Όταν πάει βρεφικό σταθμό τί θα κάνουμε με τον θηλασμό;

Όταν πάει βρεφικό σταθμό τί θα κάνουμε με τον θηλασμό;

Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας! Είμαι μαμά ενός αγοριού 10 μηνών, τον οποίο θηλάζω αποκλειστικά έως τώρα. Τον Σεπτέμβρη πρώτα ο Θεός γυρίζω δουλειά και ο μικρός μου που τότε θα είναι 13 μηνών θα πάει σε βρεφικό. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα.

Το καθημερινό μας πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: 6-7 ξύπνημα για θηλασμό και ύπνο μέχρι τις 11, 11.30 φρούτο, 13.30 θηλασμό και ύπνο, 16.00 φαγητό, 18.00 θηλασμό και ύπνο, 20.00 κρέμα και γύρω στις 23.00 θηλασμός και ύπνο. Μέσα στη νύχτα θα ξυπνήσει και γύρω στις 2 φορές για θηλασμό και πάλι θα κοιμηθεί.

Όπως καταλάβατε κοιμάται μόνο με θηλασμό! Τι θα κάνει όμως στον βρεφικό που θα είναι από τις 07.30 μέχρι τις 15.30? Από τον σταθμό μου είπανε να αρχίσω από Ιούλιο, Αύγουστο να του δίνω ξένο για να συνηθίσει. Το θέμα είναι ότι δεν πίνει τίποτα άλλο! Παιδευόμαστε και με ατοπική δερματίτιδα και δεν θέλω να του δώσω κάτι που θα τον κάνει χειρότερα!

Αχ δεν ξέρω τι να κάνω!
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Μαμά Κατερίνα, Ρόδος

16/06/2014
Αγαπητή μαμά Κατερίνα να σας ζήσει ο μικρός και μπράβο σας που τον θηλάζετε μέχρι και σήμερα.

Επειδή το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει να πηγαίνει βρεφικό σταθμό δεν είναι απαραίτητο να μάθει να πίνει «ξένο γάλα».

Τα παιδιά που θηλάζουν δεν συνηθίζουν να «δέχονται» άλλο γάλα ιδιαίτερα από τη μαμά τους αφού γνωρίζουν ότι από εκείνη σιτίζονται θηλάζοντας.

Μια εναλλακτική που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε είναι να αντλήσετε γάλα και να το προσφέρετε στο μικρό σας με ποτηράκι μήπως και «εκπαιδευτεί» για το σταθμό.

Τα παιδιά μαθαίνουν και προσαρμόζονται στις αλλαγές στη ζωή τους πολύ εύκολα. Μια εναλλακτική είναι η ατομική τράπεζα γάλακτος. θα πηγαίνετε τα σακουλάκια με το αντλημένο γάλα σας στο σταθμό και να τους δώσετε οδηγίες να προσφέρουν το γάλα με ποτηράκι.

Το πιο πιθανό ωστόσο για τον μικρό σας είναι να θηλάζει περισσότερο όσο είσαστε μαζί του-μετά την επιστροφή από το σταθμό- και έτσι να καλύπτει τις ανάγκες του για γάλα καθώς και την ανάγκη του για επαφή μαζί σας.

Μη ανησυχείτε προκαταβολικά. Το παιδί σας, οι ανάγκες του και το ένστικτο σας θα σας οδηγήσει στη προσαρμογή στα καινούρια δεδομένα της ζωής σας αρχής γενομένης το Σεπτέμβρη. Οι πρώτες μέρες θα είναι δύσκολες. Μείνετε σε επαφή με τις ανάγκες του μωρού σας και της οικογένειας σας όπως πολύ καλά κάνετε μέχρι τώρα και θα δείτε πως όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

2 Σχόλια

  1. Θα ήθελα να σου πω να μην αγχώνεσαι για το μωράκι σου. Εγώ ξεκίνησα να δουλεύω αντίστοιχες ώρες όταν ο μικρούλης μου ήταν 9,5 μηνών. Τώρα είναι 28 μηνών και θηλάζει ακόμα…, πίνοντας παράλληλα και φρέσκο γάλα. Βέβαια στη δική μου περίπτωση τον κρατούσε η γιαγιά στο σπίτι, αλλά θήλαζε πριν φύγω και αμέσως μόλις γυρνούσα στο σπίτι το μεσημέρι.Δεν τον πίεσα για ξένο γάλα και δε μπήκα στη διαδικασία να αντλώ γιατί ποτέ δεν ήπιε από μπιμπερό και δεν το ήθελε καθόλου. Φρούτο και μεσημεριανό έτρωγε κανονικά. Επίσης, θα είναι καλό νομίζω, από τους 13-14 μήνες να αρχίσει να τρώει πρωινό, πχ λίγο ψωμάκι με μέλι, σε συννενόηση πάντα με τον παιδίατρό σου.
    Καλή επιστροφή στη δουλειά σου σου εύχομαι χωρίς περιττό άγχος!
    Φιλικά,
    Δάφνη

  2. Από προσωπική εμπειρία μπορώ και εγώ να σου πω να μην αγχώνεσαι καθόλου. Ο μικρός της αδερφής μου είναι 20 μηνών σήμερα και θηλάζει ακόμα.
    Από 13 μηνών πηγαίνει στον παιδικό και δεν πιει άλλο γάλα εκτός από το δικό της. Απλά ζητάει και πίνει όταν βρίσκονται μαζί στο σπίτι. Στον παιδικό δεν του δίνουν άλλο γάλα. Ο δικός μου ειναι 23 μηνών και θηλάζει και αυτός αλλά δεν μπορέ να πάει παιδικό λόγω αλλεργιών. Πρόσεξε την ατοπική δερματίτιδα για αλλεργίες.

    Φιλικά,
    Σοφία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *