Υποθυρεοειδισμός, θηλασμός, αμηνόρροια και μελλοντική εγκυμοσύνη

Υποθυρεοειδισμός, θηλασμός, αμηνόρροια και μελλοντική εγκυμοσύνη

Πριν ένα χρόνο γέννησα την κόρη μου με καισαρική τομή και έκτοτε την θηλάζω αποκλειστικά. Επειδή η περίοδος δεν έχει επιστρέψει ακόμη, -πριν γεννήσω είχα πάντα κανονικό κύκλο 28 ημερών- έκανα εξετάσεις και βρέθηκε να έχω προλακτίνη 16, tsh 68, προγεστερόνη 0,10 και οιστραδιόλη 40.

Διαγνώστηκα από τη γιατρό μου με θυρεοειδίτιδα χασιμότο (αντισώματα anti- tg 144 και anti-tpo 177) και παίρνω Τ4 112mcg, εδώ και 15 μέρες.

Το ερώτημά μου είναι πόσο θα περιμένω να επιστρέψει η περίοδος καθώς θέλω να κάνω δεύτερο παιδί -είμαι 37 ετών. Φταίει ο υποθυρεοειδισμός ή και ο θηλασμός για την αμηνόρροια και τι άλλες εξετάσεις χρειάζεται να κάνω;


Βασιλική, Ιωάννινα

09/12/2015
Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης, Ενδοκρινολόγος MD, Phd, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών | www.familywellness.gr

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο να παρατείνεται η έλλειψη περιόδου για τόσο χρονικό διάστημα στην θηλάζουσα μητέρα.

Θα μπορούσε να παίζει ρόλο και  ο υποθυρεοειδισμός (εξαιτίας της μετά τοκετό θυρεοειδίτιδος = Hashimoto), ο οποίος σίγουρα δεν έχει θεραπευτεί σε 15 μέρες.

Θα πρέπει να ελεγχθεί με εξετάσεις αίματος, αν παίρνετε τη σωστή δοσολογία, μετά από 6-8 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας.

Εφόσον εξακολουθείτε να θηλάζετε –και καλά κάνετε– μπορεί να μη έχετε περίοδο για περισσότερο χρονικό διάστημα (π.χ. άλλους 6 μήνες).

Δεν χρειάζονται άλλες εξετάσεις επί του παρόντος, αλλά υπομονή. Πάντως όταν ελέγξετε τον θυρεοειδή σας ζητήστε και FSH, LH, PRL (ξανά) στο αίμα.

Σημειώσεις:

  1. Εντύπωση μου κάνει μόνο η χαμηλή τιμή προλακτίνης σε συνδυασμό με το ότι δεν παραπονιέστε για την ποσότητα του γάλακτος.
  2. Υπάρχει επίσης πιθανότητα ο υποθυρεοειδισμός σας να είναι παροδικός.

Τελικά, φαίνεται να μην έχετε κάποιο πρόβλημα  και η αργοπορία είναι κάτι αναμενόμενο και σύνηθες, αλλά σίγουρα χρειάζεστε προσεκτική εκτίμηση από ενδοκρινολόγο.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *