Το μωρό άρχισε να μη θέλει το στήθος! Κλαίει και με σπρώχνει. Τι να κάνω;

Το μωρό άρχισε να μη θέλει το στήθος! Κλαίει και με σπρώχνει. Τι να κάνω;


Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Δυστυχώς αναγκάστηκα να δώσω στο μωρό μου συμπλήρωμα απ’ το νοσοκομείο γιατί δεν είχα σχεδόν καθόλου γάλα και γιατί έπεφτε σε λήθαργο και δεν ξυπνούσε με τίποτα.

Επίσης έπεφτε το ζάχαρο του και με συμβούλεψαν απ το νοσοκομείο να του δώσω λίγο συμπλήρωμα. Παρόλα αυτά ο μικρός είχε αρκετή όρεξη και προσπαθούσε να φάει από το στήθος, αλλά μου μάτωνε τις θηλές, ακόμα και όταν χρησιμοποιούσα ψευδοθηλές.

Όταν γυρίσαμε σπίτι, προσπάθησα να μην του δίνω συμπλήρωμα αλλά το βράδυ κοιμόταν για πολλές ώρες και δεν ξυπνούσε όσο και αν προσπαθούσα. Έτσι, του έδινα το βράδυ λίγο συμπλήρωμα.

Μετά την πρώτη επίσκεψη στην παιδίατρο, είδαμε ότι το παιδί είχε πάρει μόνο 100 γραμμάρια σε 10 μέρες και η γιατρός με συμβούλεψε να του δίνω πιο συχνά συμπλήρωμα για να πάρει βάρος.

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που σαραντίσαμε. Άρχισε να μην θέλει το στήθος μου και να κλαίει έντονα και να με σπρώχνει. Δεν θέλει καν να το βάλει στο στόμα του και μόλις του δώσω το μπουκάλι ηρεμεί.

Μέχρι χθες του έδινα γάλα που είχα βγάλει με το θήλαστρο και τον έβαζα στο στήθος αφού είχε φάει και συμπλήρωμα και με χίλια βάσανα τον κατάφερνα να φάει λίγο και από το στήθος. Σήμερα δεν ήθελε να κάτσει με τίποτα.

Βγάζω γάλα με το θήλαστρο αλλά φοβάμαι μην μειωθεί ή κοπεί. Υπάρχει τρόπος να αυξήσω την παραγωγή ή έστω να καταφέρω να μην μειωθεί αν χρησιμοποιώ μόνο το θήλαστρο;
Φωτεινή, Ηράκλειο

20/05/2014
Αγαπητή μαμά Φωτεινή να σας ζήσει το αγοράκι σας.

Συγχαρητήρια για τη προσπάθεια που έχετε κάνει έως τώρα για να θηλάσετε το μικρό σας. Φαίνεται ωστόσο ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για εσάς λόγω των συστάσεων που σας έδωσαν στο νοσοκομείο για τη χορήγηση συμπληρώματος.

Ο μητρικός θηλασμός ακολουθεί το κανόνα προσφορά και ζήτηση. Μειώνονται τα γεύματα μητρικού θηλασμού με τη χορήγηση συμπληρώματος μειώνεται και η παραγωγή. Το δείχνει άλλωστε και το μωρό σας που κλαίει στο στήθος γιατί η ροή μητρικού γάλακτος φαίνεται ότι δεν του επαρκεί.

Αναφέρετε ότι το μωρό σας πληγώνει τις θηλές. Τα μωρά μαθαίνουν να θηλάζουν θηλάζοντας. Αυτό που εννοώ είναι ότι χρειάζεται να μάθετε εσείς και το μωρό θέσεις θηλασμού και τη σωστή προσκόλληση του μωρού στο στήθος.

Χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια άμεσα από ειδικό σε θέματα γαλουχίας. Μέχρι τότε θα σας βοηθούσε να διαβάστε το ακόλουθο: Έπαναγαλακτισμός και πρόκληση γαλουχίας .

Μην εγκαταλείπετε τη προσπάθεια. Έχετε διανύσει αρκετό δρόμο με σχετική δυσκολία. Να ξέρετε ότι «το ταξίδι του θηλασμού» σας επιφυλάσσει πολύ χαρά και υπέροχα συναισθήματα που θα μοιραστείτε με το μικρό σας.

Αναζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια και θα τα καταφέρετε. 

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *