Παιδίατρος: “Μάλλον δεν είναι αρκετά θρεπτικό το γάλα σου”

Παιδίατρος: “Μάλλον δεν είναι αρκετά θρεπτικό το γάλα σου”

Παιδίατρος

Καλησπέρα. Είμαι νέα μαμά που είχε αποφασίσει να θηλάσει αποκλειστικά, όμως φαίνεται να αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα.

Η μικρή μου γεννήθηκε 3200 και 52 εκατοστά και βγήκε από το μαιευτήριο 3030. Μια εβδομάδα αργότερα ο παιδίατρος τη ζύγισε
2650. Επτά ημέρες πιο μετά είχε αρχίσει να βάζει και έγινε 2685. Συνεχίζει να βάζει αλλά με πολύ αργό ρυθμό (2770, 2810, 2830 ανά 4 περίπου ημέρες).

Σήμερα, που κλείνει τριάντα ημέρες ζωής δεν έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης (είναι στα 2830) και ο γιατρός μας συνέστησε ξένο γάλα, περίπου 60 ml ανά τρίωρο ή όποτε πεινάει – και να περιορίσω τον θηλασμό σε 2 φορές την ημέρα ή ανα γεύμα. Αυτό φυσικά με έχει στενοχωρήσει πάρα πολύ.

Όσον αφορά τις 30 αυτές ημέρες που εγώ θήλαζα: το μωρό είχε περίπου πέντε βρεγμένες πάνες και πέντε με κενώσεις. Είναι δραστήρια και πολύ κινητική από την πρώτη εβδομάδα. Θήλαζε σίγουρα κάθε τρεις ώρες για δέκα ή και παραπάνω λεπτά και πιο συχνά όποτε το ζητούσε. Βέβαια στα ενδιάμεσα αυτά γεύματα της αποκοιμιόταν στα πέντε λεπτά, ξάπλωνε, ξανά σηκωνόταν κοκ.

Επίσης να σημειώσω πως κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο. Επιπλέον, εγώ τρεφόμουν πολύ καλά (τρία γεύματα, ενδιάμεσα, με σούπες, κυρίως πιάτο, μπύρα χωρίς αλκοόλ, τσάι μάραθου, χάπια μαγιάς μπύρας, και τελικά 4 επιπλέον κιλά…).

Τέλος, τις τελευταίες ημέρες δοκιμάσαμε να αντλήσω το γάλα μου με θήλαστρο ώστε να δούμε περίπου την ποσότητα. Δυστυχώς χωρίς μεγάλη επιτυχία. Έβγαζα περίπου 100 ml κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά παράλληλα θήλαζα και την μικρή.

Ο γιατρός πιστεύει πως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και πως μάλλον δεν είναι αρκετά θρεπτικό το γάλα μου (ίσως και λόγω της στενοχώριας από τα σχόλια των υπολοίπων… πως δεν έχω γάλα, δεν είναι καλό το γάλα μου, θα αρρωστήσει το παιδί κλπ).

Θα ήθελα να διαβάσω και τη δική σας άποψη. Πώς μπορώ να συνεχίσω τον θηλασμό χωρίς τον φαύλο κύκλο του μπιμπερό; Η μικρή ήδη μετά το πρώτο γεύμα με ξένο γάλα κοιμάται πάνω από τρεις ώρες και δεν γυρνάει στο στήθος μου.

Κάθε πότε και για πόσο μπορώ να την βάζω στο στήθος πριν της δώσω το μπιμπερό; Υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσω στον αποκλειστικό θηλασμό αφού αρχίσει να παίρνει βάρος και αν όντως το γάλα μου δεν είναι θρεπτικό τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Χρύσα, Θεσσαλονίκη
03/10/2013
Αγαπητή Χρύσα,
συγχαρητήρια που θηλάζεις την μπέμπα σου.

Όλες σου οι περιγραφές που αφορούν τόσο την θηλαστική συμπεριφορά του μωρού σου αλλά και την δική σου συμμέτοχη σε αυτόν θα τις βαθμολογούσα με άριστα, πάντα βέβαια με την επιφύλαξη αυτού που ακούει και απαντά χωρίς να έχει δει και αγγίξει ούτε το μωρό σου, ούτε το στήθος σου, ούτε το μωρό σου την ώρα που θηλάζει.

Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά του παιδιάτρου που κρίνει και αποφασίζει για την υγεία και την επαρκή σίτιση ενός βρέφους μόνο από την αύξηση του βάρους του και του παιδιάτρου που γνωρίζει και σέβεται τον θηλασμό.

Αποτελεί την πρώτη και πιο συνηθισμένη αφορμή η ανεπαρκής λήψη βάρους για την εισαγωγή του ξένου γάλατος.

Πριν όμως αποφασίσεις να το κάνεις ακριβώς επειδή και εσύ και η μπέμπα σου έχετε μια άριστη θηλαστική συμπεριφορά θα σου πρότεινα να αναζητήσεις στην πόλη σου έναν παιδίατρο σύμβουλο θηλασμού να ξεπεράσετε μαζί το παγόβουνο των γραμμαρίων και των μετρήσεων.

Ωστόσο εσύ ΜΗΝ σταματήσεις να την θηλάζεις σε κάθε γεύμα και οπότε η μπέμπα σου στο ενδιάμεσο το επιθυμεί!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *