Έχει συνδέσει το στήθος με τον ύπνο; Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Έχει συνδέσει το στήθος με τον ύπνο; Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για το κατατοπιστικότατο site.

Έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνών. Το βάρος του είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Κοιμάται ελάχιστα μέσα στη μέρα, ένα μισάωρο τη φορά και το βράδυ, ενώ τους δυο πρώτους μήνες μπορεί να κοιμόταν κάποιες ώρες συνεχόμενα (ακόμα και 6-7), πλέον ξυπνάει πολύ συχνά, ακόμα και ανά μισάωρο.
 
Κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι (τον παίρνω μαζί μετά το δεύτερο-τρίτο ξύπνημα για να κοιμηθώ και εγώ λίγο) και όταν ξυπνά ζητά το στήθος μου για να ξανακοιμηθεί. Μήπως με το να τον θηλάζω για να κοιμηθεί έχει κάνει τέτοια σύνδεση, ώστε όποτε ξυπνάει να θέλει το στήθος για να κοιμηθεί πάλι; 

Αν ναι, πώς μπορεί -αν μπορεί- να αλλάξει αυτό; Η αλήθεια είναι με έχει κουράσει πολύ αυτή η κατάσταση και φοβάμαι πως όταν θελήσω να αποθηλάσω θα δυσκολευτούμε πολύ λόγω αυτής της κατάστασης.

Πηγή, Αθήνα

29/1/2016
Απαντά η Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά Πηγή,
μπράβο σας για ότι έχετε καταφέρει με το μικρό σας σχετικά με το  θηλασμό, και σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια…

Ας μιλήσουμε για τον ύπνο των μωρών. Τα μωρά δεν κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες.  Ο πρώτος βασικός λόγος είναι αναπτυξιακός. Τα μωρά μεγαλώνουν με γρήγορο ρυθμό τα πρώτα χρόνια και ο εγκέφαλος τους πρέπει να επιτυγχάνει πραγματικούς άθλους ανάπτυξης πάρα πολύ γρήγορα, και αυτό γίνεται αποτελεσματικά στις φάσεις του ελαφριού ύπνου.

Από όλα τα θηλαστικά ο άνθρωπος είναι από τα πιο ανώριμα όταν γεννιέται και ο οργανισμός του πρέπει να κάνει πολλή και σκληρή δουλειά μέχρι την ηλικία που αυτοεξυπηρετείται.  Ακόμα το στομαχάκι των μωρών είναι μικρό και το μητρικό γάλα ελαφρύ και εύπεπτο  άρα το μωρό χρειάζεται συχνά γεύματα.

Ο δεύτερος λόγος είναι η επιβίωση τους.  Τα μωρά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο σε κατάσταση ελαφριού ύπνου, ώστε να ξυπνήσουν για να δώσουν στη μαμά τους το μήνυμα ότι χρειάζονται φροντίδα, όπως ότι πεινούν, έχουν λερωθεί ή δεν βολεύονται και πολλά άλλα.  Όσο το μωρό ωριμάζει, ωριμάζει και ο κύκλος του ύπνου του.

Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα.  Αυτή έρχεται σε διαφορετικό χρόνο για κάθε παιδί και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του και τις ανάγκες του.

Το πρόβλημα δημιουργείται με εμάς τους ενήλικες και τον τρόπο  που αντιλαμβανόμαστε το φυσιολογικό ύπνο.  8 ώρες ύπνου χωρίς διακοπές για να ξεκουραστούμε γιατί το επόμενο πρωινό μας περιμένει ένα πρόγραμμα με εργασία και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας.

Μη ξεχνάτε ότι παλιότερα οι παππούδες  και οι γιαγιάδες μας στο χωριό δεν κοιμόντουσαν ποτέ συνεχόμενα γιατί έπρεπε να βάλουν ξύλα στο τζάκι για να διατηρήσουν τη ζέστη στο σπίτι, να φροντίσουν κάποιο παιδί , να απομακρύνουν κάποιο έντομο ή να προετοιμάσουν το φαγητό της επόμενης ημέρας (ζύμωμα κτλ).

Ο διακεκομμένος ύπνος ήταν για εκείνους κάτι φυσιολογικό.  Το πρωί ξυπνούσαν ξεκούραστοι για  να ξεκινήσουν τις υπόλοιπες  βαριές εργασίες της ημέρας.  Μόνο στις πόλεις που έχουμε εξασφαλίσει τις βασικές ανάγκες μας για θέρμανση, σίτιση  και ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών κ.α ο συνεχόμενος ύπνος είναι το σύνηθες.

Αν λοιπόν το να το παίρνετε στο κρεβάτι σας βοηθάει να κοιμάστε και εσείς περισσότερο γιατί να μη το κάνετε;

Ξυπνάει και αναζητά το στήθος.  Είναι θηλάζων βρέφος, τι άλλο θα μπορούσε να αναζητήσει; Όταν έρθει η ώρα να αποθηλάσει -το οποίο είναι κάτι ξεχωριστό από αυτό που μιλάμε τώρα- να είστε σίγουρη ότι θα μπορεί να κοιμηθεί συνεχόμενα και δεν θα αναζητά εσάς και το στήθος.  Μέχρι εκείνη τη στιγμή προτείνω να απολαύσετε τις στιγμές με το μικρό σας.

Χαλαρώστε και σκεφτείτε ότι είναι κάτι που το έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή στη φάση ανάπτυξης που βρίσκεται.  Σκεπτόμενη την επόμενη φάση αγχώνεστε και δεν μπορείτε να εστιάσετε στο τώρα και να καταλάβετε ότι ικανοποιείτε μια πρωταρχική ανάγκη του μωρού σας.  Σας χρειάζεται και το δείχνει.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *