Ενδοκρινολογικά προβλήματα και απουσία περιόδου

Ενδοκρινολογικά προβλήματα και απουσία περιόδου

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr

 

Καλημέρα σας. ελπίζω να μη σας ταλαιπωρήσω πολύ με το πρόβλημα μου. Είμαι 32 ετών με προβλήματα στον κύκλο μου από μικρή ακόμα ηλικία. Έπειτα από πολλές επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς, πέρυσι διαγνώστηκα με χασιμότο. επίσης έχω ανεπάρκεια Β12.

Παίρνω μόνο Τ4 και είχα κάνει ενέσεις για τη Β12. Η περίοδος μου είχε σταθεροποιηθεί μέχρι το Μάιο, έκτοτε παίρνω duphaston για να αδιαθετήσω, γιατί οι καθυστερήσεις αγγίζουν τουλάχιστον τις 50 ημέρες όπου νιώθω ότι θα σκάσω από τα οιδήματα και τους πόνους στο στήθος, τη μέση κτλ. Ο ενδοκρινολόγος μου τα πρότεινε.

Παρέλειψα να πω πως δυο τεστ εγκυμοσύνης βγήκαν αρνητικά. Η TSH σε πρόσφατο έλεγχο βγήκε σε φυσιολογικά επίπεδα. Μια άλλη ενδοκρινολόγος μου πρότεινε λήψη μετφορμίνης η οποία μου προκαλεί διάρροιες. Τώρα είμαι στις 50 ημέρες από την τελευταία έμμηνο ρύση. Τι μου προτείνετε να κάνω;

ΥΓ: Από τα 60 κιλά που ήμουν ανέκαθεν έχω αγγίξει τα 90 κιλά. Πριν τρία χρόνια άρχισα να παίρνω βάρος και τώρα δε μπορώ να τα χάσω εύκολα αν και ακολουθώ κατά καιρούς διατροφή. Η ενδοκρινολόγος ισχυρίζεται πως είναι τα κιλά.

Αποκλείστηκαν οι πολυκυστικές από τις διάφορες εξετάσεις, ανδρογόνα, τεστοστερόνη υψηλά. Κατά καιρούς προλακτίνη υψηλή. Ινσουλίνη, γλυκόζη φυσιολογικές. Μαγνητικές καθαρές.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Βασικό μου πρόβλημα η απουσία περιόδου και αν επηρεάζουν τα κιλά. Τι να κάνω; Κουράστηκα για να είμαι ειλικρινής.

Ευγενία, Αθήνα
26/11/2014
Aγαπητή Ευγενία,
Το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί δι’ αλληλογραφίας. Όμως, λύνεται!Κατ’ αρχήν έχεις τουλάχιστον ένα μεταβολικό νόσημα (παχυσαρκία) και τουλάχιστον δύο αυτοάνοσα νοσήματα (Ηαshimoto και έλλειψη Β12).

Η φαρμακευτική θεραπεία είναι το τελευταίο “όπλο” που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρώτα, είναι η ειδική διατροφή (όχι δίαιτα..) και σε δεύτερο λόγο κάποιο μη φαρμακευτικό προϊόν.

Όμως πιο σημαντικό απ’ όλα είναι -κατά την γνώμη μου- να καταλάβεις τι πραγματικά έχεις. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να βρεις ένα (1) Ενδοκρινολόγο που μπορείς να εμπιστευθείς.

Ό, τι έχεις κάνει μέχρι τώρα δεν είναι λάθος, αλλά είναι σποραδικά, χωρίς καμιά σύνδεση και εντέλει δεν σου έλυσαν το πρόβλημα…

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *