Ακμή, σταφυλόκοκκος και θηλασμός

Έχω ένα μωρό 15 ημερών το οποίο θηλάζω. Συγχρόνως έχω ακμή στο πρόσωπο που μετά το τοκετό επιμολύνθηκε με σταφυλόκοκκο.

Προσπάθησα σε συνεννόηση με παιδίατρο και δερματολόγο με αντιβίωση procef χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Υπάρχει κάτι που να μπορεί να με βοηθήσει ώστε να μην μολυνθεί το μωρό αλλά και να μην επιβαρυνθεί το γάλα με φάρμακα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ζέτα, Κεφαλλονιά

12/1/2016
Απαντά η Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
Να σας ζήσει το μωρό σας και καλή αρχή στο όμορφο ταξίδι του θηλασμού που διαλέξατε για εσάς και το νεογέννητο!

Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται μέσω χεριών, μολυσμένων αντικειμένων και με τις ρινικές εκκρίσεις.

Είναι γνωστό ότι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος αποικίζει τους πρόσθιους ρώθωνες στο 20-40% του πληθυσμού, με το ποσοστό να κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή και τους τοπικούς επιδημιολογικούς παράγοντες.

Ο επιδερμιδικός σταφυλόκοκκος αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος και προκαλεί λοιμώξεις σε ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Στην περίπτωσή σας, θα πρέπει να γίνει,σε συνεννόηση με τον παθολόγο ή το δερματολόγο σας, καλλιέργεια των βλαβών που έχουν επιμολυνθεί και καλλιέργεια επιχρίσματος από τη ρινική κοιλότητα (για τον έλεγχο φορείας, σε σας και στα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος).

Στη συνέχεια να δωθεί αντισταφυλοκοκκική αντιμικροβιακή αγωγή ανάλογα με το αντιβιόγραμμα. Τα περισσότερα αντιβιοτικά είναι συμβατά με το θηλασμό. Για να δείτε το επίπεδο ασφάλειας επισκεφθείτε το www.e-lactancia.org

Θεραπείες που προτείνονται για τη  φορεία, είναι η χορήγηση μουπιροκίνης ενδορρινικά για 5-7 μέρες, μόνη ή αν υπάρχει φορεία και σε άλλα μέρη του σώματος, σε συνδυασμό με μπάνιο με χλωρεξιδίνη 2% ή 4% ή με μπάνιο σε νερό που έχει διαλυθεί χλωρίνη (1 κουταλάκι του τσαγιού ανά 4 λίτρα νερό), διάρκειας 15 λεπτών, δύο φορές την εβδομάδα.

Τέλος θα πρέπει να τηρείτε σχολαστικά κανόνες υγιεινής, να μην μοιράζεστε πετσέτες και κλινοσκεπάσματα με το νεογνό, να κόψετε καλά τα νύχια σας και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *