Η μικρή μου είναι 11,5 μηνών. Από την αρχή θηλάσαμε αποκλειστικά και ακόμα συνεχίζουμε το θηλασμό. Έξι μηνών έκανα τι πρώτες προσπάθειες για στέρεες τροφές που ήταν από την αρχή αποτυχημένες.
Κάθε μέρα προσπαθώ να τις δώσω τρία γεύματα με στέρεες. Το πρωί φρουτόκρεμα, το μεσημέρι αλεσμένο (μοσχάρι, κοτόπουλο ή ψάρι) και το απόγευμα γιαούρτι. Εκτός από το γιαούρτι που το τρώει πάντα στα υπόλοιπα δυο είναι πάντα αρνητική εκτός αν βρίσκεται σε καινούριο περιβάλλον ή της δώσεις κάτι που δεν έχει ξαναδεί και απασχολείται έτσι και ανοίγει το στόμα της… έχει τύχει δηλαδή να το φάει και όλο αλλά πολύ σπάνια και μόνο με αυτό τον τρόπο.Κατά καιρούς που τρώμε εμείς μπορεί να της δώσω μπουκίτσες στο στόμα και να φάει (λίγο μπιφτέκι ή λίγο πίτσα ή το εσωτερικό από ένα τυρόπιτακι) Με το θηλασμό αντιθέτως δε λέει ποτέ όχι. Θηλάζει το πρωί μόλις ξυπνήσει, το βράδυ πριν κοιμηθεί και άλλη μια φορά τουλάχιστον μέσα στη μέρα.
Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι από τότε που μπήκε στις στέρεες έχει στασιμότητα και βάρους και ύψους και έχει πέσει στις καμπύλες ανάπτυξης της. Έχω δοκιμάσει να την πιέσω, να της στέρηση το γάλα, να της τα δώσω αλεσμένα περισσότερο ή λιγότερο αλλά τίποτα.
Σκεφτόμουν μήπως πρέπει να της δίνω το γάλα μου στο μπιμπερό (να το βγάζω με θήλαστρο πρώτα) για να απεξαρτηθεί από το στήθος μου; Ήθελα να τη θηλάσω μέχρι τα δυο αλλά αν είναι να της κάνω κακό στην ανάπτυξη της δε θέλω…
Θα ήθελαν πάρα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας…
Ειρήνη, Ζωγράφου, Αθήνα
Θα ξεκινήσω την συμβουλευτική μου λέγοντας σου μην διακόψεις τον θηλασμό και φυσικά μην χρησιμοποιήσεις θήλαστρο-μπουκάλι.
Το βρέφος σου είναι υγιέστατο, οι θηλασμοί σας είναι κανονικότατοι, δεν αντικαθιστούν γεύματα και συνεχίστε τον θηλασμό σίγουρα και για τον επόμενο χρόνο εφόσον το επιθυμείτε και οι δύο.
Το μωρό σου ανήκει στην κατηγορία των “δύσκολων στο φαγητό βρεφών” κυρίως κατά την εισαγωγή των στερεών τροφών, για τα οποία υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο site μας που αν τις διαβάσεις θα σε βοηθήσουν πολύ.
Επειδή στην ηλικία των 11.5 μηνών προσφέρεται η τροφή μη αλεσμένη σου προτείνω να ξεφύγεις από τα πολτοποιημένα και να της τα δίνεις σε μπουκίτσες επιτρέποντας την να συμμετέχει και η ίδια στην διαδικασία του φαγητού της. Αυτό συνεπάγεται ότι το γεύμα της θα διαρκέσει περισσότερη ώρα, ότι θα φάει λιγότερη ποσότητα καθώς και σε 2-3 δόσεις, δηλαδή, τώρα λίγο, μετά από μισή ωρίτσα ακόμη λίγο κ.ο.κ.
Βγάλε από το μυαλό σου τις εικόνες των παχουλών μωρών που αδειάζουν το μπολ με την κρέμα σε δευτερόλεπτα. Το δικό σου παιδί είναι διαφορετικό, οφείλεις να το σεβαστείς αυτό και έτσι να την αντιμετωπίζεις πάντα στην ζωή της.
Είμαι σίγουρη πως με λίγη υπομονή, καλή διάθεση, εμπιστοσύνη και ευρηματικότητα θα βγείτε από αυτή την μεταβατική περίοδο-φάση.
Πάντα στην διάθεση σου…
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Συμβουλές για νήπιο “δύσκολο” με το φαγητό του!
- Πώς μπορεί να πείσει κάποιος ένα βρέφος να φάει;
- Κλαίει! Δεν θέλει ούτε το κουτάλι ούτε το μπιμπερό!
- Ξεκίνημα στερεών τροφών δεν σημαίνει αποθηλασμό
- H εισαγωγή στερεών τροφών είναι συμπληρωματική διατροφή
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Παιδίατρος
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό
καλημέρα! κάπως έτσι ηταν κ το δικο μου μωρακι…πολύ δύσκολα να εισαχθεί στις στερεές τροφές.. δεν ήθελε καθόλου αλεσμενα, έτσι ξεκίνησα να της δίνω μετα τον 10 μηνά λίγο λίγο φαγακι σε πολύ μικρά κομματάκια, όχι για να χορτάσει αλλά για να μαθαίνει τις γεύσεις. Οι θηλασμοι ηταν πολλοι μέσα στη Μερά. Καπού στους 12 μηνες κ έπειτα ξεκηνισε να δοκιμάζει όλο κ περισότερα… κ τόρα 13 μηνών ξετρελαινεται με οτι κ να της δώσω!!!! υπονη.. κ το φαγητο θα γίνει απόλυση…!