Το γάλα μου έγινε διάφανο. Έχει νόημα να συνεχίσω το θηλασμό;

Το γάλα μου έγινε διάφανο. Έχει νόημα να συνεχίσω το θηλασμό;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Θηλάζω το μωρό μου από την αρχή με μεικτή σίτιση. Γεννήθηκε πρόωρο, στην 35η εβδομάδα, και ελλιποβαρές. Αφού πέρασε ο 1ος μήνας υπήρξε ένα διάστημα, μέχρι τον 2ο μήνα, που το μωρό τρεφόταν μόνο με το μητρικό γιατί έβλεπα ότι χορταίνε και κατέληγα να πετάω το ξένο.

Όταν έμπαινε στον 3ο παρατήρησα ότι το μωρό πείναγε πιο σύντομα και το χρώμα του μητρικού γάλακτος έχει αλλάξει. Είναι διάφανο, όπως είναι το πρωτόγαλα, και κάνει λεπτότερη πετσούλα πάνω πάνω από ότι πριν που το γάλα μου τον ικανοποιούσε.

Αυτό συμβαίνει εδώ και 2 εβδομάδες, σήμερα είναι 3,5 μηνών, αλλά συνεχίζω να τον θηλάζω και να δίνω και συμπλήρωμα σε κάποια γεύματα γιατί αν δεν δώσω χωνεύει πολύ σύντομα και ζητάει και άλλο. Επίσης παρατηρώ ότι η ποσότητα που αποθηκεύεται στο κάθε στήθος έχει μειωθεί και δεν είναι πλέον τόσο γεμάτα, τα νιώθω κάπως άδεια.

Θα ήθελα τη γνώμη σας στο τι μου συμβαίνει και στο αν έχει νόημα να συνεχίσω το θηλασμό. Αν το μωρό παίρνει τα θρεπτικά συστατικά από το γάλα μου ή απλά πίνει “νερό”. Τέλος να αναφέρω ότι το χρώμα της θηλέας άλω δεν είναι πλέον σκούρο και εγώ έχω κόψει τις σούπες που έπινα στην αρχή.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΕλίζαΗράκλειο

11/11/2013

Αγαπητή Ελίζα,
Έκανες δυστυχώς ένα από τα κλασσικά λάθη που κάνουν οι Ελληνίδες μαμάδες όταν δεν έχουν σωστή πληροφόρηση και στήριξη στο θηλασμό.

Δίνοντας ξένο γάλα σαν συμπλήρωμα έχεις προκαλέσει μια μικρή μείωση του γάλακτος σου η οποία οφείλεται στο ότι το βρέφος καλύπτει με συμπλήρωμα κάποιες ανάγκες του και αυτό προκαλεί μείωση της παραγωγής λόγω μειωμένης ζήτησης και όχι γιατί έχει κάτι το γάλα σου.

Το γάλα δεν είναι πάντα το ίδιο και σίγουρα μετά τον πρώτο μήνα γίνεται πολύ πιο διάφανο, όχι γιατί έχει πάθει κάτι το γάλα σου αλλά επειδή το βρέφος έχει διαφορετικές ανάγκες και πίνει μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, άρα το γάλα δεν χρειάζεται να είναι τόσο πλούσιο σε λιπαρά όπως ήταν στην αρχή.

Το γάλα σού είναι πολύ σημαντικό για το μωρό σου άρα συνέχισε να θηλάζεις και αν θες δοκίμασε και τον επαναγαλακτισμό για να αυξήσεις την ποσότητά και να μην χρειάζεσαι ξένο.

Καλή επιτυχία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *