Πώς να αντιμετωπίσω την άρνηση θηλασμού;

Πώς να αντιμετωπίσω την άρνηση θηλασμού;

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.
Το μωράκι μου είναι 2 μηνών και 20 ημερών. Θηλάζω, αλλά λόγω των κολικών της -οι οποίοι ξεκίνησαν όταν ήταν 20 ημερών- της έδινα και 100-150 ml χαμομήλι/ημέρα.

Τις 3 τελευταίες ημέρες η μικρή, ενώ θηλάζει, σταματάει και αρχίζει να κλαίει σπαρακτικά, αρνούμενη το στήθος. Τότε της δίνω ξένο γάλα, αντί για τσάι (περίπου 60 ml/ 3 φορές την ημέρα).

Βασικά είναι οι ώρες που της έδινα αρχικά το χαμομήλι. Μετά το μπουκάλι θηλάζει, συνήθως χωρίς πρόβλημα, και μόνο κάτω από τον απορροφητήρα της κουζίνας. Τις φορές που προσπάθησα ν’ αντλήσω γάλα δεν έβγαλα πάνω από 20-30ml.

Η αλήθεια είναι πως νιώθω απόρριψη και ως μητέρα τις συγκεκριμένες φορές και αρχίζω να κλαίω, χειροτερεύοντας την κατάσταση, μάλλον.

Τι να κάνω;
ΔέσποιναΦλώρινα

20/09/2013

Αγαπητή Δέσποινα,
να χαίρεσαι το μωράκι σου και μπράβο που τη θηλάζεις.

Οι κολικοί εμφανίζονται σε πολλά μωράκια ακόμα και σε αυτά που θηλάζουν αλλά μετά την ηλικία των 3-4 μηνών υποχωρούν.

Η κίνηση γενικά ηρεμεί τα μωρά οπότε πιστεύω ότι οι βόλτες με το καρότσι, το αυτοκίνητο ή πάνω σου σε μάρσιπο θα βοηθήσουν.  Επίσης οι λευκοί ήχοι δηλαδή οι μονότονοι ήχοι όπως ηλεκτρική σκούπα, σεσουάρ, ειδικά cd με τέτοιους ήχους, θυμίζουν τους ήχους που άκουγε το μωρό στη μήτρα σου  και το ηρεμούν.

Επίσης δοκίμασε να τη θηλάσεις ενώ περπατάς μέσα στο σπίτι (δηλαδή εν κινήσει), όταν είναι αγουροξυπνημένη και σε κάποιο ήσυχο δωμάτιο χωρίς να αποσπάται από ερεθίσματα.  Γενικά σε αυτή την φάση χρειάζεται πολλή σωματική επαφή.  Αν έχεις αλλάξει αφρόλουτρο ή αποσμητικό μπορεί επίσης αυτά να την ενοχλούν οπότε μην τα χρησιμοποιείς.

Μην προσπαθείς να της βάλεις πρόγραμμα στο θηλασμό, πρόσφερέ της συχνά το στήθος σου προσπάθησε όμως να αποβάλεις το άγχος σου γιατί δεν βοηθάει.  Να περνάτε μαζί αρκετή ώρα στο κρεββάτι δέρμα με δέρμα επαφή να της μιλάς γλυκά και να την χαϊδεύεις χωρίς απαραίτητα να την πιέζεις να θηλάσει, έχε την απλά πάνω σου μπρούμυτα.

Φυσικά και δεν σε απορρίπτει το κοριτσάκι σου απλά περνάει μια δύσκολη φάση, δεν μπορεί να εκφραστεί αλλιώς αλλά σίγουρα σε θέλει δίπλα του.

Από τις μετρήσεις που δίνεις μέχρι την ηλικία των 50 ημερών το μωρό αναπτυσσόταν φυσιολογικά. Το συμπλήρωμα δεν είναι λύση, απλά φουσκώνει το στομάχι του μωρού και το κοιμίζει και επιπλέον οδηγεί σε μείωση της παραγωγής σου.

Τέλος θα σε συμβούλευα αν αυτή η άρνηση θηλασμού κρατήσει πάνω από μια εβδομάδα να εξεταστεί το μωρό από τον παιδίατρό του για να αποκλειστούν τυχόν παθολογικά αίτια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *