Μάθε πώς μπορεί να σωθεί ένα πρόωρο νεογνό με το δικό σου γάλα!

Μάθε πώς μπορεί να σωθεί ένα πρόωρο νεογνό με το δικό σου γάλα!

Ο νεογνολόγος Γιώργος Λιόσης προασπίζεται τον μητρικό θηλασμό!!!

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αποδεικνύει ότι μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ένα πρόωρο νεογνό ενώ διασφαλίζει την ανάπτυξη ενός νεογέννητου υπό φυσιολογικές συνθήκες.


Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να υπάρχουν δύο τράπεζες γάλακτος, όπου στην κυριολεξία σώζουν δεκάδες ζωές κυρίως πρόωρων μωρών. Είναι η Τράπεζα μητρικού γάλακτος στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και η δεύτερη στο «Αγία Σοφία».

Μια ουσιαστική συνέντευξη με τον νεογνολόγο Λιόση Γιώργο, διευθυντή του Νεογνολογικού Τμήματος στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θηλασμού, στη δημοσιογράφο Έλενη Βασιλοπούλου από το juniorsclub.gr αναδεικνύει το σπουδαίο έργο και την ανάγκη λειτουργίας της τράπεζας γάλακτος.

➤ Κύριε Λιόση, από πότε υφίσταται η τράπεζα μητρικού γάλακτος στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε σχέση πολλά άλλα κράτη. Το 1909, λειτούργησε η πρώτη τράπεζα γάλακτος στην Βιέννη, ενώ λίγο αργότερα, το 1919 ακολούθησαν οι ΗΠΑ, στη Βοστόνη. Στην Ελλάδα, πρώτα το μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» είναι αυτό που ξεκίνησε την τράπεζα γάλακτος το 1947 και ακολούθησε μετά το «Αγία Σοφία».

Το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο έγινε δωρεά το 1948 και αυτό βοήθησε στη διατήρηση του μητρικού γάλακτος.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί τράπεζα γάλακτος σε κάθε νοσοκομείο που έχει νεογνά. Ενώ στη νοσηλεία των πρόωρων μωρών είμαστε αρκετά καλά και η επιβίωση είναι αρκετά υψηλή, έχουμε μείνει μόνο με 2 τράπεζες μητρικού γάλακτος και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

➤ Ως νεογνολόγος δηλώνεται ότι το μητρικό γάλα είναι αυτό που σώσει κυριολεκτικά τη ζωή των προώρων μωρών;

Είναι γεγονός ότι τα πρόωρα παιδιά επιβιώνουν μετά από χορήγηση μητρικού γάλακτος. Από τη πρώτη μέρα που γεννιέται ένα πρόωρο μωρό, χορηγείται με καθετήρα μικρή ποσότητα, 1-2 σταγόνες μητρικού γάλακτος για την άμυνα του οργανισμού.

Στο «Έλενα» ελέγχουμε και μετράμε την ποσότητα πρωτεΐνης του μητρικού γάλακτος της μητέρας και της δότριας. Το πρωτόγαλα είναι αυτό που έχει περισσότερες πρωτεΐνες.

Ένα λίτρο μητρικού γάλακτος μπορεί αν σώσει ένα, δύο και περισσότερα πρόωρα νεογνά από νεκρωτική εντεροκολίτιδα και λοιμώξεις.

Το μητρικό γάλα θεωρείται ως η καλύτερη πηγή θρεπτικών ουσιών για το νεογνό.

Μία από τις σπουδαιότερες ιδιότητες του μητρικού γάλακτος είναι η ανοσολογική προστασία που παρέχει στο βρέφος, αφού είναι πλούσιο σε αντισώματα. Έτσι λοιπόν συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού των λοιμώξεων.

Να σας αναφέρω μόνο ότι στα πρόωρα παρατηρείται ανώριμο ανοσολογικό σύστημα και έχει αποδειχθεί (σε πειραματόζωα είδαμε ταχεία ανάπτυξη εντέρου) ότι σώζει το μωρό από λοιμώξεις.

➤ Γιατί χρειάζεται δότρια; η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει το νεογνό;
Οι μητέρες των πρόωρων δεν είναι σε θέση να θηλάσουν για πολλούς λόγους. Μόνο το 30% καταφέρνει να θηλάσει και αυτό οφείλεται στην ψυχολογία της μητέρας, το στρες που έχει και την αγωνία της για να επιβιώσει το πρόωρο μωρό της που είναι 500 με 600 γραμμάρια. Επίσης, συμβαίνει να είναι και ανώριμος ο μαστός και σ΄αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να θηλάσει.

Μάλιστα, εμείς στο «Έλενα», δημιουργήσαμε τη «Γέφυρα μαμάς-παιδιού». Προσεγγίζουν τη μητέρα και της δείχνουν πώς θα αντλήσει γάλα. 1-2 κυβικά γάλα είναι 24cc και χρειαζόμαστε και μητρικό γάλα τραπέζης για να ενισχύσουμε το πρόωρο νεογνό.

➤ Δεν υπήρξε ποτέ φόβος μητέρας για το μητρικό γάλα μια δότριας που δεν γνωρίζει, ιδίως σε μια εποχή που έχουμε επικίνδυνες ασθένειες όπως το AIDS;

Όχι, διότι η μητέρα που γίνεται δότρια γάλακτος επικοινωνεί μαζί μας και πρώτα συμπληρώνει μια λίστα ερωτήσεων, υποβάλλεται σε μια διαδικασία εξετάσεων και καταγράφεται ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Άλλωστε τώρα το γάλα παστεριώνεται.

Οι τράπεζες μητρικού γάλακτος πέρασαν μια περίοδο πτώσης γύρω στο 1980-‘90 όταν εμφανίστηκε η φοβία του AIDS, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά.

Στο «Έλενα» η τράπεζα μητρικού γάλακτος δεν έκλεισε ποτέ, είχαμε μια πτώση, ωστόσο με το που εξακριβώσαμε ότι με την παστερίωση απενεργοποιείται ο ιός και δεν μεταδίδεται, άρχισε μια μεγάλη ανάκαμψη.

➤ Τι πρέπει να ξέρουν οι μανούλες που επιθυμούν να γίνουν δότριες μητρικού γάλακτός, εκτός του σπουδαιότερου, ότι σώζουν ένα πρόωρο μωρό;

 • Θα πρέπει να έχουν καλή υγεία, να μην πάσχουν δηλαδή από χρόνιες νόσους.
 • Να μην έχουν μεταγγισθεί και να μην έχουν κάνει τατουάζ τον τελευταίο χρόνο.
 • Να μην έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων τους τελευταίους έξι μήνες.
 • Να μην έχουν γεννηθεί ή ταξιδέψει σε χώρες της Αφρικής τα τρία τελευταία χρόνια.
 • Δεν θα πρέπει να είναι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για να μολυνθούν από τον ιό ΗIV.
 • Να μην είναι καπνίστριες.
 • Να μην καταναλώνουν πάνω από δύο δόσεις αλκοολούχων ποτών την ημέρα.
 • Να μην καταναλώνουν πάνω από τρία καφεϊνούχα ποτά την ημέρα π.χ. καφέ, τσάι, κόκα κόλα.
 • Να μην παίρνουν βότανα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.
 • Να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών.
 • Να μην έχουν συντρόφους οι οποίοι έχουν κίνδυνο να μολυνθούν από HIV.
 • Να μην έχουν σεξουαλικούς συντρόφους θετικούς σε HIV.
 • Οι σύντροφοί τους να μην είναι χρήστες ουσιών.
 • Οι σύντροφοί τους να μην έχουν σχέσεις με άλλους άνδρες.
 • Να μην έχουν σεξουαλικούς συντρόφους που πάσχουν από αιμορροφιλία ή λαμβάνουν θεραπεία με υποκατάστατα αίματος.

Για τις μανούλες που θηλάζουν και επιθυμούν να γίνουν δότριες σώζοντας ένα νεογνό, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα Μητρικού Θηλασμού στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» στο τηλ: 210.64.62.782 – 2132051360.

Δημοσίευση: 04/08/2015
Πηγή: juniorsclub.gr

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *