Όταν το ένα από τα δίδυμα πεθαίνει, πώς και πότε ενημερώνουμε το άλλο;

Όταν το ένα από τα δίδυμα πεθαίνει, πώς και πότε ενημερώνουμε το άλλο;

Στις 19/12/14 ήρθαν τα αγγελούδια μου. Πρόωρα στις 32+2, τα αγκάλιασα, ήταν μικρούλια αλλά γεμάτα ζωή, όπως προβλέπεται έγινε εισαγωγή στην Μονάδα Ενταντικής.

Στις 11/01/2015 ο μικρούλης μας -λόγω ενδονοσοκομειακής λοίμωξης- κατέληξε. Στις 19/01/2015 επιστρέψαμε στο σπίτι μας με την μικρούλα μας.

Πότε και πως κάνεις αναφορές στο μικρό σου παιδί ότι υπήρχε και δίδυμος αδελφός; Ποιά πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας;

Ευχαριστώ πολύ

Σοφία, Αθήνα

10/11/2015
Απαντά η Μαρία Λαζαρίδου

Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά Σοφία, αγγίζετε ένα ιδιαίτερο θέμα. Όταν το ένα από τα δίδυμα αδερφάκια πεθαίνει, πώς και πότε ενημερώνουμε το άλλο αδερφάκι για ότι έχει συμβεί.

Όπως και με κάθε ευαίσθητο θέμα καλό είναι να εξηγούμε στα παιδιά τι έχει συμβεί όσο πιο σύντομα γίνεται.

Αν μιλάτε συχνά για τη δίδυμη κύηση σας και για τον αδελφό που πέθανε η κόρη σας θα μεγαλώνει γνωρίζοντας ότι είχε έναν αδερφό. Αυτό θα τη διευκολύνει να σας θέσει ερωτήματα και εσείς να απαντήσετε σε αυτά (όσο πιο απλά μπορείτε με λόγο προσαρμοσμένο στην ηλικία που θα βρίσκεται η κόρη σας).

Εκείνο που θέλετε να πετύχετε είναι να μην ανακαλύψει αργότερα η κόρη σας ότι είχε δίδυμο αδερφό και ότι δεν την ενημερώσατε για αυτόν και το θάνατο του. Αν το μάθει αργότερα στη ζωή της θα σοκαριστεί, θα ταραχτεί στην απότομη αυτή είδηση καθώς και θα θυμώσει μαζί σας γιατί δεν της το είπατε νωρίτερα.

Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα και στη σχέση σας γιατί θα μάθει ότι δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί και θα αναρωτιέται αν τις κρύβεται και κάτι άλλο. Μπορεί να σκεφτεί : «Οι γονείς μου δεν μου είπαν για το δίδυμο αδερφό μου ποιος ξέρει τι άλλα μυστικά έχουν και δεν τα μοιράζονται μαζί μου».

Το πώς θα αντιδράσει η κόρη σας σε αυτή τη τόσο σημαντική πληροφορία που θα μοιραστείτε μαζί της εξαρτάται από την ηλικία που θα επιλέξετε να το κάνετε.

Μιας και είπαμε όσο πιο σύντομα μιλήσετε στη κόρη σας για τον αδερφό της τόσο καλύτερα θα αναφερθώ στη προσχολική ηλικία. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά ξέρουν τη λέξη θάνατος και τη λέξη πεθαίνω αλλά τα περισσότερα κάτω από την ηλικία των πέντε με έξι ετών δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι ο θάνατος είναι μόνιμη κατάσταση.

Κάποια δεν αντιδρούν στο άκουσμα του θανάτου αμέσως. Ίσως χρειαστεί να επιμείνετε και να επαναλάβετε τη πληροφορία αρκετές φορές. Στη σκέψη τους επικρατεί «η μαγική σκέψη» δηλαδή πιστεύουν ως αληθινό ότι σκέφτονται.

Η πρόταση μου είναι όσο πιο σύντομα μιλήσετε στη κόρη σας τόσο το καλύτερο. Συντονιστείτε μαζί της, αφουγκραστείτε τις ανάγκες της και θα βρείτε τη κατάλληλη στιγμή να την ενημερώσετε και να της εξηγήσετε την ύπαρξη και το θάνατο του δίδυμου αδερφού της.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *