Ο γιατρός δεν θέλει να μου αφήσει το μωρό μετά τη γέννα, τι να κάνω;

Ο γιατρός δεν θέλει να μου αφήσει το μωρό μετά τη γέννα, τι να κάνω;

Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Βρίσκομαι στην 28η εβδομάδα και θα γεννήσω στο ΙΑΣΩ. Θέλω να ρωτήσω πώς μπορώ να πείσω τον γιατρό μου αν όχι για την σημαντικότητα αλλά έστω το πόσο πολύ θέλω να έχω αγκαλιά το μωρό μου αμέσως μετά την γέννηση και να ξεκινήσει άμεσα τον θηλασμό;

Του είπα πως το ιδανικό θα ήταν να το έχω για 1-2 ώρες στην αγκαλιά μου όταν με ρώτησε, αλλά μήπως υπερέβαλα και αντέδρασε πολύ αρνητικά; Γιατί δε συμφώνησε καθόλου και απογοητεύτηκα πάρα πολύ από την αντίδρασή του…

Δεν του το είπα (στην τελευταία επίσκεψη που έγινε αυτή η κουβέντα) γιατί σκέφτηκα πως μάλλον εγώ δεν τα κατάλαβα καλά, αλλά όσο διαβάζω τόσο πιο πολύ συνειδητοποιώ πως όντως είναι πολύ σημαντική η άμεση επαφή με το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας και δεν θέλω ούτε να μου το αφήσει για 2’ όπως είπε αν όλα πάνε καλά για να μου το πάρουν μετά και να μου το φέρουν στο δωμάτιο, ούτε να κοπεί αμέσως ο ομφάλιος λώρος, ούτε να του δώσουν ξένο γάλα γιατί… το δικό μου δεν θα είναι επαρκές και μετά από 3-4 μέρες θα μπορώ να έχω γάλα όπως είπε.

Παρακολούθησα το σεμινάριό σας θηλασμού στις αρχές του μήνα και είδα πόσο σημαντικό είναι το πρωτόγαλα και πως του φτάνει αυτό το λίγο, πόσο σημαντικό είναι να το ταΐζω όποτε το ζητάει και αυτό βοηθάει περισσότερο στην παραγωγή γάλακτος και πόσο καλό κάνει όταν σταματήσει να πάλλεται ο ομφάλιος λώρος τότε να κόβεται και έτσι μπήκα στην διαδικασία να μάθω περισσότερα σχετικά με το τι γίνεται με την γέννα, πέρα από τις πληροφορίες των δικών μου που όλοι ξέρουν (!), γιατί άλλες μόλις γέννησαν και οι μανάδες μας που έχουν μεγαλώσει τόσα παιδιά υγιέστατα και φυσικά τον γιατρό μου που σαν να νευρίασε κι όλας μαζί μου που του είπα κάτι τέτοιο.

Ήταν πολύ μεγάλη η απογοήτευσή μου, γιατί λέει πως δεν γεννάω μόνο εγώ στο νοσοκομείο και δεν μπορώ να έχω τέτοιες απαιτήσεις και πως δεν ξέρω τι είδους γέννα θα έχω και του είπα πως έχω απαίτηση μιας και είμαι πελάτισσα στο νοσοκομείο δεν πάω δωρεάν και φυσικά κατανοώ ότι κι άλλες γυναίκες θα γεννάνε την ίδια ώρα και πως όπως και να πάει η γέννα, σε οποιαδήποτε κατάσταση και να είμαι -ακόμα και σε κόμμα- θα έχω δίπλα μου έναν δικό μου άνθρωπο να μου το βάλει στο στήθος.

Εγώ το θέλω πάρα πολύ και όπου κι αν διαβάζω καταλαβαίνω πως ακόμα και θερμοκοιτίδα να χρειάζεται το μωρό, πιο σημαντικό είναι η επαφή, η ζεστασιά και η αγκαλιά δέρμα με δέρμα με την μητέρα και πιο ήρεμο αισθάνεται και πιο καλό κάνει και στους δύο.

Όμως αναρωτιέμαι, πότε θα ζυγιστεί, πότε πρέπει να του κάνουν τις εξετάσεις και τι να συνεννοηθώ από τώρα με τον γιατρό μου ούτως ώστε να μην έχουμε προβλήματα εκείνη την ημέρα;

Πώς να τον κάνω να δεχτεί αυτό που θέλω, να μην μου πάρουν το μωρό μου και να μου το φέρουν όποτε θέλουν με βάση τι κρίνουν εκείνοι σωστό; Και τέλος, διορθώστε με όπου είμαι υπερβολική, για να είμαι πιο σίγουρη και πιο σωστά ενημερωμένη στην επόμενη συνάντησή μου μαζί του.

Άννα-ΜαρίαΑχαρνές, Μενίδι

06/03/2015
Αγαπητή Άννα Μαρία,
με το καλό να υποδεχθείτε το μωράκι σας.

Καταλαβαίνω ότι έχετε ενημερωθεί πολύ καλά για το τι πρέπει να κάνετε μόλις γεννήσετε.

Είναι όντως πολύ σημαντικό να κρατήσετε το μωρό σας αγκαλιά αμέσως μετά το τοκετό και να θηλάσει.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικά όσα θέλετε να κάνετε με το μωρό σας τις πρώτες στιγμές της ζωής του. Είναι οι πρώτες μέρες που θα πάρει το πολύτιμο πρωτόγαλα από εσάς και που θα γίνουν τα πρώτα και καθοριστικά βήματα για την εδραίωση της γαλουχίας.

Οι πρώτες ώρες σχετίζονται με το γιατρό σας και στη συνέχεια με το προσωπικό του μαιευτηρίου. Έτσι λοιπόν χρειάζεται να σχεδιάστε μαζί του ένα πλάνο που θα του ζητήσετε να ακολουθήσετε!

Στη συνέχεια μη παραλείψετε να έχετε ένα πλάνο για την επικοινωνία σας με το προσωπικό του νοσοκομείου. Ζητήστε να κάνε rooming-in για να είναι το μωρό συνέχεια μαζί σας και έτσι θα αποφύγετε οποιαδήποτε παρέμβαση σε εκείνα που εσείς επιθυμείτε.

Συνεχίστε να συλλέγεται πληροφορίες για όσα αφορούν το θηλασμό. Η πληροφόρηση θα σας κάνει δυνατή και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλά ότι σας παρουσιαστεί.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να πετύχετε ότι έχετε σχεδιάσει για τον ερχομό του μωρού σας.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *