωρού και όχι μόνο το βάρος.

Το μωρό σου φαίνεται να έχει βρει το ρυθμό του, θηλάζει συχνά και για πολλή ώρα μέσα στη μέρα και κοιμάται αρκετές ώρες τη νύχτα και αυτό είναι, προς το παρόν, το “ωράριο” του. Το μωρό σου, σου δείχνει το δρόμο και τις ανάγκες του, δεν χρειάζεται να το ξυπνάς όταν κοιμάται, για να φάει.

Σχετικά με την προσθήκη στερεών τροφών, η ηλικία των 6 μηνών θεωρείται η πιο κατάλληλη ηλικία σε γενικές γραμμές, αλλά και πάλι εξαρτάται από την αναπτυξιακή ωριμότητα του παιδιού, δεν είναι κάτι που το αποφασίζεις εσύ ανεξάρτητα από το παιδί.

Επιγραμματικά αναφέρω πως, για να ξεκινήσει να τρώει στέρεες τροφές, χρειάζεται το μωρό να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό, να πιάνει, να κάθεται, να είναι έτοιμο να δεχτεί την τροφή στο στόμα του και να τη μασήσει.

Αντιλαμβάνομαι πως έχεις κουραστεί και το άγχος σε καταβάλλει ακόμα περισσότερο. Μην ξεχνάς πως ακόμα και το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος (letdown) επηρεάζεται από το άγχος. Ίσως είναι και αυτός ένας λόγος που αντλείς μικρή ποσότητα με το θήλαστρο. Μήπως θα ήταν καλύτερα, όσο αισθάνεσαι έτσι, να αφήσεις τις αντλήσεις, αν δεν είναι απαραίτητες;

Θα σου πρότεινα να αφήσεις πίσω όσα έγιναν και δοκίμασε να απολαύσεις το θηλασμό. Παρακολούθησε το παιδί σου, δείξε του εμπιστοσύνη και άφησε το να σε οδηγήσει.

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *