Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ο γιος μου είναι 14 μηνών και μέχρι τώρα κοιμάται στο δωμάτιο μας. Η κόρη μου είναι 4 ετών και πλέον σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε τον μικρό στο παιδικό δωμάτιο με την αδερφή του.
Ο λόγος όμως που το σκεφτόμαστε ακόμη είναι ότι ο μικρός κάνει λίγο ανήσυχο ύπνο μάλλον λόγω οδοντοφυΐας και φοβόμαστε μήπως διαταράσσεται ο ύπνος της μικρής.Κοιμούνται και τα δύο την ίδια ώρα. Ο μικρός ξυπνάει κατά τις 6 το πρωί για το πρωινό του γάλα και ξανακοιμάται. Επίσης έχει μάθει να κοιμάται με εμένα δίπλα απ’ την κουνίτσα του και αρκετές φορές ξυπνάει κλαίγοντας και ξανακοιμάται μόλις μπω στο δωμάτιο και με δει.
Τί με συμβουλεύετε να κάνω; Είμαι από τις μαμάδες που με ενδιαφέρει πολύ και η ψυχική υγεία κυρίως των παιδιών μου.
Διονυσία, Νίκαια-Αθήνα
φαίνεται να ανησυχείτε για τη μετάβαση του μικρού σας στο νέο του δωμάτιο όπου θα το μοιράζετε με την αδερφή του. Από όσα αναφέρετε καταλαβαίνω ότι είστε ευαισθητοποιημένη στις ανάγκες των παιδιών σας.
Ήδη γνωρίζετε από τη μεγαλύτερη κόρη σας ότι όσο το μωρό ωριμάζει, ωριμάζει και ο κύκλος του ύπνου του. Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα δηλαδή να μπορούν το παιδί να κοιμηθεί χωρίς διακοπές.
Το μωρό πρέπει να αναπτύξει μια δυνατή και στενή σχέση με τον άνθρωπο που το φροντίζει που συνήθως είναι η μητέρα του ή κάποιο άλλο πρόσωπο αν η μητέρα του δεν είναι διαθέσιμη. Αυτό θα τον βοηθήσει να χτίσει μια υγιή προσωπικότητα.
Μέχρι τον 18 μήνα ή τα 2 χρόνια, το παιδί δείχνει σαφή προτίμηση σε ένα πρόσωπο που συνήθως είναι η μητέρα και εμφανίζει σημάδια έντονου άγχους προς τα ξένα πρόσωπα. Για αυτό όπως αναφέρετε σας θέλει δίπλα του στον ύπνο και όταν ξυπνάει κλαίει και ξανακοιμάται μόλις μπείτε στο δωμάτιο και σας δει.
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό όσον αφορά τις ανάγκες του και τις συνήθειες του ύπνου. Αφού αποφασίσατε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή του μικρού σας να πάει στο παιδικό δωμάτιο με την αδερφή του δεν μένει παρά να το δοκιμάσετε.
Θα καταλάβετε αν είναι έτοιμο να το δεχτεί, και ανάλογα θα πράξετε. Προτείνω να είστε ανοιχτή στα μηνύματα που θα σας δώσει το μωρό σας και να ανταποκριθείτε ανάλογα.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Ψυχολόγος MSc, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό