Το προωράκι μου πήρε μπιμπερό και δυσκολεύεται να θηλάσει. Τί να κάνω;

Το προωράκι μου πήρε μπιμπερό και δυσκολεύεται να θηλάσει. Τί να κάνω;

Γέννησα πρόωρα και το μωρό μου έμεινε στη μονάδα 10 μέρες. Του έδιναν γάλα με το μπιμπερό.

Σήμερα κλείνει 1 μήνα που γεννήθηκε κι ακόμη δεν μπορεί να πιάσει τη θηλή. Το έχω καταφέρει μόνο δύο τρεις φορές αλλά δυσκολεύομαι πολύ. Τι να κάνω;

Σταυρούλα, Πειραιάς

19/1/2016
Απαντά o Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

 Συγχαρητήρια που εκφράζετε την επιθυμία να προσφέρετε στο μωρό σας το δικό σας γάλα και αξίζει κάθε προσπάθεια για τα μοναδικά οφέλη του θηλασμού στη σωματική και ψυχική υγεία του μωρού και της μητέρας.

Όσο και να δυσκολεύεται να πιάσει το στήθος και να θηλάσει το μωρό σας, είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα τα καταφέρει εφόσον στη διαδικασία που θα ακολουθήσετε επιδείξετε υπομονή, αφιερώσετε χρόνο και το έχετε σε συχνή άμεση δερματική επαφή.

Ξεκινώντας, ακολουθούμε δύο βασικούς κανόνες:

 1. Το μωρό να σιτίζεται φυσιολογικά. Όσο η σιτιστική κάλυψη και η σωματική του ανάπτυξη είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, τόσο ευκολότερα θα μάθει να θηλάζει,
 2. Όσο συντηρείται η παραγωγή του γάλακτος με συχνές αντλήσεις, τόσο ο χρόνος για να μάθει να θηλάζει θα είναι περισσότερος και οι προσπάθειες του μωρού θα ανταμείβονται με περισσότερο γάλα.

Γενικές οδηγίες για την ώρα του θηλασμού: 

 1. Σωστή τοποθέτηση και πρόσφυση. Χρησιμοποιείται η πιο βολική για το μωρό θέση, κατά προτίμηση η θέση αντίστροφης αγκαλιάς ή η θέση football.
 2. Η προσπάθεια για την πρόσφυση να περιορίζεται σε 10 λεπτά. Αν επιμείνουμε περισσότερο το μωρό μπορεί να εκνευριστεί και να εκδηλώσει αποστροφή.
 3. Σε έντονη ανησυχία, το βοηθούμε να ησυχάσει δίνοντάς του να θηλάσει το δάκτυλο, το τοποθετούμε ανάμεσα στα στήθη ή να κρατά το χεράκι του ο μπαμπάς.
 4. Ξεκινούμε το γεύμα με μικρή ποσότητα συμπληρώματος για να έχει μετά μεγαλύτερη υπομονή. Αν πάνω στην προσπάθεια το μωρό πεινάσει πολύ του δίνουμε το υπόλοιπο συμπλήρωμα.
 5. Αν το μωρό αρνείται να θηλάσει, δεν θηλάζει αποτελεσματικά ή δεν κάνει περισσότερες από 3 θηλαστικές κινήσεις ακόμη και μετά από συμπίεση του μαστού, το σιτίζουμε με SNS ή με μικρή ποσότητα γάλακτος με μπιμπερό.
 6. Κάθε φορά που δεν θα θηλάζει ή αφού θηλάσει το στήθος δεν έχει μαλακώσει, κάνουμε άντληση.
 7. Μεταφέρετε το μωρό μαζί σας με ένα sling, κρατείστε το όσο περισσότερο γίνεται, παίζετε μαζί του και εστιάζετε απεριόριστα το ενδιαφέρον και την προσοχή σας σε αυτό.
 8. Προσφέρετε το στήθος σε κάθε ευκαιρία, στο τέλος του γεύματος όταν δεν θα πεινά πια, την ώρα που πέφτει για ύπνο, τη στιγμή που ξυπνά, όταν νυστάζει και οποιαδήποτε στιγμή έχει ανάγκη για να παρηγοριά πιπιλώντας. Αν αρνείται να θηλάσει κρατείστε το σε δερματικά επαφή και ενθαρρύνετε το απλό πιπίλισμα, οπότε θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσετε σε κανονικό θηλασμό και να τα καταφέρετε.
 9. Η χωρίς περιορισμούς άμεση δερματική επαφή θα βοηθήσει το μωρό να θηλάσει ευκολότερα και να πάρει πιο γρήγορα βάρος. Κρατείστε το όσο είναι δυνατόν περισσότερο για να του δώσετε περισσότερες ευκαιρίες για θηλασμό, ακόμη και αν δεν το πετυχαίνετε στην αρχή. Χρησιμοποιούμε τη δερματική επαφή όταν το μωρό έχει υπνηλία μετά το γεύμα με μπιμπερό. Με τον τρόπο αυτό το μωρό κοιμάται και ξυπνά ικανοποιημένο σε άμεση επαφή με το δέρμα της μητέρας του, η οποία θα είναι σε θέση να αντιληφθεί τις πρώτες ενδείξεις πείνας του μωρού της. Αν το μωρό κινηθεί προς το στήθος και στη συνέχεια πέσει για ύπνο πριν καν αγγίξει τη θηλή ή μετά από 2-3 πιπιλίσματα, αυτά θα θεωρηθούν ως θετικά βήματα και όχι ως αποτυχίες.
 10. Προσφέρετε το στήθος συχνά στη θέση που προτιμά το μωρό, στο μπάνιο, περπατώντας, ξαπλωμένη, όρθια, με το μωρό ανάσκελα, ενώ κοιμάται, κάθε φορά που θα δείξει ενδιαφέρον, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορείτε να σκεφθείτε κάποια στιγμή, όπου και αν βρίσκεστε.
 11. Μη πιέζετε το μωρό να θηλάσει. Προσφέρετε το στήθος με ήρεμο τρόπο και να δείχνετε ότι δεν σας πειράζει αν αρνηθεί. Μη κρατάτε από πίσω το κεφαλάκι του και μη το σπρώχνετε για να θηλάσει. Αν σας τραβάει πίσω το στήθος μη το ξαναβάζετε. Δοκιμάστε αργότερα. Αν εκνευρίζεται τη στιγμή που του προσφέρετε το στήθος, απλώς να το έχετε διαθέσιμο με στενή δερματική επαφή χωρίς να το προσφέρετε. Δεν πιέζουμε το μωρό να θηλάσει. Αντίθετα αφήνουμε σε αυτό τον έλεγχο έτσι ώστε να αποφασίζει αν και πότε θα θηλάσει και πότε να σταματήσει.
 12. Πάρτε το μωρό στο κρεβάτι σας (λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας) για 2-3 μέρες για απεριόριστες ευκαιρίες θηλασμού, χαλαρώστε, ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό. 
 13. Ικανοποιείτε τη δίψα ακόμη και την ώρα που θηλάζετε και την πείνα με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, χωρίς όμως υπερβολές. Η υπερβολική λήψη τροφής ή υγρών δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος. Δοκιμάστε να τρώτε μία φορά την ημέρα κουάκερ που αυξάνει τη γαλακτοφορία. 
 14. Δελεάζουμε το μωρό:
  • αντλώντας με το χέρι ή με αντλία, μέχρι να ξεκινήσει το αντανακλαστικό ροής του γάλακτος με σκοπό να ξεκινήσει ο θηλασμός άμεσα με κανονική ροή.
  • Αν χρησιμοποιούμε ψευδοθηλή, γεμίζουμε την άκρη της με γάλα πριν την τοποθετήσουμε στο στήθος.
  • Στάζουμε λίγο γάλα στην άκρη της θηλής καθώς τοποθετούμε το μωρό στο στήθος. Μπορούμε να το συνεχίσουμε σε όλη τη διάρκεια του γεύματος.
  • Χρησιμοποιούμε SNS. Όσο συνηθίζει το στήθος και η παραγωγή του γάλακτος αυξάνεται, ελαττώνουμε την προσφερόμενη με SNS ποσότητα γάλακτος.
 15. Για την αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, συνιστώνται συστηματικές αντλήσεις (τουλάχιστον ανά 3ωρο την ημέρα και μία φορά τη νύχτα), συχνοί θηλασμοί, πιθανόν γαλακταγωγό φάρμακο και τέλος υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και από σύμβουλο γαλουχίας.

Σημείωση: Μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός, στην περίπτωση που χρησιμοποιείται μπιμπερό, η σίτιση να γίνεται κατά προτίμηση με τρόπο που μιμείται το θηλασμό. Δηλαδή κρατιέται το μωρό σε αρκετά κεκλιμένη θέση από το οριζόντιο επίπεδο (όχι τελείως ύπτια) και το μπιμπερό σχεδόν σε οριζόντια θέση αλλά με γεμάτη πάντα τη θηλή με γάλα. Ερεθίζουμε το άνω και κάτω χείλος του μωρού με την άκρη της θηλής του μπιμπερό και αφού ανοίξει διάπλατα το στόμα, προσφέρουμε να πάρει όσο γίνεται πιο βαθιά στο στόμα το μεγαλύτερο τμήμα της πιπίλας του μπιμπερό.

Καλή σας επιτυχία.

  Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


  Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *