Μητρικό γάλα. Ζωντανό και αναντικατάστατο

Μητρικό γάλα. Ζωντανό και αναντικατάστατο

Μια ισχυρή απόδειξη φροντίδας και πρόνοιας της φύσης για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους!

Η απόλυτη υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι οποιουδήποτε είναι γνωστή και καταξιωμένη από τα πανάρχαια χρόνια, ενώ κάθε χρόνο νέα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν την τελειότητά του.


Γράφει η Φωτεινή Φιλιούση
Παιδίατρος και συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com

Το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα , είναι το το δικαίωμα που αποκτά ο άνθρωπος μόλις έλθει στη ζωή να τραφεί με το γάλα της μάνας του!

Το μητρικό γάλα- προσφέρεται πάντα και παντού, δεν χρειάζεται προετοιμασία, είναι αποστειρωμένο και στην ιδανικότερη θερμοκρασία, δεν κοστίζει, προστατεύει, θεραπεύει, προλαμβάνει, μεγαλώνει τα πιο υγιή σε σώμα, νου και ψυχή παιδιά, είναι απόλυτα οικολογικό, μα κυρίως είναι η μοναδική τροφή που μαθαίνει στον άνθρωπο να αγαπά. Ας δούμε το γιατί….

Πύαρ ή πρωτόγαλα

Πύαρ είναι το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο, είναι ένα αραιό λεμονοκίτρινο υγρό που παράγεται τις 3-4 πρώτες μέρες μετά την γέννα.

Η ποσότητα του είναι μικρή αλλά η αξία του μοναδική. Έχει λίγο λίπος που το κάνει πιο εύπεπτο και είναι πολύ πλούσιο σε αντισώματα δηλ. ουσίες που κάνουν τα μωρά ανθεκτικά στις λοιμώξεις.

Έρευνες απέδειξαν ότι το γάλα των μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λευκώματα, βιταμίνες, άλατα και κυρίως σε αντισώματα, σε σχέση με το γάλα των μητέρων που γεννούν κανονικά, ακριβώς επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των πρόωρων είναι ανώριμο και η ανάγκη τους για προστασία πολλαπλά μεγαλύτερη. Μια ισχυρή απόδειξη φροντίδας και πρόνοιας της φύσης για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους!

Μητρικό γάλα. Ένας εύπεπτος ζωντανός ιστός που προφυλάσσει

Στο μητρικό γάλα η ιδανική σύνθεση των συστατικών του το καθιστά την πληρέστερη τροφή για την σωματική και νοητική ανάπτυξη του βρέφους, ενώ του προσφέρει και προφύλαξη από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος όπως γαστρεντερίτιδες βρογχίτιδες-ωτίτιδες, προστασία από αλλεργίες, τερηδόνα, παχυσαρκία.

Συμβάλλει σημαντικά, στην σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση της στοματικής κοιλότητας, στην ελάττωση του κινδύνου για εμφάνιση νεανικού σακχαρώδη διαβήτη, μελλοντικής στεφανιαίας νόσου καθώς και παιδικού καρκίνου.

Αφομοιώνεται πιο εύκολα ελαχιστοποιώντας τους κολικούς, την δυσκοιλιότητα, το σύγκαμα ενώ είναι ζωντανό γιατί η σύνθεση του αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους, από μέρα σε μέρα, από γεύμα σε γεύμα, από την φάση (αρχή ή τέλος) του γεύματος, από εποχή σε εποχή!

Κάτι άλλο που επίσης καθιστά ζωντανό και αναντικατάστατο το μητρικό γάλα είναι η επιστημονικά πλέον τεκμηριωμένη γνώση, ότι τα μοναδικά σε πλούτο και σε αναλογία συστατικά που με τόση μανία τρέχουν οι γαλακτοβιομηχανίες να τα παρασκευάσουν στα εργαστήρια τους και να εμπλουτίσουν με αυτά τα δικά τους γάλατα, έχουν τις ευεργετικές δράσεις που αναφέραμε γιατί ακουμπά το ένα πάνω στο άλλο, γιατί κινείται το ένα πάνω στο άλλο με την γνωστή αντίδραση “καταρράκτη”.

Μητρικό γάλα. Τροφή φάρμακο, τροφή της αγάπης

Αποτελεί την πιο κατάλληλη τροφή – φάρμακο για πολλές αρρώστιες της νεογνικής βρεφικής και παιδικής ηλικίας όπως σύνδρομο δυσαπορρόφησης, δυσανεξία-αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, επίμονη διάρροια, ελκώδη κολίτιδα, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, χειρουργικές επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος, σηψαιμία, ανεπάρκεια IgA ανοσοσφαιρίνης, μεταμόσχευση μυελού των οστών, ενώ πρόσφατες έρευνες μιλούν για… πολλά υποσχόμενη πηγή βλαστοκυττάρων!

Θεμελιώδης η συμβολή του θηλασμού και του μητρικού γάλατος στο κτίσιμο της ψυχικής υγείας του παιδιού και στην διαμόρφωση μιας υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Τα αστείρευτα ακουστικά, απτικά, οπτικά και λεκτικά ερεθίσματα που συμβαίνουν κατά τον θηλασμό μεταξύ μητέρας και παιδιού με τους χτύπους της καρδιάς, με τα αμέτρητα χάδια, με τις ατέλειωτες στοργικές ματιές, με τα χιλιάδες γλυκόλογα, βάζουν τα πιο γερά θεμέλια της πιο ισχυρής βάσης που στηρίζει τον άνθρωπο, της αγάπης!

Κι όταν η αγάπη φωλιάσει από τόσο νωρίς, συνήθως ριζώνει κι ότι ριζώνει μεγαλώνει κι ότι μεγαλώνει απλώνεται κι όταν απλώνεται η αγάπη μόνο καλά μπορούν να συμβούν στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή του ανθρώπου. (Βλ.: Μητρικό γάλα. Το γάλα της αγάπης!).

Μητρικό γάλα. Δώρο και για την μάνα

Τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού γάλατος δεν αφορούν μόνο το βρέφος, ξεκινούν και στοχεύουν σε αυτό, όμως η φύση ποτέ δεν θα άφηνε απροστάτευτη αυτήν που το δημιουργεί και το παράγει, την μάνα! Έτσι και η γυναίκα που θηλάζει προστατεύεται από καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου, από οστεοπόρωση, από νέα εγκυμοσύνη. Ενώ θηλάζει απελευθερώνεται η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που την βοηθά να χάσει το λίπος της εγκυμοσύνης, να επανέλθει η μήτρα της στην αρχική της μορφή, να χάσει λιγότερο αίμα μετά τον τοκετό, ενώ μια άλλη ορμόνη η προλακτίνη που παράγεται με τον θηλασμό την προστατεύει από την μελαγχολία της λοχείας, την βοηθά να νοιώσει το “μητρικό ένστικτο”, ένα από τα ισχυρότερα όπλα της μάνας στον αγώνα της για την ανατροφή του παιδιού της.

Μητρικό γάλα. Η απόλυτα οικολογική τροφή

Τέλος, το μητρικό γάλα εκτός από ευεργετικό για το παιδί και την οικογένεια, αποτελεί την απόλυτα οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον τροφή μιας και όλη η αλυσίδα παραγωγής και προσφοράς της δεν παράγει κανένα σκουπίδι και βοηθά να μειώσουμε τα σκουπίδια στον πλανήτη όπως πλαστικά μπουκάλια, ανοξείδωτα κουτιά, πλαστικές θηλές κ.ο.κ. Συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία και οικολογία!

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *