Οι θηλάζουσες με μεγάλη περιφέρεια μεγαλώνουν εξυπνότερα παιδιά

Οι θηλάζουσες με μεγάλη περιφέρεια μεγαλώνουν εξυπνότερα παιδιά

Το λίπος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην υποβοήθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου νεογνών μέσω του θηλασμού

Ερευνητές από το τμήμα δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία, έχουν διαπιστώσει ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών βασίζεται ιδιαίτερα στα αποθέματα λίπους που συσσωρεύονται στους μηρούς και τους γλουτούς της μητέρας τους!


Αυτά τα λιπίδια φαίνεται να υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα σε γυναίκες με μεγαλύτερη περιφέρεια γλουτών, τα οποία περνούν μέσω του μητρικού γάλακτος στο νεογνό κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ποσότητα του εν λόγω αποθηκευμένου λίπους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ευφυΐα ενός παιδιού και τις δυνατότητες επιβίωσής του- η οποία θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει και μια ένδειξη ως προς το γιατί ορισμένοι άνδρες -εξελικτικά- προτιμούν τις γυναίκες με καμπύλες!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Will Lassek του Πανεπιστημίου του Pittsburg, τα λίπη στους γλουτούς και τους μηρούς των γυναικών έχουν αυξημένη μια χημική ουσία που ονομάζεται εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ, ή αλλιώς DHA.

“Το λίπος στις περιοχές αυτές, είναι μια αποθήκη για την οικοδόμηση του εγκεφάλου ενός μωρού,” δήλωσε ο καθηγητής Lassek, ο οποίος έχει δημοσιεύσει μια σειρά επιστημονικών εγγράφων και ένα βιβλίο σχετικό με το θέμα του γιατί οι γυναίκες χρειάζονται το λίπος.

«Χρειάζονται πολλά λιπαρά για να φτιαχτεί ένα νευρικό σύστημα και το λίπος που συσσωρεύεται στην περιφέρεια των γυναικών είναι εμπλουτισμένο με DHA το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να συσσωρεύουν λίπος σε αυτή την περιοχή και να το διατηρούν εκεί μέχρι να έρθει το μωρό», ανέφερε ο καθηγητής Lassek.

Επίσης είπε πως ήταν πάντα ένα “πλήρες μυστήριο” το γιατί οι γυναίκες έχουν τόσο λίπος. Tα θηλαστικά και τα πρωτεύοντα έχουν συνήθως στο σώμα τους περίπου 5-10% λίπος, αλλά στις γυναίκες αυτό ανέρχεται στο 30% κατά μέσο όρο», είπε.

“Αυτό είναι παρόμοιο με τα επίπεδα που παρατηρούνται σε αρκούδες που οδεύουν σε κατάσταση χειμερίας νάρκης ή σε φάλαινες που ζουν στο κρύο της αρκτικής θάλασσας. Οι γυναίκες έχουν ανταλλάξει μύες για το λίπος, έτσι ώστε είναι περίπου το 1/3 ισχυρές”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Lassek, περίπου το 80% του DHA που απαιτείται για τον εγκέφαλο ενός μωρού προέρχεται από το αποθηκευμένο λίπος της μητέρας του. “Λιγότερο από 1% του σωματικού λίπους είναι DHA, έτσι αρκετό λίπος πρέπει να μετατοπιστεί. Γι ‘αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να χάσουν ένα κιλό λίπους το μήνα”, είπε.

Ο David Bainbridge, αναπαραγωγικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και συγγραφέας του βιβλίου “Curvology: The Origins and Power of Female Body Shape” είπε ότι υπήρξαν ενδείξεις ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερη περιφέρεια είχαν υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων απαραίτητα για την οικοδόμηση του εγκεφάλου στο μητρικό τους γάλα.

«Υπάρχει ακόμη απόδειξη ότι οι ίδιες και τα παιδιά τους είναι πιο ευφυείς ως αποτέλεσμα», είπε, προσθέτοντας ότι οι παράγοντες αυτοί επηρέασαν την εξέλιξη των ανδρών, οι οποίοι προτιμούν γυναίκες με καμπύλες επειδή είναι ισχυρότερες και επειδή είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά που θα επιβιώσουν και θα είναι εξυπνότερα.

Όσον αφορά το γιατί δεν έχουν εξελιχθεί έτσι όλες οι γυναίκες ώστε να μοιάζουν στην Kim Kardashian… ο Δρ Bainbridge είπε ότι αν και οι άνδρες μπορεί να προτιμούν γυναίκες με καμπύλες, μπορούν επίσης να επιλέξουν άλλους παράγοντες όπως η νοημοσύνη ή η προσωπικότητα.

“Ίσως οι άντρες έχουν περάσει τις τελευταίες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια επιλέγοντας σεξουαλικές συντρόφους για όλους τους πιθανούς λόγους ή μπορεί απλώς να είναι εγγενώς Καθολικοί στις προτιμήσεις τους», είπε. «Μια λεπτομερής εξέταση της ανδρικής σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε αν ήταν πράγματι οι άνδρες που έχουν κάνει τις γυναίκες τόσο όμορφες και διαφορετικές”.

Δημοσίευση: 26/8/2015
ΠΗΓΗ: news.com.au Μετάφραση/επιμέλεια: mitrikosthilasmos.com

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *