Πώς θα πάει στο δωμάτιό του το παιδί τώρα που έρχεται και νέο μωρό;

Πώς θα πάει στο δωμάτιό του το παιδί τώρα που έρχεται και νέο μωρό;

Έχω ένα γιο 18 μηνών και σε 2 μήνες γεννάω τον δεύτερο! Θήλασα 13 μήνες, σταμάτησα από επιλογή μου, όταν ήμουν 2 μηνών έγκυος. Να σημειώσω επίσης ότι εργάζομαι. Από μωρό κοιμάται στην κούνια δίπλα στο κρεββάτι μας ή μαζί μας. Τους τελευταίους 5 – 6 μήνες θα έλεγα ποιο πολύ μαζί μας. 

Από τότε που έκοψε τον θηλασμό πήρε αμέσως μπιμπερό με γάλα. Κοιμάται πίνοντας γάλα με χαδάκια κτλ στο κρεββάτι μας. Μετά από 1 – 2 ώρες τον μεταφέρουμε στην κούνια του. Θα ξυπνήσει 2-3 φορές θα του ξαναδώσουμε λίγο γάλα και θα ξανακοιμηθεί. Ξέρω ότι αυτό δεν είναι πολύ σωστό όμως αν δεν δώσω γάλα τσιρίζει και δεν ηρεμεί με τίποτα. Κι έτσι όπως είμαι δεν έχω και πολλές επιλογές. 

Πολύ συχνά όμως μια από τις φορές που θα ξυπνήσει, έχει όρεξη για παιχνίδι και μένει ξύπνιος 1 – 2 ώρες! Τις περισσότερες νύχτες δεν ξεκουράζομαι και δυσκολεύομαι γιατί έχω και μια τεράστια κοιλιά!

Θα δοκιμάσουμε πλέον να τον κοιμίζουμε στο δωμάτιο του, στην κούνια του. Φαντάζομαι ότι πάλι στο κρεββάτι μας θα καταλήγει αλλά για πρακτικούς λόγους πρέπει να κάνουμε την αρχή.

Το ερώτημά μου είναι:
-πόσο σταδιακά να κάνω την αλλαγή;
-να τον κοιμίζω πάλι στο κρεββάτι μας και να τον μεταφέρω ή να τον βάζω από την αρχή στην κούνια του και να είμαι δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί;
-Αν τα βρω δύσκολα, να επιμένω ή να τον ξαναπάρω στο κρεββάτι; δεν έχω όμως και μεγάλα χρονικά περιθώρια λόγω της γέννησης του δεύτερου.

Σταθούλα, Θεσσαλονίκη

19/1/2016
Απαντά η Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά Σταθούλα,
να χαίρεστε το μικρό σας και με το καλό να καλωσορίσετε το νέο μέλος της οικογένειας σας.

Είστε μια μαμά με πολλαπλούς ρόλους και είναι λογικό να προσπαθείτε να τα συνδυάσετε όλα όσο το δυνατόν καλύτερα για εσάς.

Από αυτά που αναφέρετε καταλαβαίνω ότι ανταποκρίνεστε με αγάπη και σεβασμό στις ανάγκες του γιου σας.

Λέτε ότι δεν είναι σωστό που του δίνετε γάλα γιατί τσιρίζει και το ζητάει. Γιατί δεν είναι σωστό; Σας δίνει το μήνυμα ότι θέλει να σιτιστεί και να τον φροντίσετε. Τι εναλλακτική έχετε; Να τον αφήσετε να κλαίει και να μην ανταποκρίνεστε;

Όσο το μωρό ωριμάζει, ωριμάζει και ο κύκλος του ύπνου του. Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα. Αυτή έρχεται σε διαφορετικό χρόνο για κάθε παιδί και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του και τις ανάγκες του.

Το πρόβλημα δημιουργείται με εμάς τους ενήλικες και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φυσιολογικό ύπνο. 8 ώρες ύπνου χωρίς διακοπές για να ξεκουραστούμε γιατί το επόμενο πρωινό μας περιμένει ένα πρόγραμμα με εργασία και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας.

Φοβάστε ότι το παιδί σας θα κακομάθει και δεν θα φύγει ποτέ από το δωμάτιο σας; Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί το παιδί φτάνει να μπορεί να κοιμηθεί μόνο (συνήθως μετά τα 3) του όπως θα περπατήσει μόνο του, θα πάει στη τουαλέτα μόνο του. Είναι και αυτό ένα εξελικτικό στάδιο που θα κατακτήσει.

Καταλαβαίνω ότι κουράζεστε με τα βραδινά ξυπνήματα του και ότι λόγω του ερχομού του μικρού θέλετε να τον μεταφέρετε στο δωμάτιο του. Δοκιμάστε το. Αρχικά κοιμηθείτε μαζί του. Τι θα κάνετε ωστόσο αν ξυπνήσει και κλαίει; Δεν θα σας προτείνω να τον εγκαταλείψετε «για να μάθει να κοιμάται μόνος του». Έρευνες δείχνουν ότι όσο κλαίει και αργότερα όταν εγκαταλείπεται στο δωμάτιο του εκκρίνεται η ορμόνη του στρες (κορτισόλη) και προκύπτουν και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχοσύνθεση του παιδιού σας.

Μετά από δοκιμές, με τη πολύτιμη βοήθεια του μπαμπά, είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε τι ταιριάζει καλύτερα στην οικογένειά σας.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *