Θηλασμός νηπίου και έλλεψη ενδιαφέροντος για στερεές τροφές

Θηλασμός νηπίου και έλλεψη ενδιαφέροντος για στερεές τροφές

Παιδίατρος

Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας!
Έχω δύο γιους, 3,5 ετών και 13 μηνών, τους οποίους θήλασα πάνω από χρόνο τον πρώτο και τον δεύτερο εξακολουθώ να θηλάζω.

Στον αποθηλασμό του πρώτου μου γιου δεν δυσκολεύτηκα καθόλου μιας και του χορηγούσα περιστασιακά ξένο γάλα όταν υπήρχε ανάγκη λόγω της δουλειάς μου και δεν είχε ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα με τις στερεές τροφές.

Στον δεύτερο αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα με την διατροφή του μιας και αρνείται πεισματικά να τρώει στερεές τροφές ή αγελαδινό γάλα. Ως αποτέλεσμα, θηλάζω σχεδόν αποκλειστικά ένα μωρό βάρους 12,5 κιλών, πολύ ενεργητικό και ζωηρό, πράγμα που με έχει κουράσει αρκετά πλέον. Τα μόνα που τρώει ευχάριστα είναι κάποια συγκεκριμένα φρούτα (όχι αλεσμένα), γιαουρτάκια, μπισκοτάκια και κάποια φαγητά, όχι πάνω από 5-6 κουταλιές όμως.

Πιστεύετε πως θα πρέπει να προβώ σε εξετάσεις αίματος για έλλειψη σιδήρου; Δεν έχει την χαρακτηριστική “χλομάδα” για να με προϊδεάσει για κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τί βήματα να ακολουθήσω πλέον για την περίπτωσή του.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Ράινα, Πάρος

23/7/2013
Αγαπητή Ράινα, από την όμορφη   Πάρο,
Χαίρομαι που είχες μια εύκολη πορεία αποθηλασμού στον πρώτο σου γιο -που είναι και το σύνηθες, όμως υπάρχουν οι δύσκολες -ακόμη και οι πολύ δύσκολες- περιπτώσεις που  αποτελούν μια παρέκκλιση από το φυσιολογικό.

Ευτυχώς που κανένα παιδί δεν μοιάζει ακριβώς με κανένα άλλο παιδί και έτσι βάζοντας στην αναζήτηση του site μας “ιστορίες αποθηλασμού“, θα έχεις την δυνατότητα να διαβάσεις πολλές ιστορίες παρόμοιες ή και διαφορετικές από την δική σας, μέσα από τις οποίες θα αντλήσεις χρήσιμες  πληροφορίες.

Στην ηλικία των 14 μηνών το παιδί πρέπει να τρώει εβδομαδιαίως μια ικανή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριού, αυγών, δημητριακών, τυροκομικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα θηλάζει ελεύθερα όποτε και όσο θέλει και φυσικά όχι πλέον αλεσμένα -κάτι που ο γιος σου ήδη το κάνει.

Όμως η  γκάμα των τροφών που ο γιος σου προτιμά είναι αρκετά πτωχή σε σχέση με τα προβλεπόμενα  για  την ηλικία του. Βέβαια η ανάπτυξη του όσον αφορά το βάρος του είναι πολύ καλή καθώς και η ζωτικότητα του! (πολύ ενεργητικός και ζωηρός).

Πάντα σε συνεννόηση και με την παιδίατρο σου, πρόσφερε του καθημερινά και ελεύθερα χωρίς να νοιάζεσαι για το πόσο  και το πότε θα φάει, τις τροφές που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε οτιδήποτε έχει σχέση με το παιχνίδι έτσι αντί για… κρέας πρόσφερε του ένα μπολ με  κεφτεδάκια (από μοσχάρι, με γέμιση λαχανικών, ψαροκεφτέδες!) ή τυροκροκέτες,  που μοιάζουν με μικρές μπαλίτσες, που  όπως τις κυνηγά στο πάτωμα μπορεί να ανακαλύψει έκπληκτος ότι είναι αρκετά νόστιμες όταν τις δαγκώνει κιόλας!!

Άφησε τον να ανακαλύψει τις τροφές, να παίξει με αυτές, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του όσον αφορά την πνιγμό και τις αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν.

Δεν θα ήταν λάθος να κάνετε αιμοληψία για τον αποκλεισμό σιδηροπενικής αναιμίας.

Καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *