Έχω ένα αγοράκι 12 μηνών το οποίο το θήλαζα αποκλειστικά έως τον 10 μήνα. Μετά, αφού γύρισα στην δουλεία χρειάστηκε να συνδυάσουμε και φόρμουλα.
Συνάντησα πολλές δυσκολίες σε όλη αυτή την πορεία, άλλα με πείσμα καταφέραμε με τον γιο μου να τα καταφέρουμε!Εκεί που ήθελα να επικεντρωθώ είναι στο ότι δεν αισθάνομαι χαρούμενη…
Ο σύζυγός μου εργάζεται μόνιμα νύχτα και μένω μόνη τις περισσότερες φορές με τον μικρο… και εδώ και κάποιους μήνες κοιμάμαι και με τον μικρο μαζί όπως καταλαβαίνετε.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν αισθάνομαι να έχω βοήθεια και δεν έχω πλέον την υπομονή να την ζητάω, απλά πιστεύω πως έχω ξεπεράσει τα όρια μου πια και έχω μόνιμα νεύρα και αισθάνομαι και μεγάλη απογοήτευση… Γιατί μου συμβαίνει αυτό;;;
Άντζυ, Αθήνα
Αγαπητή μαμά Άντζυ,
να χαίρεστε το μικρό σας και μπράβο για ότι έχετε καταφέρει με το θηλασμό του.
Καταλαβαίνω ότι νοιώθετε μοναξιά αφού τα βράδια μένετε μόνοι σας με το μικρό μιας και ο σύζυγος σας εργάζεται εκείνες τις ώρες. Το πρωί εργάζεστε εσείς οπότε είναι δύσκολη η επικοινωνία σας και η μοναξιά στο καινούριο ρόλο της μαμάς γιγαντώνεται.
Για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στα καινούρια καθήκοντα της μητρότητας και γονεϊκότητας γενικότερα, χρειάζεται αρκετός χρόνος αλλά και πειραματισμός. Δεν είναι κάτι που διδασκόμαστε και δεν το το γνωρίζουμε πριν το κάνουμε. Δοκιμάστε διάφορες εναλλακτικές για να μη γίνουν τα νεύρα και η απογοήτευση μόνιμοι συνοδοί της καθημερινότητας σας.
Οι μπαμπάδες συνήθως αργούν να μπουν στο γονεϊκό ρόλο. Αν ωστόσο δεν ζητάτε τη βοήθεια του δεν θα μπορέσει να σας τη προσφέρει, έτσι εσείς θα νοιώθετε κουρασμένη, τα νεύρα σας θα είναι μόνιμα όπως λέτε και η απογοήτευση θα συνεχίζεται.
Η μαμά μπορεί πιο εύκολα να καταλάβει τις ανάγκες του παιδιού, του νοικοκυριού και έτσι καλό είναι να ζητάει βοήθεια από το σύζυγο αναθέτοντας του καθήκοντα π.χ να κάνει μπάνιο τον μικρό, να φροντίσει τις αγορές του supermarket κτλ.
Μη ξεχνάτε ωστόσο να φροντίσετε και τον εαυτό σας. Αν υπάρχει κάτι που σας αρέσει να κάνετε μόνη σας, ζητήστε από το μπαμπά να κρατήσει το μικρό έστω κάθε 15 ημέρες και να το κάνετε.
Κανονίστε εξόδους μαζί με τον σύζυγο σας για να μπορείτε να μοιραστείτε τι σας απασχολεί και να νιώσετε καλύτερα.
Αναζητήσετε στον ευρύτερο κύκλο σας μαμάδες με παιδάκια σε ανάλογη ηλικία και κανονίστε συναντήσεις για να μοιραστείτε κοινές ανησυχίες.
Αν τα νεύρα και η απογοήτευση συνεχιστούν θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε κάποιο ειδικό να μιλήσετε.
Καλή συνέχεια και να θυμάστε ότι η γονεϊκότητα έχει δυσκολίες αλλά κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις που θα τις ανακαλύψετε σιγά σιγά στη πορεία που έχετε ήδη ξεκινήσει.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Η μοναξιά της μαμάς
- Γεννήθηκες γυναίκα, έγινες μαμά, σου λένε να κάνεις υπομονή και εσύ βάζεις τα δυνατά σου…
- Oι ψυχολογικές ανάγκες της νέας μητέρας, του πατέρα, του μωρού
- Γιατί έχω νεύρα από την εγκυμοσύνη και μετά;
- “Πειράζει;” Η εξομολόγηση μιας κουρασμένης μαμάς
- Τρίτεκνη μαμά σε ψυχολογική κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης”
- 10 τρόποι για να χαλαρώσει μια μάνα
Ψυχολόγος MSc, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό