Είναι δυνατό να καταφέρω να θηλάζω αποκλειστικά το μωράκι;

Είναι δυνατό να καταφέρω να θηλάζω αποκλειστικά το μωράκι;

Μαία

Γέννησα πριν 25 ημέρες ένα αγοράκι υγιέστατο βάρους 3500 γραμμαρίων. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα αποκλειστικό θηλασμό και κατά την έξοδό μας από το μαιευτήριο ο μικρούλης ήταν 3210 γραμμάρια οπότε η παιδίατρος εκεί μας είπε ότι είναι καλό βάρος και μπορούμε να συνεχίσουμε τον θηλασμό.

5 ημέρες μετά την έξοδό μας από το μαιευτήριο ζυγίσαμε τον μικρούλη και ήταν 3250 γραμμάρια ενώ τις πλείστες φορές ο θηλασμός κρατούσε μεταξύ 1 και 3 ωρών, οπότε ο παιδίατρος μας είπε ότι η αύξηση του βάρους του είναι ανεπαρκής και συνέστησε να του δίνουμε συμπλήρωμα 60 ml όποτε τελειώνει με τον θηλασμό και φαίνεται να πεινάει ακόμη και να μην τον αφήνουμε τόση ώρα να θηλάζει γιατί μετά από ένα σημείο απλώς χειρίζεται τη θηλή σαν πιπίλα.

Με βάση το τελευταίο μας πρότεινε να του δώσουμε πιπίλα για να είναι καλύτερα, κάτι το οποίο ως τώρα δεν έχω ακολουθήσει γιατί φοβάμαι ότι το μωράκι θα μπερδευτεί (στήθος, μπιμπερό, πιπίλα). Παρ’ όλα αυτά είπα να συνεχίσω να προσπαθώ με τον θηλασμό χωρίς χρονικό περιορισμό (μέχρι να κοιμηθεί ο μικρούλης ή να αφήσει τη θηλή) και μετά ας δίνω και συμπλήρωμα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι το στήθος μου είναι μαλακό (καμία σχέση με αυτό που λένε άλλες κοπέλες ότι έγινε σκληρό ή ότι ένιωθαν ένα μυρμήγκιασμα από το γάλα και όταν το πατώ βγαίνει γάλα αλλά όχι με κάποια μεγάλη ροή).

Με τις μέρες ο μικρούλης πήρε αρκετό βάρος (πήρε 700 γραμμάρια σε 22 ημέρες) – μάλλον κυρίως χάρη στο συμπλήρωμα – αλλά έγινε πάλι ανήσυχος μετά από τα γεύματά του με θηλασμό κι έτσι με σύσταση του παιδιάτρου το συμπλήρωμα έγινε 90 ml σε κάθε γεύμα.

Στο μεσοδιάστημα προσπαθώ να βοηθήσω την παραγωγή γάλακτος με τη χρήση θήλαστρου αλλά, εξαιτίας του ότι είμαι μόνη με τον μικρό όλη μέρα και έχω όλες τις δουλειές, μου είναι δύσκολη η συχνή χρήση του μέσα στη μέρα – το μέγιστο που έχω προλάβει να το χρησιμοποιήσω ήταν 3 φορές σε μια μέρα.

Έχω στενοχωρηθεί πολύ που δεν καταφέρνω να χορτάσω το μωράκι με τον θηλασμό και φοβάμαι πολύ ότι σιγά σιγά με το να αυξάνω το συμπλήρωμα χάνεται όλη η προσπάθεια για τον θηλασμό (αν και εδώ και 20 μέρες μάλλον ο θηλασμός μάλλον προσφέρει λίγο γαλατάκι αφού το μωρό πίνει όλο το συμπλήρωμα).

Θα ήθελα τη συμβουλή σας για το τι θα μπορούσα να κάνω δεδομένων των συνθηκών. Είναι δυνατό να καταφέρω να θηλάζω αποκλειστικά το μωράκι; Τι θα μπορούσα να κάνω γι αυτό;
Βάσω, Αθήνα

21/10/2013

Καλημέρα σας,
Να σας ζήσει το μωράκι σας. όσον αφορά τον μητρικό θηλασμό θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε επαναγαλακτισμό. Είναι μια πρόκληση για εσάς αλλά από ότι φαίνεται σας απασχολεί.

Το μοντέλο του επαναγαλακτισμού περιλαμβάνει:

 • Επαφή της μητέρας με το μωρό δέρμα με δέρμα και άφθονη αγκαλιά όλο το 24ωρο
 • Αύξηση στον ερεθισμό του στήθους
  – με μασάζ
  – με αντλήσεις ( 8-10 το 24ωρο )
  – με συχνό θηλασμό
 • Λήψη ουσιών με φαρμακολογικές ιδιότητες για  αύξηση της γαλακτοφορίας (συνεννόηση με τον θεράπων γιατρό)
  – φαρμακολογικές
  – φυτικές 
 • Χορήγηση συμπληρώματος ξένου γάλακτος μόνο σε μικρές ποσότητες (σταδιακή μείωση καθημερινά)
 • Η θέληση, η πίστη και η επιμονή της μητέρας του πατέρα και της οικογένειας   να επιδιώξει τον αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού της,είναι απαραίτητη καθώς για λίγες βδομάδες επωμίζεστε με περισσότερη κούραση.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *