Απολογιστικό 5ης επιστημονικής ημερίδας μητρικού θηλασμού

Απολογιστικό 5ης επιστημονικής ημερίδας μητρικού θηλασμού

Δείτε το πλήρες φωτογραφικό αρχείο ΕΔΩ
Photo by: Dimitris skordas©babyphotos.gr

Τεράστια επιτυχία σημείωσε από την πρώτη ως την τελευταία ώρα η 5η επιστημονική-ενημερωτική ημερίδα για τον μητρικό θηλασμό, με θέμα: “Μαμά, ΜΠΟΡΕΙΣ! – Η ενημέρωση και η υποστήριξη βοηθούν τον θηλασμό να πετύχει” που διοργάνωσε στις 20 Οκτωβρίου 2013 το mitrikosthilasmos.com -ο πλέον ενημερωμένος και επιστημονικά τεκμηριωμένος ελληνόφωνος διαδικτυακός τόπος σε θέματα μητρικού θηλασμού και γαλουχίας, στα πλαίσια των δράσεών του για τον εορτασμό της 21ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.


Και αυτή τη φορά το μεγάλο αμφιθέατρο του Π.Γ.Νοσοκομείου “Αττικόν” ήταν κατάμεστο, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα θηλασμού, γαλουχίας, μητρότητας αλλά και μεγάλη ανάγκη για έγκυρη, επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, ενημέρωση και υποστήριξη!

Photo by: Dimitris skordas
©babyphotos.gr

Tο άρτια επιστημονικό, αλλά ταυτόχρονα κατανοητό πρόγραμμα της ημερίδας, παρακολούθησαν ενεργά περισσότερα από 400 άτομα (337 εγγεγραμμένοι), ανάμεσά τους αρκετοί φοιτητές, εντυπωσιακά πολλοί επαγγελματίες από διάφορους τομείς της υγείας (παιδίατροι, μαίες, γυναικολόγοι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, βρεφοκόμοι, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, σύμβουλοι θηλασμού κ.α.) αλλά και πάρα πολλά ζευγάρια και γονείς (νυν και μέλλοντες), εγκυμονούσες, θηλάζουσες (αρκετές μαζί με τα μωρά τους!), ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή νεαρών μπαμπάδων, υποστηρικτικών γιαγιάδων (!) και φίλων του θηλασμού!

Μέσα από τις σπουδαίες εισηγήσεις των ομιλητών της ημερίδας, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία από επιστημονικές έρευνες και μελέτες, χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες αλλά και ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις, ενώ το ενθαρρυντικό μήνυμα που ακούστηκε δυνατά από την εκδήλωση αυτή, ήταν “Μαμά, ΜΠΟΡΕΙΣ!”, ακολουθώντας το σύνθημα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για το 2013 -όπως αυτό ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό WABA (World Alliance form Breastfeeding Action) που ήταν: “Υποστήριξη Θηλασμού: Κοντά στις μητέρες”.

Συνοπτικά πρακτικά της Ημερίδας

Photo by: Dimitris skordas
©babyphotos.gr

Κατά την έναρξη της ημερίδας, η κ. Παπαποστόλου Μαρία, Ιδρύτρια & Υπεύθυνη Διαχείρισης-Επικοινωνίας του mitrikosthilasmos.com, καλωσόρισε το κοινό, τονίζοντας τον κύριο σκοπό της Ημερίδας που ήταν η ενθάρρυνση και υποστήριξη των νέων μητέρων από τους οικείους τους και τους επαγγελματίες υγείας που τις περιβάλλουν, για την έγκαιρη και σωστή έναρξη του θηλασμού, την ελεύθερη συνέχισή του και τη διατήρηση της γαλουχίας τους για όσο περισσότερο διάστημα ευχαριστεί τη δυάδα μητέρα και παιδί (και πλέον του 6μήνου).

Photo by: Dimitris skordas
©babyphotos.gr

Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF κ. Σοφία Τζιτζίκου, χαιρέτησε την ημερίδα, ενώ αναφέρθηκε μέσα και από την ιδιότητα της φαρμακοποιού, στην ανωτερότητα του μητρικού γάλακτος έναντι των υποκατάστατων και τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού που αποτελεί βάση για τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών και μεγαλύτερων παιδιών και τη διασφάλισης της καλής υγείας τους διαχρονικά.

Photo by: Dimitris skordas
©babyphotos.gr

Ακολούθησε από την κα Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Αναπτυξιακή Παιδίατρο ΜD, PhD, Δ/τρια Κοινωνικής & Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Υπεύθυνη έργου ΑΛΚΥΟΝΗ, η Παρουσίαση της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, της Εθνικής Πρωτοβουλίας Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού που ανέλαβε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, με δράσεις που απευθύνονται σε οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με τελικό στόχο την αύξηση του ποσοστού και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.

Πρώτη συνεδρία

Η πρώτη συνεδρία της ημερίδας ξεκίνησε με συντονίστρια την κα Κατερίνα Πανταζή Παιδίατρος, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC που ανέπτυξε το θέμα: “Ο θηλασμός και τα οφέλη του για τη μαμά και το μωρό”.

Στη συνέχεια η κα Καλλιόπη Μάλφα Μαία, Συντονίστρια Μητρικού Θηλασμού Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ για την Πρωτοβουλία BFH, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας, μέσα από μια συγκινητική παρουσίαση ανέπτυξε το θέμα: “Οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο και το σπίτι” αναδυκνείοντας τη σημαντικότητα της έγκαιρης έναρξης θηλασμού, της συνδιαμονής (Rooming In) αλλά και της υποστήριξης από προσωπικό και συγγενείς για έναν επιτυχή αποκλειστικό θηλασμό.

Photo by: Dimitris skordas©babyphotos.gr

Δεύτερη συνεδρία

Την δεύτερη και τρίτη συνεδρία συντόνισε η κα Λαμπρινή Μπαγλατζή Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC η οποία ανέπτυξε το πολύ σημαντικό θέμα για τη συνέχιση του θηλασμού και τη διατήρηση της γαλουχίας: “Εργαζόμενη μητέρα και συνέχιση του θηλασμού. Δημιουργία ατομικής τράπεζας μητρικού γάλακτος”

Ακολούθως η κα Άννα Δασκαλάκη Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Δ/ντρια Ε.Σ.Υ. Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” – Baby Friendly Hospital μίλησε για τις “Συναισθηματικές & ψυχολογικές αλληλεπιδράσεις μαμάς-μωρού”, για το ευαίσθητο δηλαδή θέμα του κατά πόσο όσο επηρεάζει ο θηλασμός τη δυάδα μαμάς-μωρού αλλά και τη μητέρα ή το μωρό ανεξάρτητα.

Ενώ η κα Παναγιούλα Μέξη-Μπουρνά Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Δ/ντρια Ε.Σ.Υ. Γ΄ Παιδιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” – Baby Friendly Hospital, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, ανέπτυξε το θέμα: “Ανεπαρκής πρόσληψη βάρους του μωρού” δίνοντας απαντήσεις σε γονείς και επαγγελματίες υγείας για το πότε είναι όντως ανεπαρκής η πρόσληψη βάρους του μωρού και πότε είναι πραγματικά ώρα για συμπλήρωμα σε ένα μωρό που θηλάζει.

Τρίτη συνεδρία

Η τρίτη και τελευταία συνεδρία της ημερίδας ξεκίνησε με την κα Κάτια Σοφιανού Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Ειδικός Επιστ. Συνεργ. Προγράμματος ΑΛΚΥΟΝΗ, Ι.Υ.Π. Διεύθυνση Κοινωνικής Παιδιατρικής η οποία ανέπτυξε το πολύ ουσιαστικό θέμα: “Εδραίωση θηλασμού. Συχνά λάθη και παγίδες”.

Και τέλος, η κα Γιάννα Βασιλάκη Μαία, Ειδικός Επιστ. Συνεργ. Προγράμματος ΑΛΚΥΟΝΗ, Ι.Υ.Π. Διεύθυνση Κοινωνικής Παιδιατρικής μέσα από την παρουσίασή της με θέμα ““Μπορώ να… Συχνές απορίες μιας θηλάζουσας” έδωσε απαντήσεις στους μύθους και την πραγματικότητα που ισχύουν κατά την περίοδο του θηλασμού.

Photo by: Dimitris skordas©babyphotos.gr

Ζωηρή ήταν η συμμετοχή του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας, όταν μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων είχε τη δυνατότητα να θέτει ερωτήματα προς τους ομιλητές. Οι έγκριτοι επιστήμονες, (παιδίατροι, μαίες και σύμβουλοι θηλασμού) που πλαισίωσαν τις συνεδρίες, έδωσαν απαντήσεις στα διάφορα -άλλοτε συχνά και άλλοτε ιδιαίτερα- ερωτήματα που δέχτηκαν, ρίχνοντας ταυτόχρονα φως στις πτυχές που βοηθούν στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού ενώ μέσα από ανοιχτή συζήτηση ακούστηκαν σημαντικές τοποθετήσεις!

Σύντομα θα δημοσιευτούν στο mitrikosthilasmos.com τα αναλυτικά πρακτικά της ημερίδας και τα βίντεο των εισηγήσεων.

Δείτε το πλήρες φωτογραφικό αρχείο της ημερίδας ΕΔΩ

Εν κατακλείδι

Το mitrikosthilasmos.com, μέσα και από αυτή την ημερίδα του, επεδίωξε να δώσει στις γυναίκες (και τις οικογένειες τους), τη δύναμη και την πίστη, πως ο μητρικός θηλασμός, ως φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, είναι μια διαδικασία που με αγάπη, υπομονή, επιμονή και την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη μπορεί όχι μόνο να επιτευχθεί αλλά μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα σε αυτές και τα μωρά τους τόσο για σήμερα όσο και στο μέλλον, επίσης επιχείρησε να παροτρύνει τους επαγγελματίες υγείας να βοηθούν και να στηρίζουν τη θηλάζουσα μητέρα κάθε στιγμή.

Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω ήταν όλοι μαζί να βοηθήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των βρεφών στο θηλασμό να ανακτήσει τη θέση που του αξίζει στη διατροφή τους, με την ελπίδα μια μέρα να δούμε μια πιο φιλική προς το θηλασμό Ελλάδα!

Ευχαριστίες

Με την ολοκλήρωση και της 5ης επιστημονικής-ενημερωτικής ημερίδας για τον μητρικό θηλασμό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, το σύνολο των εισηγητών και συντονιστών που αποδέχτηκαν την πρόσκληση και με την παρουσία τους συνέβαλλαν τα μέγιστα στην εκπλήρωση των σκοπών της Ημερίδας, καθώς επίσης ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF που έθεσε την Ημερίδα υπό την Αιγίδα της, τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ), την Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία, τον Σύλλογο Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδας “Γαλαξίας” καθώς και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού “Δώρο Ζωής” για την Ευγενή Στήριξή τους.

Ακόμη, ευχαριστούμε την Playgroup Hellas για το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς μας φίλους που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας και βεβαίως, ευχαριστούμε όλους τους εμφανείς και αφανείς συνεργάτες της ομάδας του mitrikosthilasmos.com που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί και αυτή η κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη και εποικοδομητική διοργάνωση της Ημερίδας!!

Τέλος ευχαριστούμε όλους τους Χορηγούς που στήριξαν την Ημερίδα και συνέβαλλαν στην πραγματοποίησή της, και πιο συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους:

Χρυσός Χορηγός


Μεγάλοι Χορηγοί

 

Χορηγός
Μεγάλοι

Χορηγοί Επικοινωνίας

Χορηγοί Επικοινωνίας
       

Το mitrikosthilasmos.com βρίσκεται σε μια συνεχή δραστηριότητα, πάντα με πίστη στους σκοπούς και τους στόχους του και η εντυπωσιακή ανταπόκρισή σας, μάς γεμίζει με αισιοδοξία για τη διοργάνωση της επόμενης δράσης μας!! Το ραντεβού μας λοιπόν… μένει ανοιχτό!

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *